De keuze van GRANDE.be curator Peter Peeters: 'Natuur vs. toeristische attractie'

De Boog van Darwin op de Galapagoseilanden is niet meer. De bekende rotsformatie is ingestort. De reden: natuurlijke erosie. Zo meldt het Algemeen Dagblad op 18 mei. De opvallende rots, vernoemd naar de Britse wetenschapper Charles Darwin, was een trekpleister voor duikers en wetenschappers. Van de natuurlijke brug resten sinds 17 mei 2021 enkel nog twee pilaren. De Galapagoseilanden liggen ongeveer 1000 kilometer ten westen van Ecuador.  

Waarschuwingsbordjes hielden de toeristen niet tegen

Het is niet de eerste keer dat de natuur zijn plek opeist bij de toeristische bezienswaardigheden. Ook de toeristische dienst van Malta heeft recent al zijn brochures mogen herschrijven. Toen ik een achttal jaar geleden de Zuid-Europese dwergstaat bezocht, stond Azure Window (ook bekend als het Blauwe Raam of het Blauwe Oog) op het lijstje om te bezichtigen. De 28 met hoge opening in de kliffen van de baai van Dwejra op het eiland Gozo was één van de absolute blikvangers aan de westkust van het eiland. Helemaal zonder gevaar was dat bezoek niet. Eenmaal in de buurt van de bezienswaardigheid stonden waarschuwingsbordjes met ‘gevaar, betreden op eigen risico’. De impact van die bordjes was beperkt. Meer zelfs. Het beklimmen van de brug van het Blauwe Raam bleef een standaard onderdeel van de toeristische activiteiten. Maar de wetenschappers en de bewoners van Gozo wisten wel beter. Wat zij al jaren voorspelden, gebeurde op 8 maart 2017: om 9.40u lokale tijd stortte de bekende rotspartij in zee. Zonder slachtoffers. Maar wel met een bezienswaardigheid minder voor het eiland in de Middellandse Zee.

Over de GRANDE.be curators: elke week selecteert een van de reporters van GRANDE.be een inspirerend verhaal over reizen dat verscheen in een bekend digitaal medium. Die verhalen kunnen in het Nederlands of het Engels zijn. De GRANDE.be curator geeft er ook zijn of haar eigen mening over. Curators Amber Francken en Peter Peeters wisselen elkaar af.

 

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek