De keuze van GRANDE.be curator Amber Francken: 'Napels opent Griekse ondergrondse begraafplaats als nieuwe toeristische trekpleister'

De stad Napels opent in juni een extra historische bezienswaardigheid: het Ipogeo dei Cristallini. De 2500 jaar oude ondergrondse begraafplaats werd ontdekt in 1889, maar opende nooit de deuren voor het grote publiek. Daar komt nu verandering in, meldt CNN Travel op 18 januari 2022.

Iedereen kent Napels van de beroemde vulkaan de Vesuvius, ten zuidoosten van de stad, die de omgeving volledig in as legde in 79 NC. Maar Napels is ook het levende cliché van een Italiaanse stad, waar smalle straatjes vol waslijnen elkaar kruisen, de geur van pizza door de lucht zweeft en de unieke culturele bezienswaardigheden niet op één hand te tellen zijn. Naast dit gekende cultuurgeweld is het land op nog veel meer trots. Dat vertaalt zich in juni in de opening van een nagelnieuwe toeristische trekpleister. Maar waarom zou je een 2500 jaar oude ondergrondse necropolis met uitstekend bewaard gebleven Griekse muurschilderingen en decoraties ook voor jezelf houden? Dat hebben die Italianen goed begrepen!

Rijk gedecoreerde ondergronds netwerk van de Grieken

Bij binnenkomst vind je sporen van de rijke historie van het complex. Vanaf juni bezichtig je immers vier van de best bewaard gebleven en rijk gedecoreerde ondergrondse grafkamers helemaal gratis. De beelden, gedecoreerde zuilen, fresco’s en Griekse inscripties versieren het buitengewone ondergrondse netwerk van gangen. Zei ik net Grieks? Jazeker! Want het Ipogeo dei Cristallini werd door de Grieken gebouwd in de vierde en derde eeuw voor Christus, toen de stad nog Neapolis (nieuwe stad) heette. Dat wil zeggen dat dit architecturaal hoogstandje zo’n 400 jaar ouder is dan de wereldberoemde ruïnes uit Pompeï. De grafkamers bestaan uit twee verdiepingen en werden in de 19eeeuw per toeval ontdekt toen een rijke baron tijdens de bouw van z’n paleis naar een waterput zocht. Het ondergrondse bouwwerk is uniek in z’n stijl omdat de Griekse schilderijen in de best bewaarde kamers nog vrijwel intact zijn. De meer dan 700 objecten die men in 1889 in de grafkamers ontdekte worden ook tentoongesteld, maar daarvoor moet je een bezoekje aan het Naples National Archeological Museum op je planning zetten. 

Over de GRANDE.be curator: elke week selecteert Amber van GRANDE.be een inspirerend verhaal over reizen dat verscheen in een bekend digitaal medium. Die verhalen kunnen in het Nederlands of het Engels zijn. De GRANDE.be curator geeft er ook haar eigen mening over.

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels

"

Aan het Lago Maggiore in Stresa, Italië is het heerlijk ontspannen in het vijfsterrenhotel Villa e Pallazo Aminta.

..."
GRANDE reporter Gert Van Wichelen
bezocht dit hotel en schreef:
"
Villa d'Amelia is een stijlvol en hedendaags hotel, 15 kilometer ten zuiden van Alba.
..."