De keuze van GRANDE.be curator Amber Francken: Lapland: een winterse wereld aan sportieve ontdekkingen

Wie skiën zegt, denkt meestal aan Oostenrijk of Frankrijk. Maar zodra de eerste sneeuwvlokken vallen maakt ook Lapland zich klaar voor een seizoen boordevol wintersportactiviteiten. Dat schrijft Knack Weekend in een artikel op 22 november 2022. Buitenspelen in de prachtige Lapse natuur, wie droomt daar niet van?

Winter in Lapland betekent dat het tijd is om de latten of je snowboard tevoorschijn te halen. Met 191 skiliften voor 383 kilometer piste beleef je eindeloos skiplezier. De hoogteverschillen zijn eerder bescheiden maar je geniet nog steeds van de zon die de witte grond onder je snowboard doet glinsteren en de sneeuw die bij elke draaibeweging van je ski’s omhoog wipt. De inspanning staat eigenlijk gelijk aan ontspanning, je herkent het vast wel. Maar… Lapland biedt zoveel meer dan het doorsnee skistation. 

Wintersport in Lapland draait om onthaasten en beleven

Van de glooiende sneeuwhellingen tot een wintersafari op je sneeuwscooter: het gaat om de prachtige omgeving in je opnemen, liefst op een actieve manier. Zo kan je in het Noorse gedeelte met vishengel – en een onmisbare ijsboor – in de handschoen op pad. Geduldig wachten tot je de vangst op je houtvuurtje kan gooien behoort namelijk ook tot de Lapse wintersport. Mag het wat avontuurlijker? Test dan je rijvaardigheid tijdens een snelle rit in een buggy of sneeuwmobiel. De opvliegende sneeuw slaat je ongetwijfeld in het gezicht, maar het gevoel van vrijheid dat je tijdens een ritje door de oneindige sneeuwlandschappen ervaart is onbeschrijfelijk. Zei ik oneindig? Zeker, maar onderweg kom je wel eens een rendier of een authentieke hut tegen. In die hut dommel je na een koude dag en hete saunabeurt heerlijk in naast het haardvuur. Verlaat Lapland ook nooit zonder de ervaring van een ritje met een roedel dwars door de meest magische setting en probeer zeker ook de befaamde Aurora Borealis – beter bekend als het Noorderlicht – waar te nemen. Lapland? Da’s een walhalla voor winterse genieters. 

Over de GRANDE.be curator: elke week selecteert Amber van GRANDE.be een inspirerend verhaal over reizen dat verscheen in een bekend digitaal medium. Die verhalen kunnen in het Nederlands of het Engels zijn. De GRANDE.be curator geeft er ook haar eigen mening over.

 

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek