De keuze van GRANDE.be curator Amber Francken: Zin in een workation? Indonesië promoot ‘tweede thuis’-visum van max 10 jaar

Vanaf 25 december 2022 kan je een nieuw soort visum kopen voor je werkbezoekje(s) aan Indonesië. Iedere toerist kan daardoor zo’n 5 à 10 jaar in het land verblijven. Maar voor dit avontuur moet je wel bereid zijn om je spaarboek leeg te halen, schrijft Metrotime op 27 oktober 2022.

Het visum kost immers zo’n twee biljoen Indonesische roepia, wat neerkomt op een stevige 128.000 euro. Voordeel is wel dat je je laptop niet open klapt in een geïmproviseerd thuiskantoor, maar wél op een exotische bestemming zoals bijvoorbeeld Bali. Dat klinkt toch een stuk aanlokkelijker. Net daarom stelt Indonesië een visum beschikbaar aan alle toeristen die 5 à 10 jaar willen verblijven in het land. Je komt ongetwijfeld altijd creatief opgeladen terug vanwege de ontspannen vibes.

Werken én genieten 

Dat visum opent wel een wereld aan fantastische ervaringen: werken met uitzicht op indrukwekkende pagodes en tempels én je na een drukke werkdag nog vergapen aan de kunst in de cultuurrijke steden. Of nog langs rijstvelden scheuren in een typerende tuktuk en jezelf daarna te verwennen met een hapje streetfood op de hoek van het straat. Het is eens wat anders dan na het telewerken in je luie zetel ploffen. En dat beseft Indonesië maar al te goed. Het nieuwe visum maakt deel uit van een spectrum aan maatregelen om het land een economische stimulans te geven. De toeristische sector werd hard ge(k)raakt door de coronacrisis. Het visum is dus de ideale manier om een positieve bijdrage te leveren aan de Indonesische economie. Als de zogenaamde digitale nomaden van de eilanden van Indonesië hun tweede thuis maken, kunnen ze er belastingvrij werken. Om van deze fiscale stimulans te genieten, moeten de inkomsten van de freelancers wel afkomstig zijn van bedrijven buiten Indonesië. Laptop inpakken en wegwezen? Toch eerst nog een beetje sparen misschien…

Over de GRANDE.be curator: elke week selecteert curator Amber Francken van GRANDE.be een inspirerend verhaal over reizen dat verscheen in een bekend digitaal medium. Die verhalen kunnen in het Nederlands of het Engels zijn. De GRANDE.be curator geeft er ook haar eigen mening over.

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek