De mooiste bestemmingen van Polen: Krakau, Warschau & Neder-Silezië

Hippe musea en designwinkels in Krakau, gebouwen uit Wereldoorlog II en het Communistisch tijdperk in Warschau, en prachtige paleizen en wondermooie natuurparken in Neder-Silezië: tijd om heerlijk veelzijdig Polen te ontdekken!

Het prachtige Krakau: hip en heilig!

Krakau bulkt van de kerken, paleizen, musea en monumenten. De stad is hip en heilig, alternatief en tegelijkertijd aartsconservatief, maar ook metropolitisch en patriottistisch. Deze combinatie maakt de bestemming enorm fascinerend. 

Krakau is misschien wel de mooiste stad van Polen. Voor ongeveer de helft van de duizendjarige Poolse geschiedenis was Krakau ook de hoofdstad, tot Warschau in 1609 definitief de fakkel overnam. Pas tweehonderd jaar later kwam Krakau terug op de voorgrond als cultureel centrum van het land. Sommige oudere inwoners hebben de ‘hoofdstadwissel’ nog steeds niet verteerd, en reageren eerder minachtend over de koning die naar Warschau verhuisde om dichter bij zijn geliefde Zweden te vertoeven. 

Maar zonder deze ontwikkeling was Krakau misschien niet op dezelfde manier bevroren in de tijd en in al zijn pracht bewaard. De stad bleef gespaard van een dramatische verwoesting zoals in Warschau en Gdansk. Hierdoor zijn de gebouwen die je er vandaag ziet nog prachtig authentiek. De talrijke aanwezigheid van hogescholen en universiteiten zorgen voor een jonge, bruisende en levendige sfeer. Je kan er heerlijk flaneren over het reusachtige marktplein, shoppen in de oude bazaar en straten en pleintjes verkennen.

Lees meer

Levende geschiedenis in Krakau: de middeleeuwen, de jodenvervolging en het communisme

Een verblijf in Krakau loodst je door de heel verschillende bewogen episodes van de stad. De oorsprong van Krakau gaat terug tot de 7de eeuw, de stad kwam tot bloei in de middeleeuwen maar doorstond ook de jodenvervolgingen in WOII en de communistische periode in de tweede helft van de 20ste eeuw. Er is veel bewaard gebleven uit deze woelige periodes en dat maakt een bezoek aan Krakau tot een fantastische reis door de tijd.

De Grote Markt van Krakau heeft de voorbije kwarteeuw een metamorfose ondergaan. Vier hectare grauwe leegte in de jaren 1980, de eerste schuchtere parasols in de jaren 1990 en de jongste jaren een overrompeling. Paardenkoetsen, toeristentreintjes en nonnen op de fiets maken het plein onveilig. Op de ene hoek staat de Onze-Lieve-Vrouw Basiliek, waar beeldhouwer Veit Stoss in de vijftiende eeuw twaalf jaar werkte aan het gotische altaar. De andere hoek herbergt het kleinere kerkje Sint-Adelbert. In de majestueuze Lakenhal, waar in de middeleeuwen Vlaams en Engels textiel werd verhandeld, zijn nu vooral juwelen en keramiek te koop. Rond het plein verrezen top restaurants en terrassen, en van overal klinkt muziek: moderne en traditionele door elkaar heen.

Lees meer

Warschau als een feniks uit zijn as herrezen

Warschau mag zonder twijfel de meest bruisende Poolse stad worden genoemd. De hoofdstad heeft het in de geschiedenis moeilijke watertjes doorzwommen. Ruim 75 jaar geleden gaf Adolf Hitler het bevel om de hele stad met de grond gelijk te maken. Een daad die de stad voor altijd getekend heeft. Maar Warschau is als een feniks uit zijn as herrezen. Na de oorlog is een fenomenale inspanning geleverd om de oude stadskern in zijn authenticiteit te herstellen. Ook van het communistische verleden is er vandaag de dag nog weinig merkbaar.

In de oude stad werden bij de wederopbouw ‘storende’ moderne factoren maximaal geband. Zo is Warschau in vele opzichten een stad met twee snelheden. Enerzijds tref je er de verkeersvrije, pittoreske oude stad en anderzijds de grondig geplande nieuwe stad. Daar domineren rechte boulevards, snelle trams, dolle auto’s en razende taxi’s het straatbeeld.

Lees meer

Neder-Silezië, een onbezongen regio in het hart van Europa

Een onbezongen regio in het hart van Europa, zo wordt Neder-Silezië omschreven. De Poolse provincie staat bol van natuurlijke wonderen, historische steden, prachtige paleizen en onopgeloste mysteries.

Hoewel Neder-Silezië in het zuidwesten van Polen gesitueerd is, wordt het beschouwd als de navel van Europa. De streek heeft in de loop der eeuwen veel verschillende heersers gekend. Tegen het einde van de 10eeeuw plaatste Mieszko I, de eerste Poolse heerser, Neder-Silezië op Pools grondgebied. De regio kwam terecht onder het bewind van de Tsjechische koningen in de 11e eeuw, het Oostenrijkse Rijk in de 14e eeuw en tenslotte Pruisen in de 18e eeuw. Na de Tweede Wereldoorlog werd de provincie weer Pools. De turbulente geschiedenis is zichtbaar in de hoofdstad Wroclaw. Wroclaw werd uitgeroepen tot ‘European Best Destination 2018’. De sprookjesachtige architectuur en pittoreske binnenstad zorgen ervoor dat de stad die titel meer dan waard is.

Fascinerend bij mooi weer en geheimzinnig bij regen of mist: dat is de beschrijving voor Tafelbergen en het naar hen vernoemde Stolowe Mountains National Park. De Tafelbergen maken deel uit van het Sudetengebergte en liggen op de grens tussen Polen en Tsjechië. Ze zijn zo’n 70 miljoen jaar geleden ontstaan, als gevolg van erosie. Het is er heerlijk wandelen temidden van enorme steenkolossen of door de nauwe gangetjes en kloven. In het nationaal park bevindt zich het magische ‘Poolse Narnia’, een betoverend labyrint van gigantische rotsen. De ongewone paddestoelvormige rotsblokken, mysterieuze grotten en pittoreske kloven zijn de perfecte setting voor een fantasiefilm van Tim Burton.

Lees meer

 

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek