De keuze van GRANDE.be curator Peter Peeters: 'Musiceren met ijs'

Ooit al ijsmuziek gehoord? Het is nochtans niet nieuw. In 2000 voerde de Noorse componist en percussionist Terje Isungset 's werelds eerste ijsmuziekconcert uit in een bevroren waterval in Lillehammer. Het gevolg: het jaarlijkse Ice Music Festival Norway. National Geographic publiceerde op 1 maart een artikel over de geschiedenis van ijsmuziek. Over musiceren met instrumenten uit bevroren water. En de uitdaging om de onvoorspelbaarheid van natuurlijk ijs te controleren.   

Experimenteren met ijs, the next level

We hebben het hier niet over rock- of popmuzikanten die zich vertonen in rendiervellen en Viking- helmen. Dit gaat verder dan de bouw van de traditionele ijshotels in het koude Noorden. Dit is experimenteren met ijs, the next level. Maar waar vind je in hemelsnaam een winkel met ijsviolen, ijscello’s, ijsdrums en ijsgitaren? En hoe verzorg en bewaar je die? In de diepvries? Ik ken een handvol muzikanten die hun eigen gitaar hebben gemaakt, of toch minstens een onderdeel daarvan. Van boom tot instrument, bij wijze van spreken. Als een perfectionistische zoektocht naar het ultieme geluid. Een handvol. Ik bewonder het initiatief van Terje Isungset, zijn orkest en ijskunstenaars als de Amerikaan Tim Linhart. De man fabriceert instrumenten met zelfgemaakt ijs in combinatie met gemalen bergsneeuw en stemt die zo perfect mogelijk als de natuur het toelaat. Dat is heel veel werk voor een éénmalig concert. Een concert dat dit jaar, net zoals alle concerten en festivals, (met excuses voor het flauwe woordgrapje) tot volgend jaar in de ijskast is gestopt. 

Over de GRANDE.be curators: elke week selecteert een van de reporters van GRANDE.be een inspirerend verhaal over reizen dat verscheen in een bekend digitaal medium. Die verhalen kunnen in het Nederlands of het Engels zijn. De GRANDE.be curator geeft er ook zijn of haar eigen mening over. Curators Amber Francken en Peter Peeters wisselen elkaar af.

 

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek