De keuze van GRANDE.be curator Peter Peeters: 'De nieuwe whisky-route loopt niet waar u ze verwacht’

Op 2 februari berichtte National Geographic over de nieuwste whisky-route. Een route met historische kastelen, bossen met herten, gerstvelden en de zoete geur van graankorrels. Maar de route is niet in Schotland. Niet in Ierland. En ook niet in de Verenigde Staten. Het nieuwe whisky-paradijs ligt in Brandenburg, de dunbevolkte regio rond Berlijn. Het ‘nieuwe’ whisky-land heeft intussen meer dan 250 producenten, bijna twee keer zoveel als Schotland, maar slechts een fractie van de bezoekers. En daar moet volgens onze oosterburen dringend verandering in komen.

De troeven van Brandenburger

Zijn de producenten in Brandenburg in staat om een aanval in te zetten op de concurrenten uit de Highlands? Het zal nog wel even duren voor Duitsland het ultieme whisky-land wordt en de hegemonie van Schotland kan doorbreken. Maar het land, en dan vooral de Brandenburg-regio, heeft alle troeven voorhanden. Distilleren maakt al eeuwen deel uit van de Brandenburger-cultuur.  Veel kennis ging verloren tijdens het communistische tijdperk. Whisky was toen enkel beschikbaar op de zwarte markt. Wie nood had aan een straffe borrel, ging aan de wodka. Geproduceerd en gecontroleerd door de staat. Sinds het verdwijnen van de Berlijnse Muur en de eenmaking van het land is de het distilleren van whisky in een stroomversnelling terecht gekomen. Terwijl de Schotse collega’s vechten met de Brexit-perikelen, zien onze oosterburen de weg vrij om hun bezoekersdeuren te openen. Met de recente opening van de luchthaven van Berlin-Brandenburg heeft de regio, én dus ook de nieuwe whisky-route, een rechtstreekse verbinding met Europa. En heeft de Oost-Duitse deelstaat er een toeristische attractie bij. Prosit!

Over de GRANDE.be curators: elke week selecteert een van de reporters van GRANDE.be een inspirerend verhaal over reizen dat verscheen in een bekend digitaal medium. Die verhalen kunnen in het Nederlands of het Engels zijn. De GRANDE.be curator geeft er ook zijn of haar eigen mening over. Curators Amber Francken en Peter Peeters wisselen elkaar af.

 

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek