De keuze van GRANDE.be curator Amber Francken: Spectaculaire comeback van grote dieren in Europa

Van bruine beren, wolven, bevers en Europese bizons tot arenden en kraanvogels: de afgelopen 40 tot 50 jaar vonden meer dan 50 verschillende zoogdier- en vogelsoorten steeds beter hun weg naar Europa. Dat blijkt uit een rapport van Rewilding Europe uit Cambridge. VRT NWS schreef er een artikel over op dinsdag 27 september 2022.

Verschillende diersoorten werden de afgelopen jaren vergiftigd, bedreigd door de jacht of net verjaagd. Daardoor verdwenen een heleboel iconische dieren uit de Europese bossen. Door hun woongebied te vergroten en een betere juridische bescherming te bieden, maken ze opnieuw een opmars. Dat heeft een erg positieve impact op de biodiversiteit en het ecosysteem. Anderzijds lijden de diersoorten nog steeds onder de druk van de mens: de bevolking voelt zich vaak nog onveilig en bedreigd. Boeren vrezen nog steeds voor verlies van vee en de woningbouw & recreatie blijven dat ecosysteem verstoren.

Een perfecte mix tussen fauna, flora en het welzijn van de mens: dat willen we!

Ik zie toch vooral de positieve impact van de terugkeer van de wilde dieren. Ecosystemen worden gezonder, de bodem wordt vruchtbaarder en de opslag van CO2 groeit. Bovendien versterkt de aanwezigheid van wilde dieren ook ons welzijn. En heeft het ook een positief en lucratief effect op de lokale economie, want de dieren lokken toeristen. Stuk voor stuk succesverhalen toch? Om mijn reis te maximaliseren moét ik ook gewoon het lokale wildlife spotten. Fascinerende geschiedenis, bijzondere architectuur of een unieke cultuur kunnen m’n reizigershart begeren. Maar er gaat niets boven de begroeting door een wild dier op een onverwacht moment of de verbazing over de natuurlijke diversiteit. Een bestemming ontdekken aan de hand van zijn dierenrijk is een échte beleving. Je laat je getrainde ogen constant over het landschap glijden en je voelt constant de excitement om op eender welk moment oog in oog te staan met een wild dier. Enige nadeel? Je raakt snel verwend op zo’n ontdekkingstocht. De truc is om iedere sighting en dat koor van dierengeluiden om je heen steeds indrukwekkend te blijven vinden. En je rijk te rekenen dankzij alle ervaringen. 
 

Over de GRANDE.be curator: elke week selecteert curator Amber Francken van GRANDE.be een inspirerend verhaal over reizen dat verscheen in een bekend digitaal medium. Die verhalen kunnen in het Nederlands of het Engels zijn. De GRANDE.be curator geeft er ook haar eigen mening over.

 

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek