De keuze van GRANDE.be curator Amber Francken: 'Big Ben zal pas in voorjaar 2022 opnieuw luiden'

Een citytrip naar Londen is niet compleet zonder dat je een glimp opvangt van die iconische Big Ben. Helaas is iedere toerist die een selfie wil nemen bij het monument er al zo’n 4 jaar aan voor de moeite. Door de restauratie spot je het gebouw enkel in volle glorie op de talloze toeristische gadgets en foto’s langs de Londense straten. Ook de beroemde slag die ondertussen uitgroeide tot een stukje Londens cultureel erfgoed schittert al sinds 2017 in afwezigheid. De restauratiewerken van de 178 jaar oude klokkentoren moesten dit jaar eigenlijk voltooid zijn, maar door de coronacrisis lagen de werken maandenlang stil. Vanaf de herfst van 2021 tot de winter van 2022 worden de stijgers verwijderd en vanaf het voorjaar wordt de 13.700 kilogram zware klok opnieuw op het Victoriaans uurwerk in de zogenaamde Elizabeth Tower aangesloten. Als je nog een reden zocht om Londen nog eens te bezoeken, heb je ‘m dus nu gevonden!

Een restauratieklus van bijna 80 miljoen pond

Het imposante parlementsgebouw ofwel het Palace of Westminster aan de oever van de Thames waar de Big Ben onderdeel van uitmaakt heeft al heel wat doorstaan sinds z’n eerste steenlegging in 1097. Een grondige renovatie is dan natuurlijk onafwendbaar, maar het kostenplaatje van ongeveer 92 miljoen is voor de Britse belastingbetaler waarschijnlijk toch even slikken. Bovendien is dit bedrag drie keer meer dan oorspronkelijk geschat door onder meer de vondst van een WOII-bom, asbest, vervuiling, scheuren in het metselwerk van de klokkentoren en de reparatie van de wijzerplaat tot z’n oorspronkelijke 19e -eeuwse karakter. Het mag dan over een belachelijk hoge geldsom gaan: dit stukje UNESCO Werelderfgoed laat je niet zomaar verloederen. De Big Ben – die eigenlijk verwijst naar de grote klok in de klokkentoren en niet naar de toren zelf – is en blijft een nationale trots. De anglofiel in mij kan alvast niet wachten om de beroemde Westminsterslag die de Big Ben elk uur speelt opnieuw te horen luiden.

Over de GRANDE.be curators: elke week selecteert een van de reporters van GRANDE.be een inspirerend verhaal over reizen dat verscheen in een bekend digitaal medium. Die verhalen kunnen in het Nederlands of het Engels zijn. De GRANDE.be curator geeft er ook zijn of haar eigen mening over. Curators Amber Francken en Peter Peeters wisselen elkaar af.

 

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek