De keuze van GRANDE.be curator Amber Francken: 'De 137 kilometer lange wandelroute is verkozen tot de mooiste van de Benelux'

Op 26 april 2021 berichtte Knack Weekend over de winnaar van de ‘Wandelroute van het jaar 2021’. Dit jaar ging de grensoverschrijdende ‘Lange Afstandswandeling RivierPark Maasvallei’ die dwars door het wondermooie Amazonegebied van België loopt met de hoofdprijs aan de haal. De jury prijst de wandeling door z’n diversiteit aan natuurgebieden en avonturen door weides en graslanden doorheen elf gemeenten. Bovendien zorgt de ligging op beide oevers van de Grensmaas in België en Nederland voor die extra idyllische toets. En ze scoort ook nog eens erg goed op vlak van bewegwijzering, ondergrond, aantrekkelijkheid van het landschap en de kwaliteit van info op de website. Waar wachten we nog op?

De Maas-rivier is je rode draad

Sommigen hebben waarschijnlijk hun buik al vol van die vele wandelingen als quasi het enige tijdverdrijf tijdens die ellendige coronacrisis. Ikzelf geniet er na een aantal dagen telewerk – al dan niet vanuit de zetel, foei – nog steeds van om een frisse neus te halen in de natuur. En verandering van spijs doet eten. Dus deze nagelnieuw verkozen ‘beste wandelroute van het jaar’ wil ik ook wel eens bewandelen. Al kies ik er waarschijnlijk wel voor om een korter traject uit de 137 kilometer tellende route uit te pikken. Da’s geen probleem: je kiest helemaal zelf je vervoersmiddel (auto, te voet of met de fiets) en tempo (ééndaagse of meerdaagse ontdekkingstocht). Je kan op verschillende plaatsen starten, al is de keuzestress wel een feit. Want hoe maak je een selectie uit een route die talloze schilderachtige plekjes met bruggen, veerponten, kronkelende zijriviertjes van de Maas en pittoreske dorpjes zoals het witte Thorn herbergt? Als het er iets avontuurlijker aan toe mag gaan kan je ook kajakken, zeilen en kamperen op een vlot. Nu enkel nog even uitzoeken welke wandeling me het meeste aanspreekt. Gelukkig staat deze informatie erg goed uitgelegd op de website van RivierPark Maasvallei. Ziezo, de weekendplannen zijn weeral gesmeed!

Over de GRANDE.be curators: elke week selecteert een van de reporters van GRANDE.be een inspirerend verhaal over reizen dat verscheen in een bekend digitaal medium. Die verhalen kunnen in het Nederlands of het Engels zijn. De GRANDE.be curator geeft er ook zijn of haar eigen mening over. Curators Amber Francken en Peter Peeters wisselen elkaar af.

 

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek