De Leiestreek: fietsend langs bierbrouwerijen en picknickplaatsen

Wie aan vakantie in West-Vlaanderen denkt, zit misschien al met zijn hoofd aan de kust of bij een stedentrip naar Brugge. Maar iets verderop, in de Leiestreek, lonken het heuvelachtige landschap en de natuur. En hoe kun je dat beter ervaren dan met de fiets? ‘Op twee wielen tussen heuvels vol variatie’, zoals de titel van de fietstrip luidt. Het is één van de tien meerdaagse trips die door Toerisme Leiestreek zijn uitgestippeld. Een driedaagse fietstocht van 116,5 kilometer lang, die ons door het glooiende landschap van de Leiestreek loodst en kennis laat maken met indrukwekkende vergezichten, authentieke dorpjes en prachtige landschappen. Vol goede moed, met de elektrische fietsen in de aanslag, startten we in Kortrijk met deze verrassende route.

    

Opladen in Kortrijk: koffie in de zon

We beginnen in Kortrijk, de Leie stroomt dwars door het centrum van de historische stad. Bij aankomst is het er nog rustig. We maken van de gelegenheid gebruik om een koffie te halen bij Kaffee Renée en een klein rondje door de stad te maken. We houden kort halt bij de Belfort-toren en profiteren van het heerlijke zonnetje dat ons gegund is. Wie goed kijkt, ziet Kalle en Manten, twee Kortrijkse volksfiguren die bekendstaan als onafscheidelijk koppel en symbool staan voor eeuwige trouw. Zij slaan bovenin de toren het uur.

Heuvel op, heuvel af

De hoogste tijd om op onze fietsen te stappen en te vertrekken. Tijdens deze fietstocht is het van groot belang de knooppunten te volgen, iets wat door wegwerkzaamheden een aardige uitdaging blijkt. Eenmaal we het juiste fietspad gevonden hebben, laten we Kortrijk achter ons. Het landschap verandert dan ook snel. Voor je het weet, word je overweldigd door de indrukwekkende weidsheid en de deinende boerenvelden die net omgeploegd zijn. Je voelt je even alleen op de wereld. Af en toe passeert een auto, maar het gevoel van vrijheid overheerst. Het perfecte moment om ook even te checken hoe snel de fietsen kunnen. Hoewel je met een vliegende vaart door het heuvelachtige landschap kunt gaan, besluiten we rustig op eigen kracht te fietsen. Om zo alle prachtige uitzichten om ons heen niet te missen.

We zetten koers richting Bellegem, via Rollegem. De omstandigheden zijn ideaal; de zon laat de schoonheid van de landschappen nog beter tot zijn recht komen en zorgt ervoor dat de koude wind geen belemmering vormt. We stoppen bovenaan een heuvel net voorbij het dorpje Aalbeke om even op adem te komen. Hier vind je het imposante monument ‘De Sjouwer’. De betonnen toren van 35 meter hoog werd opgericht ter ere van West-Vlaamse gast- en seizoensarbeiders die naar Frankrijk gingen om zwaar seizoenswerk te verrichten in de jaren 30 en 60 van de vorige eeuw. Daarnaast is het een schitterend uitkijkpunt.

Picknicken in coronatijd: de picknickkast

Eenmaal aangekomen in Bellegem, passeren we de brouwerij Omer Vander Ghinste. Vanaf de maand mei is het mogelijk om hier een rondleiding te boeken, tot die tijd kun je alvast de shop bezoeken. Zo kun je thuis je eigen bierproeverij houden. Wanneer we Bellegem verlaten, nemen we nog even de tijd voor een fotostop. Het ene vergezicht is nog mooier dan het andere.

We vervolgen onze fietsroute met als tussenbestemming de picknickplaats aan de Brucqstraat in Sint-Denijs. In deze picknickweide, die op een prachtige locatie ligt, kun je je op je wenken laten bedienen. Het is er mogelijk om een picknickkrat te reserveren en deze in de aanwezige picknickkast te laten plaatsen. Je ontvangt een sms-code waarmee je het kastje kunt openmaken. Erg creatief en natuurlijk volledig coronaproof. Naast deze locatie zijn er nog een aantal andere locaties in de buurt waar je van deze service gebruik kunt maken. Na een twintigtal kilometers afgelegd te hebben, was dit een erg welkome stop.

Tot rust komen bij PassaDia

Bij aankomst in Zwevegem zit de eerste dag en daarmee ook de eerste 45 kilometer van de driedaagse fietstocht erop. Toegegeven, na enkele verkeerde inschattingen gaf de kilometerteller wel een iets hoger aantal aan. Een goede tip: wanneer je je ogen uitkijkt onderweg, vergeet dan toch ook vooral niet de fietsknooppunten op de bordjes in de gaten te houden!

Onze eindbestemming is B&B PassaDia, waar we vriendelijk worden ontvangen door eigenares Veroniek Spiessens. Samen met haar man Jo runt zij al tien jaar deze B&B, die ook dienstdoet als vakantiewoning. Naast de vijf kamers, die allemaal vernoemd zijn naar ‘eetbare kleuren’, beschikt de B&B ook over een grote living met ontbijtzaal en een mezzanine. De grote tuin met speeltoestellen en een trampoline maakt dat het vaak verhuurd wordt als vakantiewoning voor families. Na ons geïnstalleerd te hebben, trakteren we onszelf op een bezoekje aan de Finse sauna. Een goede gelegenheid om na alle inspanning van de dag de spieren even wat ontspanning te bezorgen.

Na een goede nachtrust en een heerlijk uitgebreid ontbijt voelen we ons weer helemaal opgeladen en klaar om de tocht voort te zetten. Het ontbijt moet door de huidige coronamaatregelen op de kamer geserveerd worden, maar desondanks is Veroniek gelukkig met het feit dat de B&B open mag blijven. De afgelopen jaren heeft ze mensen van over de hele wereld bij PassaDia ontvangen. Het is de ruimtelijkheid en de ligging die de streek zo aantrekkelijk maakt. ‘Mensen komen naar deze regio om te wandelen of te fietsen, maar steden als Gent en Brugge liggen ook op rijafstand. We hebben zelfs gasten uit de Verenigde Staten en Saudi-Arabië gehad die vanuit hier Parijs en Venetië bezoeken’, vertelt ze. Maar of je nu van ver komt of niet, volgens Veroniek is er één ding dat iedereen die naar de Leiestreek komt goed doet. ‘De lucht is hier anders dan in de drukke stad. Mensen ervaren het als een “buiten airco”.’

Transfo Circuit

Vol goede moed en nieuwe energie hijsen we ons weer op ons stalen, elektrisch aangedreven ros. De eerste stop ligt op een steenworp afstand van de B&B. We betreden het terrein van Transfo Zwevegem. Deze voormalige elektriciteitscentrale is een uniek herbestemmingsproject dat, in normale tijden, beschikt over verschillende klimparcours, escape games en zelfs een vijftien meter hoge duiktank. In tijden van corona hebben zij hun creativiteit de vrije loop gelaten en het Transfo Circuit opgezet. Dat is een parcours van tien opdrachten die variëren van boogschieten tot behendigheids- en inzichtspellen. Via je GSM krijg je de instructies voor ieder spel toegestuurd, waardoor je op een virtuele manier door het parcours begeleid wordt. Het vormt een leuk alternatief in coronatijden. Wij wagen ons aan het circuit, maar ondanks ons fanatisme lukt het niet om de volle 46 punten die er te verdienen zijn binnen te halen. Je waant je soms wel even in het speelveld van De Mol! Het terrein staat vol obstakels en doet industrieel aan, een perfecte setting voor dit parcours.

Na dit sportieve begin van de dag vervolgen we onze fietstocht langs het kanaal Bossuit-Kortrijk. We mogen weer van geluk spreken dat de zon volop schijnt, maar de wind is straf en staat net de verkeerde kant op. Dan maar gebruik maken van wat extra elektrische ondersteuning. Onderweg stuiten we op enkele mooi beschilderde muren, die het bewonderen van dichtbij zeker waard zijn. Wie goed zijn ogen openhoudt, komt in Zwevegem veel van dit soort street art tegen.

Bier met gember of balsamico, voor ieder wat wils

We herpakken ons op knooppunt 31 en zetten koers richting Anzegem. Het einddoel is Brouwerij ’t Verzet, een lokale bierbrouwerij waar drie ex-studiegenoten experimenteren met verrassende ingrediënten en smaakcombinaties. Wie een rondleiding wil, zal nog even geduld moeten hebben tot de coronamaatregelen dit weer toelaten. Tot die tijd is het wel mogelijk om een bezoekje te brengen aan de winkel of kun je bierboxen samenstellen en laten bezorgen. Wanneer we aankomen worden we geholpen door Alex, één van de drie brouwers, die ons vol passie vertelt over alle creatieve brouwsels en de verhalen die hierachter zitten.

In het gebouw, dat veel weg heeft van een loods, is een van de andere brouwers druk in de weer. De grote machines draaien op volle toeren en overal om ons heen liggen vaten bier te rusten. Bij Brouwerij ’t Verzet is de visie ‘voor ieder wat wils en tegen de mainstream’, verduidelijkt Alex. Het is niet heel alledaags dat smaken als gember en balsamico worden verwerkt in bier. Licht opstandig en afwijkend van de standaard, zoals de naam ’t Verzet al een beetje doet vermoeden. ‘Het is niet onze bedoeling om bieren te brouwen die iedereen lekker vindt. Wij willen experimenteren met smaken die voor de één absoluut niet lekker zijn, maar die voor de ander juist geweldig zijn.’ Geïntrigeerd door de aparte smaakcombinaties, besluiten wij vanavond zelf een proeverij te organiseren…

Slapen als een roosje in La Rozerie

We laten de brouwerij achter ons en begeven ons naar Bed & Breakfast La Rozerie, de eindbestemming van vandaag. Na weer flink wat kilometers in de benen te hebben, zijn we blij met dit vooruitzicht. In Anzegem runt het echtpaar Martine Van De Cauter en Lieven Vanparijs al vier jaar deze B&B. Op dit moment beschikken ze over vijf landelijk ingerichte kamers, maar in het voorjaar van 2021 worden daar twee glampingcaravans aan toegevoegd. In de boerderij, met een voortuin vol rozen, worden we met open armen ontvangen. De gastheer en -vrouw houden van een warme en persoonlijke benadering en zijn erg begaan met hun gasten. ‘Mensen komen hierheen om te genieten van de natuur en om eens goed in de watten gelegd te worden.’ Na een welkomstdrankje zakken we af naar onze kamer, waar we even later op onze wenken worden bediend met een heerlijke maaltijd. Uiteraard gaat dit gepaard met een aantal verrassende biertjes die we eerder die middag opgepikt hadden. En zoals Alex ons al verzekerde, moeten wij uiteindelijk diezelfde conclusie trekken: smaken verschillen!

Picknicken in het Tiegembos

De laatste dag van de driedaagse fietstocht door de Leiestreek is aangebroken. We zijn er klaar voor om ook de laatste kilometers van de trip vlot af te leggen. Met de batterij weer netjes opgeladen, trotseren we andermaal het heuvelachtige landschap. We worden verrast door het grote aantal fazanten, hazen en andere wilde dieren dat we onderweg tegenkomen. Onze laatste stop voordat we terug naar Kortrijk gaan is het Tiegembos. Hier staat in een picknickkast een heerlijke Streuvelspicknick met allerlei lokale streekproducten, waaronder paté van streekbieren en 'Streuvels’ bier op ons te wachten. Aan de picknicktafel die onder een van de stokoude bomen staat, genieten we van het voorzichtige lentezonnetje en al het lekkers.

Bij aankomst in Kortrijk geven we onze fietsen weer af bij Fietsencentrum Mobiel en wandelen we nog even door het centrum. De Leiestreek is een uitstekende regio om op de fiets te verkennen. Je laat je meeslepen door het heuvelachtige landschap waar de prachtige vergezichten je telkens uitnodigen even te stoppen voor een foto. En met bierbrouwerijen, Transfo en de vele mooie plekken om te picknicken die je onderweg tegenkomt, behoort in één keer doorfietsen niet tot de opties.

Meer informatie en de andere trips zijn te vinden op Toerisme Leiestreek.

Copyrights foto's: eskonpeupejer.com, Veroniek Spiessens, B&B La Rozerie
Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek