De keuze van GRANDE.be curator Peter Peeters: 'Iedereen kent Texel, maar Griend, Richel en Balg niet'

Onze Nederlandse collega’s van het Algemeen Dagblad gingen op ontdekkingstocht in hun eigen achtertuin. Op 21 januari plaatste de krant een artikel naar aanleiding van de publicatie van het boek ’61 Eilanden in de Waddenzee’ van Evert Jan Prins. Eenenzestig eilanden? Jawel. Vijftien daarvan zijn Nederlands grondgebied, zes behoren bij Denemarken en veertig bij Duitsland. De schrijver bezocht ze allemaal. Een prestatie op zich aangezien de bereikbaarheid, zonder eigen boot of ingehuurde schipper, niet altijd evident is. Op enkele van de eilanden prijkt ook het bord ‘verboden toegang’.

Zoveel te bezichtigen op de Waddeneilanden

Al na mijn allereerste bezoek aan Texel was mijn voornemen duidelijk: bezoek alle Waddeneilanden. De gezellige dorpjes, de duinen, de stranden. Zo mooi. Wist ik veel dat er naast Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog nog meer dan vijftig kleine tot middelgrote zandplaten tot de Waddeneilanden behoren. De ambities zijn inmiddels getemperd. De duinen, vuurtorens en luierende zeehonden op de Nederlandse eilanden alleen bieden al voldoende inspiratie voor enkele dagen strandwandelen in een – al dan niet – strakke zeebries. Wist je trouwens dat de eilanden hun eigen Big Five hebben? Geen leeuwen en neushoorns zoals in Afrika uiteraard, maar de lokale vertegenwoordigers: de gewone en de grijze zeehond, de bruinvis, de zeearend en de steur. Verslikt in het aantal Waddeneilanden? Ga dan op safari naar de Waddenvijf in het unieke getijdengebied van de Noordzee. Of dat dan op Texel, Terschelling of op de onbewoonde zandplaten van Griend, Razende Bol of Richel is, maakt de uitdaging niet minder spannend.  

Over de GRANDE.be curators: elke week selecteert een van de reporters van GRANDE.be een inspirerend verhaal over reizen dat verscheen in een bekend digitaal medium. Die verhalen kunnen in het Nederlands of het Engels zijn. De GRANDE.be curator geeft er ook zijn of haar eigen mening over. Curators Amber Francken en Peter Peeters wisselen elkaar af.

 

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek