De keuze van GRANDE.be curator Amber Francken: Boetes tot 275 euro voor “hangtoeristen” in het Italiaanse Portofino

Het Italiaanse stadje Portofino lanceert een nieuwe regelgeving die ervoor moet zorgen dat toeristen minder opstoppingen veroorzaken in de smalle straten. Wie te lang rondhangt, maakt kans op een boete. Dat schrijft HLN.be in een artikel op 25 april 2023.

Nu het toeristisch seizoen is aangebroken, bekent Portofino weer kleur: de schitterende zon steekt fel af tegen de kleurrijke huisjes, het turkooizen water en de frisse bomen- en bloemenpracht aan de kleine haven. Al dat moois maakt van het Italiaanse dorp aan de Bloemenrivièra een prachtige vakantiebestemming. Maar we zijn niet de enige die er zo over denken. Daarom staat Portofino ook bekend als een populaire toeristische trekpleister die jaarlijks massa’s toeristen lokt. Om ieders bezoekje aan het kustplaatsje aangenaam te houden, lanceert de burgemeester nu een nieuwe maatregel.

Portofino: great escape?

De gezellige straatjes, schilderachtige huizenpracht en bruisende terrasjes met zicht op de jachthaven (inclusief grote jachten en vissersbootjes) zijn een lust voor het oog. Wie zich na al dat rondstruinen écht wil onderdompelen, wandelt het blauwgroene, kristalheldere water in. Je leest het goed: Portofino is een klein maar bijzonder geanimeerd vissersdorpje. Maar de schoonheid van Portofino wordt overschaduwd door de vele (cruise)toeristen die er (té) veel voor over hebben om dat perfecte plaatje te schieten van het panoramisch uitzicht over de beroemde baai. Ten koste van de verblijfstoeristen en jetset die snakken naar een ontspannen vakantie. Burgemeester Matteo Viacava kondigt daarom boetes tot 275 euro aan voor toeristen die te lang rondhangen in de zogenaamde “rode” (lees: drukke) zones. Hij spreekt ook al over een tweede maatregel à la Leopold Lippens, waarbij toeristen op blote voeten of zwemkledij niet welkom zijn. Je zult daarmee nog lang niet de enige zijn die aan de wonderschone Ligurische kust van het zonnige leven proeft, maar je zal wel de kans zien om de vele prikkels te laten bezinken!

Over de GRANDE.be curator: elke week selecteert Amber van GRANDE.be een inspirerend verhaal over reizen dat verscheen in een bekend digitaal medium. Die verhalen kunnen in het Nederlands of het Engels zijn. De GRANDE.be curator geeft er ook haar eigen mening over.
Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek