De keuze van GRANDE.be curator Amber Francken: '1900 jaar oud gedeelte van Hadrian’s Wall ontdekt onder stad Newcastle'

Straatwerken in de Britse stad Newcastle resulteerden onlangs in een verrassende ontdekking. Eén van de drukste straten van de stad verstopte een voorheen onbekend, drie meter lang gedeelte van Hadrian’s Wall. En dat maar liefst 20 centimeter diep. Dat schrijft Smithsonian Magazine in een artikel op 11 augustus 2021. Het gebruik van grote stenen verklapt dat dit gedeelte van één van de meest iconische monumenten van het land uit de begindagen van de constructie dateert.

Stevige grens tegenover de vijand

De Muur van Hadrianus is een bezienswaardigheid die je sowieso wilt zien bij een bezoek aan het grensgebied tussen Engeland en Schotland. De Romeinse keizer Hadrianus liet de muur in 122 voor Christus bouwen om Zuid-Brittannië te beschermen tegen barbaarse noordelijke stammen zoals de Picten in het zuiden van Schotland. De muur van ongeveer 117 kilometer doorkruist het land van Tyneside in het oosten tot Cumbria in het westen. De 3 meter brede en ongeveer 5 meter hoge muur omringd door grachten, verhogingen en puntige staken vormde de noordelijke grens van het Romeinse rijk. Toch blijft er nu nog maar zo’n tien procent van over. Maar het monumentale metselwerk – ongezien in die tijd – spreekt al jaren tot de verbeelding. Een wandeltocht van kust naar kust staat al jaren op m’n verlanglijst. En niet alleen op de mijne. Beeld je immers in: terwijl je links kijkt zie je niets dan smaragdgroene, fluwelen heuvels. Langs rechts vormen de restanten van deze iconische bezienswaardigheid je kompas. Quasi iedereen start z’n tour in Newcastle. Na deze ontdekking is dat zeker een must. Het waterbedrijf zal de waterleiding best omleiden, want dit stukje erfgoed zullen ze vast goed beschermen in de toekomst. En maar goed ook!

Over de GRANDE.be curators: elke week selecteert een van de reporters van GRANDE.be een inspirerend verhaal over reizen dat verscheen in een bekend digitaal medium. Die verhalen kunnen in het Nederlands of het Engels zijn. De GRANDE.be curator geeft er ook zijn of haar eigen mening over. Curators Amber Francken en Peter Peeters wisselen elkaar af.

 

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek