De keuze van GRANDE.be curator Peter Peeters: ‘Plantaardige planeet’

Veganisme zit in de lift. Toch volgens een artikel dat Lonely Planet publiceerde op 24 oktober. De plantenetende toerist wordt ‘big business’. Landen, regio’s en steden zetten steeds meer in op vleesloze bereidingen. Een linzenstoofpot en pittige samosa’s, ‘hamburgers’ gemaakt van gemarineerde portobello’s en geroosterde bloemkool of een veganistische tiramisu? Van Italië (Milaan) tot Canada (Toronto) roeren topkoks in de kookpotten zonder dierlijke ingrediënten. 

Eten zonder dierenleed

De tijd dat een restaurant een moot vis serveerde – “want er zit geen vlees in” - als vegetarisch gerecht is definitief voorbij. Vooral in onze studentensteden Gent, Brussel, Leuven en Hasselt hebben ze dat zeer goed begrepen. Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat de toeristische trekpleisters inzetten op de – intussen niet meer zo – nieuwe trend. Een tiental jaren geleden was het niet vanzelfsprekend om op de vakantiebestemming, naast de traditionele vegetarische pasta, iets plantaardigs op het menu te vinden. Maar na enkele dagen vegetarische pasta op rij, wil ook de planteneter wel eens iets anders. Als vader van een vegetarische dochter kan ik dat beamen. Zo moeilijk kan het toch niet zijn. De hobbykok in mij heeft er een sport van gemaakt om klassieke gerechten om te vormen tot plantaardige versies. De stoofpot met bruin bier en kastanjechampignons, chili sin carne en de plantaardige vol-au-vent zijn intussen onze nieuwe klassiekers geworden. Vrij van enig dierenleed en zeker zo lekker als de versies mét dierenleed. Ik ben dus een voorstander van de plantaardige keuken. Ook op vakantie. Al wil de vegetarische dochter al lang niet meer mee.

Over de GRANDE.be curators: elke week selecteert een van de reporters van GRANDE.be een inspirerend verhaal over reizen dat verscheen in een bekend digitaal medium. Die verhalen kunnen in het Nederlands of het Engels zijn. De GRANDE.be curator geeft er ook zijn of haar eigen mening over. Curators Amber Francken en Peter Peeters wisselen elkaar af.

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek