De keuze van GRANDE.be curator Peter Peeters: 'Eilandhoppen in Nederland'

Ben jij ook een geboren eilandhopper? Denk je dan alleen aan de Kroatische of Griekse eilanden als ultieme vakantiebestemming? Eilandhoppen kan ook in Nederland. Het mag dan niet zo exotisch klinken, maar bij onze noorderburen ligt de ruwe natuur binnen handbereik. Toch volgens het Algemeen Dagblad van 21 augustus. De redactie geeft een overzicht van tien Nederlandse eilanden, weg van het dagelijkse leven. Sommigen van die eilanden zijn weinig meer dan een zandplaat van drie hectare met een kijkhut (zoals Bliek). Anderen, zoals Tiengemeten, zijn groot genoeg voor een daguitstap tussen de bloemenweiden, drassig rietland en de grazende runderen. De Waddeneilanden kenden we al. Maar wie kent Sophiapolder, IJsseloog, Pampus en Vischplaat?

Corona was de aanleiding naar creatieve oplossingen voor het reizen

Het staat al jaar en dag op mijn bucket list: bezoek jaarlijks minstens een land of eiland waar je nog nooit bent geweest. Tot voor de Corona-periode kon ik die opdracht vlot afvinken. Maar nieuwe tijden en omstandigheden vragen creatieve oplossingen. Vandaar dat eerder dit jaar een nieuwe bestemming op de lijst kwam: Tiengemeten. Het eiland in het Haringvliet, net onder Rotterdam, ligt op amper een uur rijden van Antwerpen en heeft voldoende te bieden voor een dag in de pure natuur. Weg van de drukte, weg van het lawaai. Hier begint het vakantiegevoel op de pont. Amper tien minuten na vertrek sta je al voor het bezoekerscentrum van Tiengemeten, de vertrekplaats van alle themawandelingen op het eiland. Met waterdichte wandelschoenen en gewapend met een bus insectenspray (tip!) ga je op zoek naar reigers, zwanen, ganzen, lepelaars, bevers en de grazende kudde Schotse hooglanders. Af en toe slalommen tussen de – al dan niet - verse koeienvlaaien behoort tot de plaatselijke sport. Kortom, om te eilandhoppen heb je niet altijd parelwitte stranden met bijhorende kokospalmen nodig. Bucket list 2021: check!

Over de GRANDE.be curators: elke week selecteert een van de reporters van GRANDE.be een inspirerend verhaal over reizen dat verscheen in een bekend digitaal medium. Die verhalen kunnen in het Nederlands of het Engels zijn. De GRANDE.be curator geeft er ook zijn of haar eigen mening over. Curators Amber Francken en Peter Peeters wisselen elkaar af.

 

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek