De keuze van GRANDE.be curator Amber Francken: Lonely Planet’s Best in Travel 2023 gaat voor betekenisvolle ervaringen

De populaire uitgeverij Lonely Planet lanceert naar jaarlijkse gewoonte (en wel voor de 18de keer) haar ‘Best In Travel’-lijst. Dat meldt HLN in een artikel op 16 november 2022. Wat er juist op die lijst staat? Heel simpel: topbestemmingen die je in 2023 moet bezoeken.

Maar één van ’s werelds meest bekende verlanglijstjes heeft wel een nieuwe opzet. Geen indeling meer op basis van landen, regio’s of steden (geografisch dus), wél op basis van betekenisvolle ervaringen. Want dat is volgens Lonely Planet waar iedere reiziger naar hunkert. De onderverdeling van de 30 populairste trends en reisbestemmingen komt er in 5 verschillende reistypes: beste bestemmingen voor culinair genot (eat), beste plekken waar de reis eigenlijk de bestemming is (journey – denk daar maar eens over na) en de beste bestemmingen om te onthaasten (unwind) of te verbinden (connect). De bestemmingen die je iets bijleren (learn) vervolledigen de lijst.

Een droom voor elke reiziger

De transformatie van de lijst is niet zo’n grote verrassing: een doorsnee reiziger is een meerwaardezoeker, eentje die gaat voor ervaringen en niet zozeer voor bestemmingen. Toen ik in november drie weken lang 4000 kilometer dwars door de Deep South USA bolde, vervaagde mijn itinerary in mijn hoofd. Wat me wel steeds bijbleef of blijft is dat ik de beste American sized coquilles ooit opsmulde in New Orleans (eat), me heel bewust was van de ontelbare dieren om me heen in Great Smoky Mountains National Park (journey), op de dansvloer van het White Horse Saloon in Nashville een gezellig babbeltje sloeg met de praatgrage Amerikaanse cowgirl naast wie ik linedancete (unwind én connect) en dat ik ook belachelijk veel bijleerde over de boeiende geschiedenis van gelijke rechten en rassensegregatie in het Diepe Zuiden (learn). Deze roadtrip bood alles wat een reis onvergetelijk maakt. Ik wijk misschien af, want mijn vakantiebestemming staat helemaal niet in de ‘Best in Travel-lijst’, maar ik heb m’n punt gemaakt. Die beleving van cultuur, geschiedenis, gastronomie… noem maar op: dat is waarom mensen graag hun koffers pakken.

Over de GRANDE.be curator: reporter Amber Francken van GRANDE.be selecteert een inspirerend verhaal over reizen dat verscheen in een bekend digitaal medium. Dat verhaal kan in het Nederlands of het Engels zijn. De GRANDE.be curator geeft er ook haar eigen mening over.

 

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek