De keuze van GRANDE.be curator Amber Francken: 'Lierke Plezierke binnenkort erkend als toeristisch centrum'

De Antwerpse stad Lier diende eind vorig jaar een aanvraag in bij de federale regering om erkend te worden als toeristisch centrum. Als zowel de Vlaamse en de federale regering groen licht geven, wordt het gebied binnen de stadsvesten binnenkort de place to be om een gezellige en ongedwongen zondag te beleven. Dat meldt Knack Weekend in een artikel op 13 maart.

Na een analyse van Toerisme Vlaanderen gaf de Vlaamse regering volgens Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir een gunstig advies voor de erkenning. Als de federale regering nog akkoord gaat, mag de stad binnenkort ook op zondagen z’n handelszaken binnen het stadscentrum openen. Dat geeft de stad natuurlijk extra flair en aantrekkingskracht én het veroorzaakt een stevige boost voor het toerisme. Lier beschikt alvast over de juiste mix om die erkenning als toeristisch centrum te veroveren.

Flaneren door de middeleeuwse straatjes met een Liers Vlaaike in de hand

De stad moet immers een toeristisch onthaal uitbaten en over minstens één toeristische bezienswaardigheid beschikken die jaarlijks minimum 5000 bezoekers lokt. Bovendien moeten er jaarlijks minstens 55.000 toeristen overnachten in de plezierstad. Een piece of cake dus want de ideale combinatie van erfgoed, horeca en winkelen lokt jaarlijks tienduizenden bezoekers uit meer dan 70 landen richting historisch centrum. Ook investeringen in toeristische ontwikkeling zijn een must, maar door de erkenning zal de stad z’n troeven nog makkelijker op elkaar kunnen afstemmen. Ik zie de ‘nieuwe status’ alvast als een mooi initiatief om verder te ‘surfen’ op de populaire golf die het coronavirus op het Belgische toerisme veroorzaakt(e). De Belg ging massaal op ontdekking naar gezellige plekjes in eigen land en dat is een trend die – naar mijn mening – niet meteen zal verdwijnen. De verveling in de stad met z’n rijke geschiedenis slaat ook nooit toe. Kijk maar naar de ideale mix aan (UNESCO) bezienswaardigheden. Toch behoudt de stad aan het water dat pittoreske karakter van een ministad waardoor je naar hartenlust door de middeleeuwse straatjes kan flaneren terwijl je op het gemak een Liers Vlaaike verorbert. Wordt het toch te druk? Dan stap je op de fiets voor een gevarieerde fietstocht door het Pallieterland. Kortom, je kan wel een aantal dagen je plezierkes beleven in deze schilderachtige omgeving.

Over de GRANDE.be curators: elke week selecteert een van de reporters van GRANDE.be een inspirerend verhaal over reizen dat verscheen in een bekend digitaal medium. Die verhalen kunnen in het Nederlands of het Engels zijn. De GRANDE.be curator geeft er ook zijn of haar eigen mening over. Curators Amber Francken en Peter Peeters wisselen elkaar af.

 

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek