De keuze van GRANDE.be curator Peter Peeters: 'Digitaal op vakantie'

Reizen tijdens een pandemie? Droom of werkelijkheid? Tien lezers van The Guardian planden samen hun wereldreis. Het resultaat stelden ze op 14 januari voor. Aangezien vliegreizen op dit moment niet of moeilijk aan de orde zijn, gingen ze op vakantie vanachter hun computer met enkele muisklikken de wereld rond. Voor natuur, cultuur en kunst. Van een dronevlucht van een uur over Noorwegen (de winnaar, volgens het artikel), webcams die olifanten en leeuwen volgen in Afrika, een zitje op de eerste rij voor het Monterey Jazz Festival, een noorderlichtwebcam tot een digitale rondleiding in het Vincent Van Gogh museum in Amsterdam. Een online vakantiedag zonder afstandsbeperkingen. 

Creatieve evolutie door corona

Kan zo een digitale vakantie een traditionele vakantie vervangen? Natuurlijk niet. Maar de voorbije corona-periode zijn regio’s, steden, musea en muziekfestivals opvallend creatiever aan de slag gegaan met de mogelijkheden van de digitale wereld en het World Wide Web. De evolutie is niet helemaal nieuw. Toen ik een anderhalf jaar geleden een bezoek bracht aan het ABBA-museum in Stockholm, was daar een speciale ruimte voorzien waar je een dansje kon placeren op één van de bekende hits van het Zweedse popfenomeen. Als je nadien je e-mailadres achterliet, kreeg je na het bezoek een leuke film waarin je figureerde tussen de ABBA-leden. De corona-periode van het voorbije jaar heeft die evolutie aanzienlijk versneld. Veel musea bieden intussen digitale bezoeken aan. Muziekfestivals gaan, al dan niet gratis, digitaal. De filmpjes en virtuele bezoeken zijn absoluut niet te vergelijken met het ‘echte werk’. Maar ze zijn wel een mooie en handige aanvulling. De culturele sector heeft – noodgedwongen – geproefd van de digitale mogelijkheden. En de impact daarvan zullen we zeker nog merken in het post corona-tijdperk.

Over de GRANDE.be curators: elke week selecteert een van de reporters van GRANDE.be een inspirerend verhaal over reizen dat verscheen in een bekend digitaal medium. Die verhalen kunnen in het Nederlands of het Engels zijn. De GRANDE.be curator geeft er ook zijn of haar eigen mening over. Curators Amber Francken en Peter Peeters wisselen elkaar af.

 

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek