De keuze van GRANDE.be curator Peter Peeters: 'Foto van koeienvlaaien wint National Geographic Fotowedstrijd’

Een opvallend artikel in het Algemeen Dagblad van 16 november. De krant publiceert een interview met Johan Gerrits. De amateurfotograaf uit Utrecht won de National Geographic Fotowedstrijd voor de Benelux met een foto die hij maakte in Zuid-Soedan. Tussen de koeienvlaaien. Johan nam een foto van een koeienkamp waar Mundari-jongens de uitwerpselen van de runderen bij elkaar vegen om ze nadien in brand te steken. Goed om zich tijdens de koude nachten te verwarmen en de muggen uit de buurt te houden. Zijn foto nam het op tegen ruim 16.000 beelden van collega reisfotografen.

Op zoek naar foto’s die de sfeer, architectuur en cultuur van een land perfect weerspiegelen

Ik doe, als amateurfotograaf, ook wel eens een poging om tijdens elke reis of citytrip een mooie fotoreportage te maken. Soms zelfs met succes. Met enkele jaren opleiding fotografie achter de kiezen zou het eigenlijk geen enkel probleem mogen zijn. Ik herken mezelf dan ook in het verhaal van Johan Gerrits die na elke reis thuiskomt met enkele duizenden foto’s. Om dan een handvol foto’s over te houden die de reis van enkele weken samenvatten. Foto’s die de sfeer, architectuur en cultuur van een land perfect weerspiegelen. Toch moet ik eerlijkheidshalve toegeven dat een stapel koeienvlaaien, vers of gedroogd, nog nooit op mijn foto verlanglijst hebben gestaan. Het siert het team achter de National Geographic Fotowedstrijd voor de Benelux om een mooie foto zoals die van Johan Gerrits te bekronen. De moraal van het verhaal? Focus niet alleen op de top tien bezienswaardigheden en zoek naar de typische details. Zelfs als daar een geurtje aan hangt.

Over de GRANDE.be curators: elke week selecteert een van de reporters van GRANDE.be een inspirerend verhaal over reizen dat verscheen in een bekend digitaal medium. Die verhalen kunnen in het Nederlands of het Engels zijn. De GRANDE.be curator geeft er ook zijn of haar eigen mening over. Curators Amber Francken en Peter Peeters wisselen elkaar af.
Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek