De keuze van GRANDE.be curator Peter Peeters: 'De kunstroute Amsterdam-Parijs'

Van Amsterdam naar Parijs. De Thalys doet 3,5 uur over het volledige traject. Maar de route biedt meer mogelijkheden dan een rechtstreekse heen- en terugrit. Lonely Planet publiceerde op 3 maart een overzichtsartikel over de kunstroute die vertrekt bij Rembrandt in het Rijksmuseum in Amsterdam en eindigt bij Renoir in het Musée d’Orsay in het hart van Parijs. Met tussenstops bij Pieter Paul Rubens in Antwerpen en bij Rafaël in Lille. Boek alvast uw treintickets voor de duurzame kunstroute en de bijhorende onvergetelijke museumervaringen.

Er is licht aan het einde van de tunnel

Al meer dan een jaar worden we gegijzeld door het SARS-CoV-2-virus. Er is intussen licht aan het einde van de pandemische tunnel. Toch gaat het nieuwe normaal er anders uitzien dan het oude normaal. De impact van de pandemie zal nog een tijd nazinderen. Ook op onze reisgewoontes. Dus moeten we – al dan niet tijdelijk - op zoek naar alternatieven, naar een ander soort reizen. Slecht nieuws? Niet noodzakelijk. De 500 kilometer lange route tussen Amsterdam en Parijs ligt immers bezaaid met voldoende musea om er een echte kunstvakantie van te maken. Het is eens iets anders dan de traditionele strandvakantie. En het doet mij terugdenken aan de GRANDE-reportage van eind 2019. Toen stonden het Rijksmuseum in Amsterdam, het Mauritshuis in Den Haag en museum Prinsenhof in Delft op de planning. Een miniversie van de Amsterdam-Parijs-route. Maar wel een uitstap die de indrukwekkende kunstcollecties van de drie Nederlandse musea duidelijk maakte. Dus misschien toch maar even overwegen om zo een kunstvakantie in te plannen. Met de trein. Zonder urenlange autoritten en zonder files.   

Over de GRANDE.be curators: elke week selecteert een van de reporters van GRANDE.be een inspirerend verhaal over reizen dat verscheen in een bekend digitaal medium. Die verhalen kunnen in het Nederlands of het Engels zijn. De GRANDE.be curator geeft er ook zijn of haar eigen mening over. Curators Amber Francken en Peter Peeters wisselen elkaar af.

 

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek