De keuze van GRANDE.be curator Amber Francken: ‘Colosseum van Rome in oude glorie hersteld’

Op 24 december 2020 publiceerde VRT NWS dat het wereldberoemde Amphitheatrum Flavium – zoals het toeristische trekpleister Colosseum officieel heet – opnieuw een arenavloer krijgt. Miljoenen vechtende gladiatoren en wilde dieren entertainden een publiek van 50.000 toeschouwers in het grootste amfitheater van het Romeinse Rijk: dé bioscoop in de eerste eeuwen na Christus. De vloer werd pas in de 19de eeuw verwijderd om de ondergrondse gangen en tunnels tentoon te stellen. Deze worden met de komst van de nieuwe arenavloer dus opnieuw bedekt. Vrees niet, want tot de plannen voor een nieuwe vloer behoort ook een lift waarmee de bezoekers het ondergrondse Colosseum kunnen ontdekken. Kostenplaatje? Zo’n 18,5 miljoen euro. Als alles goed verloopt, starten de werkzaamheden eind volgend jaar.

Een keizerlijke duim omhoog voor dit initiatief

Wie graag reist, moet het spectaculaire Colosseum op z’n bucketlist hebben staan. Ken je dat gevoel dat een toeristische bezienswaardigheid op foto groter lijkt dan in het echt? Wel, het Colosseum biedt je het tegenovergestelde effect. Ik sta elke keer opnieuw met open mond te gapen naar het adembenemend imposante, bijna 2000 jaar oude bouwwerk. Er was slechts één ding dat ik – en aangezien er gehoor aan gegeven is, waarschijnlijk ook andere bezoekers – miste: een visuele reconstructie van hoe het er tijdens de hoogdagen aan toe ging. Oké, ik heb de film Gladiator al tientallen keren bekeken dus je kan je wel wat bloederige taferelen inbeelden. Maar je mist tijdens je bezoek toch een beetje context: alsof er meer inzit. En dat wil de Italiaanse regering er nu dus uithalen! Met de nieuwe arenavloer en de lift naar het ondergronds gangenstelsel wordt het monument gegarandeerd aantrekkelijker gemaakt. Het oorspronkelijke Colosseum had ook liften en valkuilen, waarmee de dappere lokale Maximus net zoals leeuwen en olifanten rechtstreeks op de arenavloer belandden. Hoe dat allemaal in z’n werk ging, wordt ook verder uitgediept in het vernieuwde Colosseum. En de organisatie plant ook al culturele evenementen en shows! Ik ben vooral enthousiast over het feit dat ik eindelijk eens in het midden van de arena kan triomferen. En misschien speel ik dan wel een scène uit Gladiator na. After all, what we do in life echoes in eternity.

Over de GRANDE.be curators: elke week selecteert een van de reporters van GRANDE.be een inspirerend verhaal over reizen dat verscheen in een bekend digitaal medium. Die verhalen kunnen in het Nederlands of het Engels zijn. De GRANDE.be curator geeft er ook zijn of haar eigen mening over. Curators Amber Francken en Peter Peeters wisselen elkaar af.
Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek