De keuze van GRANDE.be curator Amber Francken: 'De comeback van de nachttrein'

Het artikel dat Knack Weekend op 22 december 2020 publiceerde bewijst dat internationale treinreizen in de lift zitten. Waar de nachttreinen enkele jaren geleden uit het aanbod verdwenen, kan de treinliefhebber sinds vorig jaar opnieuw een dromerige nacht beleven tijdens een rit van Brussel naar Wenen. Dankzij een nieuwe overeenkomst tussen de nationale spoorlijnen van Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en Frankrijk wordt het netwerk de komende jaren zelfs uitgebreid met maar liefst dertien steden: Wenen, Parijs, München, Zürich, Amsterdam, Rome, Berlijn, Brussel, Barcelona, Hamburg, Malmö, Praag, Rijeka en Boedapest.

Eén voet op de trein en de vakantie is begonnen!

Met de trein reizen is me als dochter van de stationschef van Heide met de paplepel ingegeven. Naar Londen met het vliegtuig, ben je gek? Ik moet voor m’n treinreis slechts een uur op voorhand aanwezig zijn aan de Eurostar terminal in Brussel-Zuid en twee uur later wandel ik rond in hartje Londen. Geen tijdrovende veiligheidscontrole, geen gedoe met het formaat van m’n koffer en geen peperdure taxi of trage bus naar het stadscentrum. Heel praktisch en comfortabel, ik hou ervan! Zo’n treinrit is bovendien veel duurzamer dan dat goedkope zitje op een lowcost vlucht. Ook ik word me steeds bewuster van de impact van reizen op klimaat en milieu. Dus waarom zou ik bij een goede verbinding tussen Europese steden het vliegtuig nemen? Voor dat goedkope zitje op een vlucht dan? Daar weet ik wel iets op: hoe vroeger je boekt, hoe goedkoper het ticket. Een zitje op de nachttrein van Brussel naar Wenen boek je vier à zes maanden op voorhand voor een prijs vanaf 29 euro per persoon. En oké, een treinrit van Brussel naar Wenen kost je dertien uur. Maar vergeet niet dat je deze treinrit slapend doorbrengt. Dan is het best een goedkoop en comfortabel hotel hoor! En dan zwijg ik nog over de charme van het spoor: avontuurlijk, nostalgisch en romantisch. Eén voet op de trein en de vakantie is begonnen!

Over de GRANDE.be curators: elke week selecteert een van de reporters van GRANDE.be een inspirerend verhaal over reizen dat verscheen in een bekend digitaal medium. Die verhalen kunnen in het Nederlands of het Engels zijn. De GRANDE.be curator geeft er ook zijn of haar eigen mening over. Curators Amber Francken en Peter Peeters wisselen elkaar af.

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek