De keuze van GRANDE.be curator Amber Francken: 'Regeneratief reizen: een nieuwe trend in de reiswereld?'

Geef maar toe, je laat je al eens graag meevoeren naar uitzonderlijke droombestemmingen. Maar hoe duurzaam gaat je reis eraan toe? De Morgen schreef op 19 maart 2022 een artikel over regeneratief reizen, waarbij toeristen beter nadenken over verschillende manieren om hun ecologische voetafdruk zo laag mogelijk te houden.

Elke reiziger heeft al eens van duurzaam toerisme gehoord. Verschillende maatschappijen bieden bijvoorbeeld een GreenSeat aan, waarbij je de vervuilende CO2-uitstoot van je reis compenseert. Bedoeling is om de negatieve impact van je reis zo veel mogelijk te beperken. Een regeneratieve reis gaat nog een stapje verder in dat bewustwordingsproces. Deze soort reis laat je nadenken over de manier waarop je kan teruggeven aan de lokale cultuur of natuur, over hoe je met andere woorden een positieve impact genereert. En dat is – rekening houdende met de klimaatopwarming – geen overbodige luxe.

Van duurzaam toerisme tot regeneratief reizen

Dankzij het regeneratieve karakter ontstaan er samenwerkingsverbanden met lokale partners en worden plaatselijke projecten ondersteund. Je draagt zorg voor de omgeving door te investeren in natuurprojecten en betere levensomstandigheden van de lokale bevolking, zodat beide zich kunnen ‘herstellen’ na je trip. Kan je dan beter thuisblijven? Helemaal niet! Uiteindelijk gaat regeneratief reizen net om dat ene kantelmoment waarbij de impact van reizen niet enkel wordt geminimaliseerd, maar ook gunstig uitpakt voor de lokale toeristische industrie. Heel wat toeristische instanties – denk aan hotels, nationale parken, musea enzovoort – hebben de inkomsten uit toerisme nodig. Niet meer reizen – als je al over de volharding beschikt om thuis te blijven– is dus allesbehalve de beste oplossing. In het groener toeristisch model gaat het er vooral om dat je reizen bevredigend zijn voor jezelf én de anderen, zodat iedereen van de onmetelijke schoonheid van een bestemming kan blijven genieten. De focus op regeneratief toerisme vraagt ook om een aangepast denkpatroon in de toeristische sector zelf. Weg met de pure focus op economische groei en meer aandacht voor het groeien en bloeien van de natuurlijke rijkdommen en de culturen van de lokale bevolking. Dat klinkt allemaal heel erg mooi, maar een transformatie komt er pas echt als daarbovenop ook het denkpatroon van talloze reizigers wijzigt. Want een retourtje Barcelona voor 25 euro lokt nog steeds vele toeristen naar het vliegtuig. Een goed evenwicht zoeken én vinden lijkt dus de boodschap!

Over de GRANDE.be curator: elke week selecteert Amber van GRANDE.be een inspirerend verhaal over reizen dat verscheen in een bekend digitaal medium. Die verhalen kunnen in het Nederlands of het Engels zijn. De GRANDE.be curator geeft er ook haar eigen mening over.
Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek