De keuze van GRANDE.be curator Amber Francken: 'Uitbreiding van Vlaamse natuurreservaten'

Op 22 december 2020 berichtte Knack Weekend dat er maar liefst duizend hectare – zo’n 1500 voetbalvelden - aan erkende natuurreservaten bijkwamen in Vlaanderen. Daarnaast werd de toegankelijkheid voor een even grote oppervlakte aan bestaande natuurreservaten verbeterd. Vlaams minister van Natuur Zuhal Demir erkende in 2020 verschillende reservaten onder het beheer van Natuur en Bos, Natuurpunt en Limburgs Landschap, aangevuld door vier bijkomende natuurreservaten waarvoor de overheid zorgde. De immense brokken aaneengesloten natuur moeten beschikken over belangrijke habitats, populaties van inheemse dier- en plantensoorten en een milieu van hoge natuurkwaliteit en hoge biodiversiteit om in aanmerking te komen voor de titel van natuurreservaat.

Een win-win voor mens en natuur

Werkelijk iedereen deed het en doet het nog steeds: de nabije natuur opzoeken tijdens die ellendige coronacrisis. Je leert genieten van de kleine dingen in het leven en wordt opnieuw overtuigend fan van natuur en bos. De prioriteit om Vlaanderen nog groener te maken kunnen we dus alleen maar toejuichen. Mezelf incluis. Ik woon op een appartement maar de Kalmthoutse Heide is eigenlijk mijn achtertuin. Ze steelt al een heel jaar de show. Ik vind het best schrikwekkend als de parking aan de toeristische dienst vol staat. Want dan lijkt er van rustig wandelen geen sprake. Gelukkig maar dat er jaarlijks nieuwe natuurreservaten bij komen. Bovendien lees ik in het artikel dat natuurreservaten over een toegankelijkheidsplan moeten beschikken. Hierin wordt de verhouding tussen het maximaal aantal bezoekers en de draagkracht van het gebied gemeten. Een win-win voor mens en natuur dus. En als het te druk wordt, zoek ik gewoon de onbekende paadjes of het stiltegebied in de Kalmthoutse Heide op. Slechts enkele kilometers diep vertoef je in een onaangeroerde omgeving. Stapschoenen aan en gaan!

Over de GRANDE.be curators: elke week selecteert een van de reporters van GRANDE.be een inspirerend verhaal over reizen dat verscheen in een bekend digitaal medium. Die verhalen kunnen in het Nederlands of het Engels zijn. De GRANDE.be curator geeft er ook zijn of haar eigen mening over. Curators Amber Francken en Peter Peeters wisselen elkaar af.

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek