De keuze van GRANDE.be curator Peter Peeters: 'Waarom zien we altijd dezelfde foto’s uit Cuba?’

Op 15 januari plaatste de Volkskrant een artikel over de clichéfoto’s uit Cuba die we terugvinden in zowat alle publicaties en websites. De standaard ingrediënten: opgeblonken Amerikaanse oldtimers uit de jaren ’50, gevels met Cubaanse vlaggen, muren met de leuze ‘siempre’ (‘voor altijd’) en zijgevels van flatgebouwen met afbeeldingen van de revolutionaire helden Ché Guevara en Fidel Castro. Waarom krijgen we alleen dit soort prenten te zien van het Caribisch eiland van rum en suiker, Ché en Fidel, Cuba Libre en sigaren? Omdat deze beelden het echte Cuba tonen? Of omdat fotografen in opdracht steevast een lijstje met ‘vaste Cuba-ingrediënten’ meekrijgen?  

En daarmee is de cirkel rond

Geen vakantie-fotoboek van de hoofdstad Havana en Cuba is volledig zonder alle typische uitzichten van het eiland. Logisch ook. Ons beeld van het eiland en zijn toeristische attracties is gevormd door de stereotype foto’s die we al jarenlang te zien krijgen. Intussen zijn de oldtimers en de muren met portretten van Ché en Fidel vast onderdeel van het cultureel erfgoed van Cuba. Toeristen en amateurfotografen kopiëren maar al te graag dit beeld en gaan zelf op zoek naar de Cubaanse clichés. En daarmee is de cirkel rond. Opdracht geslaagd! Maar laten we ook eerlijk zijn. Zowat elke toeristische dienst toont graag alle idyllische hotspots op de meest aantrekkelijke manier. Niet alleen de Cubaanse. Elke stad, regio of land toont graag zijn sterkste troeven. En die zijn niet altijd vrij van voorspelbare clichés. Integendeel.

Over de GRANDE.be curators: elke week selecteert een van de reporters van GRANDE.be een inspirerend verhaal over reizen dat verscheen in een bekend digitaal medium. Die verhalen kunnen in het Nederlands of het Engels zijn. De GRANDE.be curator geeft er ook zijn of haar eigen mening over. Curators Amber Francken en Peter Peeters wisselen elkaar af.
Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek