De keuze van GRANDE.be curator Amber Francken: Ganse wereld eert 50ste verjaardag van dood van Picasso

Pablo Picasso loopt sinds 1973 niet meer rond op deze aardbol, maar de authentieke cultuur die hij met z’n kunst creëerde is nog springlevend. Net daarom bundelen verschillende musea wereldwijd hun krachten om de 50ste verjaardag van de dood van de Spaanse kunstenaar “ te vieren”. 

Hoe? Daarover vertelt Knack Weekend in een artikel op 12 september 2022. 

Het werk van Picasso wordt in de kijker gezet tijdens 42 tentoonstellingen, debatten en colloquia. Verwonder je over de kunstschatten in musea in Spanje (uiteraard), Frankrijk, België maar ook in Duitsland, Zwitserland, Roemenië én zelfs de Verenigde Staten. De 38 deelnemende kunstinstellingen zien het groots: vanaf dit najaar tot en met april 2024 kan je deelnemen aan de festiviteiten die alle facetten van de kunstwerken van de beroemde Spaanse schilder onthullen. Om elke hoek springt er vast weer wat nieuws en opvallend in het oog. Zoals we gewoon zijn van Picasso.

Wegzakken en verdiepen in kunst van Picasso

Van het Prado in Madrid, The Metropolitan Museum of Art in New York tot het Centre Pompidou in Parijs: iedereen eert de in 1881 geboren kunstenaar met een spectaculaire tentoonstelling. De kubistische schilder beeldt invloeden van geschiedenis, folklore en individuele fantasie af. Het wereldberoemde Guernica bijvoorbeeld, valt te lezen als een geschiedenisboek. Eentje dat nooit uit is, want het 7,76 meter brede schilderij dat het bombardement op Guernica tijdens de Spaanse Burgeroorlog toont, blijft alomtegenwoordig. Ik weet nog dat ik tijdens een citytrip naar Madrid grote ogen trok, toen ik in het Museo Reina Sofia de zaal die het kunstwerk herbergt binnen wandelde. Ik heb er geen direct bewijs voor, maar de ruimte is een flinke binnenkomer: dankzij het in wit, grijs en zwart getinte schilderij. Hierin vind je de vrijzinnige geest van Picasso: het is alles behalve realistisch, maar het is wel doordrenkt met mysterieuze verwijzingen én het speelt enorm op het gevoel. Daarom heeft het ook een tijdloze aantrekkingskracht. En dat geldt niet alleen voor Guernica. Love it or hate it, maar ieder kunstwerk van Picasso spreekt tot de verbeelding. En dat wordt nu dus uitgebreid gevierd. Je hoeft niet naar het buitenland te gaan om de kunst van Picasso in al zijn glorie te aanschouwen: in oktober lanceren ook de Koninklijke Musea voor Schone kunsten in België tentoonstellingen over Picasso. Ideaal voor wie open staat voor knallende combinaties en zich graag verwondert over verrassende kleuren en patronen. Tentoonstellingen waar het hart van iedere cultuurliefhebber sneller van gaat kloppen dus!

 
 
Over de GRANDE.be curators: elke week selecteert curator Amber Francken van GRANDE.be een inspirerend verhaal over reizen dat verscheen in een bekend digitaal medium. Die verhalen kunnen in het Nederlands of het Engels zijn. De GRANDE.be curator geeft er ook haar eigen mening over.

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek