De heerlijke baai van het Bassin d'Arcachon

Via een volle en drukke autoweg A660 – tijdens weekends en in het hoogseizoen is het soms lang aanschuiven – bereiken we vanuit het noordelijker gelegen Bordeaux de badplaats Arcachon. Maar eens we uitkijken op het Bassin d’Arcachon en de Atlantische Oceaan en de frisse zeelucht inademen, zijn we de drukte al snel vergeten. Zeker met een zestal oesters en een wit wijntje kan onze dag niet meer stuk!

Internationale badplaats

Het stadje Arcachon ligt in zuidwesten van Frankrijk op een schiereiland aan de Atlantische Oceaan en het Bassin d’Arcachon. Het Bassin is een binnenzee waarvan de oppervlakte variëert met de getijden: van 40 tot 150 vierkante kilometer.

Sinds het midden van de 19e eeuw ontwikkelde het stadje zich tot een belangrijke badplaats. De eerste burgemeester Alphonse Lamarque lanceerde in die tijd het devies van de stad: ‘Gisteren woestijn, vandaag dorp, morgen wereldstad’. En dat is volledig hoe Arcachon zich de dag van vandaag ontpopt heeft. De badplaats stroomt vol met Parijzenaars, Bordelezen en andere Fransen en buitenlanders.

De stad heeft zijn bloei als internationale badplaats ook te danken aan de broers Pereire. Zij besloten om de spoorlijn van Bordeaux naar Arcachon uit te breiden. Zo wilden ze van de stad een belangrijke handels- en havenplaats maken. De spoorlijn zorgde minder voor een opleving van de handel, maar wel van het toerisme.

19de eeuwse sfeer

In het elegante Arcachon heerst een 19de eeuwse sfeer: grote villa’s in zeer uiteenlopende stijlen – van een Zwitserse chalet tot een neogotisch landhuis - domineren het kleine stadje. Naast zijn schilderachtige Belle Epoque architectuur heeft Arcachon een 3 km lang zandstrand tussen de pier van Eyrac en de pier van la Chapelle.

Bij onze aankomst in ‘Hotel de la Plage’ worden we hartelijk ontvangen. We installeren ons op het lommerrijke buitenterras met een frisse witte Bordeaux-wijn uit de Graves-streek. Het vakantiegevoel is er direct: zee, zand en zon!

‘Creuses de pleine mer’

Op de wandelboulevard is het gezellig druk. Vanop de boulevard heb je een prachtig uitzicht over het Bassin d’Arcachon met aan de overkant le Cap Ferret.

De boulevard wordt niet alleen gevuld met toeristen maar ook met restaurants. Tijdens de middag kan je hier lekker lunchen of ’s avonds genieten van de befaamde mosselen en oesters. Twee restaurants ‘Chez Diego’ en ‘Chez Pierre’ blinken hier uit met hun heerlijke visschotels in allerlei vormen. Met oesters, bien sûr! We bestellen de specialiteit: ‘creuses de pleine mer’, holle oesters met een ruwe buitenkant. Je kan ze puur natuur slurpen, eventueel vergezeld van een snuifje peper, citroen en een glaasje droge witte wijn.

‘Cabanes tchanquées’

Rond het Bassin d’Arcachon liggen een tiental piepkleine dorpjes, allemaal met dezelfde typische opbouw: bovenop de heuvels bevinden zich de privé vakantiewoningen van rijke toeristen terwijl onderaan de heuvel de ‘Cabanes tchanquées’ van de oestervissers gelegen zijn. Het zijn houten hutten die rusten op 2 meter hoge palen. De hutten bevinden zich op strand zodat de oestervissers gemakkelijk het water op kunnen.

‘Ile aux Oiseaux’

We varen vanuit de plezierhaven van Arcachon naar het ‘Ile aux Oiseaux’. Onze speciaal gemaakte platbodem boot loopt nipt niet vast in het soms amper 40 centimeter diepe water van het Bassin. In het midden van het Bassin ligt de ‘Ile aux Oiseaux’. Het kleine eilandje wordt gedomineerd door grote waterplassen en moerasvlaktes. Ook hier sieren twee ‘Cabanes tchanquées’ het strand.

Cap Ferret

Vervolgens steken we over naar de landtong tussen het Bassin aan onze kant en de Atlantische Oceaan aan de andere zijde. Hier woont men mondain: voor de prijs van een woning kijkt men niet op 100.000 euro meer of minder.

Bijna helemaal zuidelijk van de landtong ligt Cap Ferret. Het dorp ligt aan de kaap tussen de oceaan en de binnenzee. Vele zandstranden aan het bruisende water van de oceaan, luxueuze villa’s genesteld onder de dennenbomen en gezellige boetiekjes zijn typische kenmerken. Maar hét herkenningspunt is de vuurtoren van Cap Ferret. Via een wenteltrap met 258 treden kom je helemaal bovenaan de toren. Je geniet er van een schitterend uitzicht over het schiereiland, het Bassin, de Atlantische Oceaan en de beroemde Dune du Pilat aan de overzijde.

Hoogste duin van Europa

Rechtover Cap Ferret aan de binnenkant van het Bassin markeert de zandvlakte van de Dune du Pilat het zicht. Met zijn 107 meter hoogte steekt het ver boven de zeespiegel uit. Het is de hoogste duin van Europa. Bij helder weer kan je vanaf hier zelfs in de verte de toppen van de Pyreneeën zien. In de omgeving wemelt het van de vogels en bijzondere flora. Jaarlijks zakken er zo’n 2 miljoen mensen per jaar af naar deze zandduin. Niet alleen voor het panoramische uitzicht maar ook om te zonnebaden.

We fietsen vanuit Dune du Pilat terug naar Arcachon. Met de wind in onze haren is het heerlijk fietsen tussen de naaldbomen, door de stranddorpjes, en vooral… langs de zee in het zonnetje. Wanneer we aankomen, wacht er – opnieuw – een schotel met oesters op ons: bon appétit!

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels

GRANDE reporter Gert Van Wichelen
bezocht deze B&B en schreef:
"

In de vallei van de Dordogne ligt net buiten Souillac het vakantiedomein Le Manoir.

..."