De keuze van GRANDE.be curator Amber Francken: Na reispas ook inreisvergunning voor reizen naar Verenigd Koninkrijk

Dit najaar lanceert de Britse regering een nieuw inreissysteem voor trips naar het Verenigd Koninkrijk. Op 9 maart 2023 schreef Het Nieuwsblad dat iedere toerist een elektronische reisvergunning (ETA) zal moeten aankopen.

Sinds 1 oktober 2021 kan je enkel met een internationaal paspoort naar het Verenigd Koninkrijk reizen. Daarbovenop zullen reizigers vanaf deze herfst ook betalen voor een elektronische toestemming om het land in te reizen. Het nieuwe systeem wordt vanaf oktober uitgerold voor reizigers uit Qatar. Daarna volgen ook alle andere nationaliteiten. Ook voor Europeanen en Canadezen komen er geen uitzonderingen.

Voor een beter zicht op de toeristenstroom

Herkenbaar? Dat kan, want het ETA-systeem is vergelijkbaar met de ESTA: de reisvergunning die je aankoopt als je naar de Verenigde Staten reist. De aanvraag zal – net zoals bij een ESTA – online gebeuren. Eens goedgekeurd is je vergunning 2 jaar geldig. Het prijskaartje is nog onbekend, de applicatie nog onbestaande. Maar het nieuwe inreissysteem geldt wel voor alle landen van het VK: dus zowel voor Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland. Waarom voorziet de Britse regering alweer extra obstakels voor een toerist die het Verenigd Koninkrijk wil ontdekken? Ze opperen dat ze de elektronische reisvergunning lanceren om de grenzen te versterken en een beter zicht te krijgen op de toeristenstroom. Brexit of niet, inreisvergunning of gratis: het Verenigd Koninkrijk blijft een leuke bestemming om te beleven. Ik spendeer maar twee uur op de trein om de overstap van Brussel naar de andere kant van het Kanaal te maken. Ook met de ferry is het prachtige uitzicht op die iconische witte krijtrotsen nooit ver weg. Oké een trip naar het Verenigd Koninkrijk zal een beetje meer planning vereisen, maar daarna zal je reis eens zo onvergetelijk zijn.

Over de GRANDE.be curator: elke week selecteert Amber van GRANDE.be een inspirerend verhaal over reizen dat verscheen in een bekend digitaal medium. Die verhalen kunnen in het Nederlands of het Engels zijn. De GRANDE.be curator geeft er ook haar eigen mening over.

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek