De legendarische skipistes en afdalingen van Oostenrijk

In de Oostenrijkse Alpen vind je ontelbare adembenemende skiraces in bekende wintergebieden. De ongeëvenaarde nummer 1 in de lijst van meest sensationele racetochten is ongetwijfeld de Streif van de Hahnenkamm in Kitzbühel. Ook andere wintergebieden hebben een indrukwekkende skigeschiedenis. Schladming bijvoorbeeld, een geliefde locatie voor het WK nachtslalommen.

Racen in de bergen

Het hele dorp Kitzbühel staat midden januari jaarlijks in rep en roer tijdens de legendarische Hahnenkammrennen. Tienduizenden fans trekken naar het kleine Tiroolse bergdorp om hun idolen naar beneden te zien glijden in de ‘ski-race voor helden’, een ware spektakelrace waar je als toeschouwer elke emotie tussen fascinatie en gruwel beleeft. De Streif begint bovenop de 1 710 meter hoge Hahnenkamm en is een van de meest gevaarlijke en meest gevreesde afdalingsparcours ter wereld. Onderdeel van het parcours is de Mäusefalle of Muizenval, waar het parcours een duizelingwekkende 85% daalt. Skiërs springen hier tot ongeveer 60 meter hoog en storten zich erna in het diepe. Op andere delen van het parcours halen ze maar liefst 150 km/u. De winnaars van deze hellerit worden tot echte legendes uitgeroepen en krijgen een gondellift op de Hahnenkamm naar hen genoemd. Zo kan je de bergtop bereiken met Toni Sailer – Kitzbühels bekendste skiër -, Franz Klammer, Hermann Maier of Didier Cuche.

De geboorte van een legende

De eerste internationale afdalingsrace op de Hahnenkamm zag ongeveer 90 jaar geleden het levenslicht. Toen behaalden de snelste deelnemers een gemiddelde snelheid van ongeveer 22 km/u. Beetje bij beetje werden secties van het parcours verbeterd en nieuwe delen toegevoegd. Vandaag is de Streif 3 312 meter lang en telt ongeveer 10 000 meter omheiningen en veiligheidsnetten. Skihelms en bescherming zijn zeker aan te raden bij de ongelofelijke snelheden waarmee skiërs de berg afdalen. Gelukkig zijn er ook verschillende alternatieve routes en hellingen geschikt voor amateurs en beginnelingen.

‘Snowsociety’

Geen wonder dat de spectaculaire Hahnenkammrennen een van de grootste trekpleisters is in Oostenrijk: talloze groepen supporters komen uit binnen- en buitenland naar het evenement. Op het terrein is plaats voor ruim 80 000 toeschouwers en er is een eigen VIP-ruimte voor beroemdheden. De sfeer rond het parcours is uniek, warm en gezellig: iedereen komt er zijn favoriete skiër naar de overwinning schreeuwen. Ook ver van alle wedstrijdcommotie kan je in feeststemming komen tijdens de vele evenementen en in de après-skihutten. Legendarisch is de Weißwurstparty in hotel Stanglwirt. Vele jaren geleden nodigde een lokale hotelier teleurgestelde skifans uit op een ‘troostfeest’ waar hij witte worsten serveerde. De fans waren in de wolken en het feestje groeide uit tot een van de drukstbezochte evenementen rond de Hahnenkamm.

Nachtelijke slalomrace

Na de spectaculaire afdalingsrace Streif volgt nog meer spectaculairs. Twee dagen na de Hahnenkammrennen vindt ook het meest spectaculaire onderdeel van het WK slalommen voor mannen plaats: de Nachtslalom. Meer dan 45 000 toeschouwers verzamelen voor een gigantisch skifeest in Schladming in de deelstaat Stiermarken. Kaarsen, vuurwerk en fakkels verlichten het slalomparcours en zorgen voor een wonderbaarlijke sfeer. Tijdens de Nachtslalom tonen de beste slalommers wat ze kunnen op de eindhelling van het Planai-parcours. Schladming, en haar vier omliggende bergen, waren al het decor van twee eerdere WK’s skiën. Met meer dan 100 km hellingen is het resort bovendien ook bijzonder populair bij amateurskiërs.

In het spoor van de Wereldkampioenschappen

Als je zelf een van Oostenrijks WK-pistes of hellingen op wilt, hoef je niet ver te gaan: Saalbach-Hinterglemm, Flachau, St. Anton am Arlberg en Hinterstoder zullen skiracefans bekend in de oren klinken. Natuurlijk is er ook Sölden, waar elk jaar het hele skicircus begint op de gletsjer – 3 000 boven zeeniveau. Innsbruck en de Patscherkofel moeten ook worden vermeld natuurlijk. Hier betreed je heilige skigrond: Innsbruck werd tweemaal uitverkoren als locatie voor de Olympische Winterspelen. En wie weet een derde keer in 2026...?

Meer info

Foto's © KSC/HKR, Oetztal Tourismus, OK Weltcup Alpin Schladming - Raffalt/Huber, Arno Gruber, OÖ Tourismus Marketing/HIWU - Österreich Werbung

 

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels