De keuze van GRANDE.be curator Amber Francken: Een reis naar het Verenigd Koninkrijk? Da’s reizen met een internationaal paspoort

Het hele Brexit-gedoe, wat een circus. We weten er eigenlijk niet zoveel van, maar toch werd het al snel duidelijk dat een citytrip naar Londen nooit meer hetzelfde zou zijn. Het Verenigd Koninkrijk is al even uit de Europese Unie gestapt, maar de nieuwe regels worden nu wel erg concreet. Zo blijkt uit een artikel van 20 september op VRT NWS. Vanaf 1 oktober reizen we enkel met een internationaal paspoort naar ons geliefde Great Britain.

Als je het Verenigd Koninkrijk binnen wil, kan je niet langer met een ID-kaart uit één van de Europese landen reizen. Iedereen is verplicht om vanaf 1 oktober te reizen met een internationaal paspoort. Deze regel geldt dus ook voor Wales, Schotland en Noord-Ierland. Een visum is gelukkig niet nodig. Toch zal deze nieuwe regel een zware impact hebben op het toerisme. De branche staat nu al zwaar onder druk omwille van de reisbeperkingen die het land oplegt naar buitenlandse toeristen. En dat wordt er dus niet meteen beter op.

Een extra stempel erbij?

De meeste globetrotters -waaronder ik - hebben zo’n paspoort wel op zak voor reizen buiten Europa. Dit volstaat voor een trip over het water. Je mag zelfs tot op de vervaldatum reizen, terwijl je paspoort voor een bezoek aan sommige landen nog zeker 6 maanden geldig moet zijn. Maar als je een nieuw exemplaar dient aan te vragen bij de gemeente, betaal je toch al snel tussen de 65 en de 80 euro. Je krijgt het ook niet meteen mee naar huis want de aanvraag duurt minstens vijf dagen. Moet het sneller gaan? Dan betaal je ervoor. En dan zwijgen we nog over de verstrengde douaneregels. De belastingvrije grens ligt vanaf 1 januari 2021 op 430 euro. Souvenirs meenemen zal nog wel lukken, maar de Brexit knipt wel degelijk in ons shoppingbudget. Wie graag een potje clotted cream meeneemt om thuis rijkelijk op je scones te smodderen, is er ook aan voor de moeite. Sommige producten waaronder zuivel geraken de grens niet over. Paspoort of niet, Britse cheddar of niet: da een stedentrip naar Londen er maar snel terug in zit!

Over de GRANDE.be curators: elke week selecteert een van de reporters van GRANDE.be een inspirerend verhaal over reizen dat verscheen in een bekend digitaal medium. Die verhalen kunnen in het Nederlands of het Engels zijn. De GRANDE.be curator geeft er ook zijn of haar eigen mening over. Curators Amber Francken en Peter Peeters wisselen elkaar af.

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek