De keuze van GRANDE.be curator Peter Peeters: 'Ondergrondse verkeersrotonde op de Faeröer-eilanden’

Op 5 december berichtte Het Laatste Nieuws over de opening van de eerste onderzeese verkeersrotonde ter wereld. Locatie: de Faeröer-eilanden. Deze cluster van 18 eilanden behoort tot het Koninkrijk Denemarken en ligt in de noordelijke Atlantische Oceaan, tussen Schotland en IJsland. De rotonde is een onderdeel van de 11 km lange Eysturoyar-tunnel en ligt bijna 200 meter onder de zeebodem. Het project is de grootste infrastructuuruitbreiding op de eilanden ooit.

De Faeröer zijn het perfecte alternatief voor IJsland

Voor mij is dit goed nieuws. De – relatief – onbekende eilandengroep stond immers op mijn reisplanning voor 2020. Het ruwe, bergachtige landschap met fjorden en steile kliffen die uit de zee oprijzen heeft een groot IJsland-gehalte. En wordt daarom ook wel omschreven als het perfecte alternatief voor het ‘toeristische’ IJsland. Zeker voor bezoekers, zoals ik, die op zoek zijn naar rust en adembenemende natuur. Geen zonvakantie aan een parelwit strand op de Faeröer-eilanden. Toch niet met een gemiddelde zomertemperatuur van amper 11°C en uiterst labiel weer. Het maakt van een Faeröer-vakantie een avontuur. De meeste eilanden zijn via bruggen en tunnels met elkaar verbonden, maar de veerboot en helikopter maken er deel uit van de dagelijkse transportmiddelen. De nieuwe tunnel, mét rotonde, maakt een rit van en naar de eilanden Streymoy en Eysturoy een heel stuk korter. Een kortere reistijd wil zeggen: meer tijd om optimaal te genieten van de ruwe natuur. De nieuwe rotonde is niet alleen praktisch. Ook kleurrijk en fotogeniek. Kortom, de Schapeneilanden hebben er een nieuwe toeristische attractie bij. Met dank aan Covid-19 is 2020 voor mij geen Faeröer-jaar geworden. Maar het is alvast een mooi vooruitzicht voor 2021.

Over de GRANDE.be curators: elke week selecteert een van de reporters van GRANDE.be een inspirerend verhaal over reizen dat verscheen in een bekend digitaal medium. Die verhalen kunnen in het Nederlands of het Engels zijn. De GRANDE.be curator geeft er ook zijn of haar eigen mening over. Curators Amber Francken en Peter Peeters wisselen elkaar af.
Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek