De keuze van GRANDE.be curator Amber Francken: ‘De transformatie van de Champs-Elysées’

Het Nederlandse NOS publiceerde op 11 januari een artikel over de plannen voor een autoluwe Champs-Élysées. Burgemeester Anne Hidalgo wil 250 miljoen euro investeren in het plan om één van de duurste winkelstraten van Europa om te vormen tot een rustigere groene oase. Het autoverkeer op de brede boulevard zou fors teruggedrongen worden met minder rijvakken en meer wandelwegen. Fietsers, voetgangers en openbare tuintjes genieten een voorkeursbehandeling. De plannen zijn nog niet definitief, maar Hidalgo en het betrokken architectenbureau hopen de vernieuwde pracht en praal op en rond de Champs-Élysées in 2030 te onthullen.

Op een bankje genieten van een heerlijke café en macaron met caramel au beurre salé

Oké, het voorstel moet nog goedgekeurd worden door de gemeenteraad en het duurt nog minstens 10 jaar. Maar toch, wat een geweldig initiatief! Wanneer je nu op de mythische boulevard wandelt kan je de gedachte van vergane glorie toch niet helemaal van je afschudden. De enige Fransen die je er tegenwoordig nog tegen het lijf loopt zijn de protesterende Gele Hesjes of een koersende Julian Alaphilippe tijdens de slotrit van de Tour de France. Vele prestigieuze kledingmerken en juweliers hebben de afgelopen jaren plaats gemaakt voor ketens zoals Zara en McDonald’s. De befaamde laan zal pas echt z’n aanzien terug krijgen wanneer je al flanerend kan gapen naar de prachtige gevels zonder dat het angstzweet uitbreekt. Angstzweet? Jazeker, want de toeterende chauffeurs qui en ont marre van de file op de boulevard met maar liefst acht rijvakken zijn niet bepaald het schoolvoorbeeld van Parijse flair. Wanneer je niet langer de vuile geur van benzine, maar de heerlijke geur van lindenbomen ruikt. En je op een bankje geniet van een heerlijke café en macaron met caramel au beurre salé uit de food court van de befaamde Galerie Lafayette met zicht op de iconische Arc De Triomphe. Dan zal de Champs- Élysées met grote trots z’n titel van La plus belle avenue du monde ook echt eer aandoen.

Over de GRANDE.be curators: elke week selecteert een van de reporters van GRANDE.be een inspirerend verhaal over reizen dat verscheen in een bekend digitaal medium. Die verhalen kunnen in het Nederlands of het Engels zijn. De GRANDE.be curator geeft er ook zijn of haar eigen mening over. Curators Amber Francken en Peter Peeters wisselen elkaar af.
Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek