De Heavy Metal Route in Mechelen: Het eeuwenoude geluid van een stad

“Volgens de Belgische kunstenaar Herr Seele is beiaardmuziek de mooiste vorm van heavy metal”. Met deze opvallende quote begint de podcastwandeling over de beiaardcultuur van Mechelen. We gaan op ontdekkingstocht door de binnenstad en laten ons meeslepen door interessante verhalen en... muziek. 

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Visit Mechelen.

De Heavy Metal Route is een podcastwandeling van 3,5 kilometer lang die je door de binnenstad van Mechelen leidt terwijl je kan luisteren naar verhalen over de beiaardcultuur van de stad. De podcast is beschikbaar in vier verschillende talen en gratis te downloaden via de app van Visit Mechelen. Er bestaat ook een alternatieve route toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

De Koninklijke Beiaardschool bestaat 100 jaar

Verwacht geen zware gitaren of oorverdovende drums; de naam van de podcast slaat niet op het muziekgenre heavy metal, maar wel op het zware metalen klokkenspel van een beiaard.

In Mechelen kan je niet om het geluid van de klokken heen. Met zes beiaarden en de meest gerenommeerde beiaardschool ter wereld maakt de stad deel uit van de Werelderfgoedlijst van UNESCO. In 2022 bestaat de Koninklijke Beiaardschool Jef Denyn wel honderd jaar en dat vieren de Mechelaars met de gloednieuwe route. De gratis podcastwandeling brengt je langs verschillende stops in de binnenstad terwijl je kan luisteren naar (inter)nationale beiaardiers en hun verhalen over het instrument.

Blikvangers op de route

Tijdens de Heavy Metal Route leer je niet alleen meer over de beiaardcultuur; je leert ook de stad zelf kennen. De wandeling start aan het Toeristische Infokantoor van Mechelen in het Schepenhuis. Hier heb je al meteen een prachtig uitzicht op de Sint-Romboutskathedraal en luister je naar het eerste fragment van de podcast.

Het loont natuurlijk wel om de podcast af en toe op pauze te zetten, zodat je de klokken live kan horen. Elke 7,5 minuten – in de volksmond bekend als het Mechels Halfke – speelt de melodie van het automatische trommelspeelwerk van de Sint-Romboutstoren. Deze historische beiaard telt wel 49 klokken en geldt wereldwijd als het prototype voor alle bestaande en nieuwe beiaarden.

We wandelen even verder en luisteren op de IJzerenleen naar het fragment van Koen Cosaert, de directeur van de Koninklijke Beiaardschool. “Met de beiaard bespeel je alle natuurelementen. Je speelt op het brons uit de aarde, de muziek gaat door luchtrillingen verder door de stad, hoog in de toren krijg je te maken met regen en sneeuw. En uiteraard toveren we als beiaard ook zonneschijn in het hart van de mensen”.

De Korenmarkt

Dankzij de app van Visit Mechelen is de route erg makkelijk te volgen. Zelfs voor iemand die de stad niet kent, is verdwalen haast onmogelijk. Op een handig kaartje zie je waar de verschillende stops zijn en waar jij je momenteel bevindt. We steken de Dijle over via de Grootburg, de oudste stenen brug van Vlaanderen, en wandelen verder naar de Korenmarkt.

Op de Korenmarkt vind je de Torenuurwerkmakerij Michiels, gevestigd in huis De Clippel. Edward Michiels kocht het huis in 1890 om zijn constructiebedrijf van torenuurwerken en beiaarden verder te zetten. Het was een van de meest vooruitstrevende torenuurwerkateliers van België en is tegenwoordig beschermd als industrieel erfgoed.

De Kruidtuin

Even later komen we in de Kruidtuin, een groene oase in de stad. Het is een gezellig park om even tot rust te komen terwijl de kinderen zich kunnen uitleven in de speeltuin.  Op deze plek komt wel een erg opvallende spreker aan het woord: Daniël Sermeus, een van de jongste studenten aan de Beiaardschool, samen met zijn mama Antonia. Hij is slechts 8 jaar oud, maar al een echte beiaardier. In de podcast mogen de sprekers altijd vertellen over het meest verrassende of mooiste nummer dat ze op de beiaard gespeeld hebben. Mama Antonia vertelt: “Het meest mooiste lied was zonder twijfel ‘Mijn vader is een timmerman’. Dat is het eerste nummer dat Daniël heeft leren spelen op de beiaard. Hij mocht het ook in de Sint-Romboutstoren spelen voor de hele stad. Zoiets is onvergetelijk.”

De Sinte-Mettetuin

Een ander stukje groen in de stad is de Sinte-Mettetuin. Hier worden we verrast door een live spektakel: in de tuin staat het beiaardspaviljoen ‘Adèle Colson’, genoemd naar de eerste vrouwelijke gediplomeerde beiaardier ter wereld. In deze Kamerbeiaard van de Beiaardschool kunnen we door de ramen een beiaardier zien spelen op het machtige instrument. Er werd maar liefst vier jaar gewerkt aan deze beiaard met wel 50 bronzen klokken. Zijn vuisten vliegen zachtjes, maar vliegensvlug over de toetsen. Ook zijn voeten zijn druk in de weer op de pedalen. De beiaard bespelen lijkt zeker niet makkelijk!

Het Museum Hof van Busleyden

Verder op de route komen we langs het Museum Hof van Busleyden: een prachtig renaissance stadspaleis. In het torentje van dit imposante gebouw staat er sinds 1953 een beiaard met 49 klokken. Het was een schenking van het Mechelse stadsbestuur aan de Koninklijke Beiaardschool als oefeninstrument voor de studenten.

Het Groen Waterke en het Straatje Zonder Einde

Het Groen Waterke is een fotogeniek watergangetje in de stad. Het wateroppervlak is – je raadt het al – volledig groen doordat het bedekt is met eendenkroos. Het is de favoriete plek van beiaardier Simone Browne. Zij speelt voornamelijk stukken geschreven door vrouwen, omdat die vaak minder bekend zijn, en probeert met muziek haar gevoelens te delen. “Mechelen is een stad waar oud en nieuw samenkomen”, vertelt ze in de podcast. “De beiaard is daar een goed voorbeeld van. Het instrument is al eeuwen in Mechelen aanwezig, maar evolueert en groeit ook mee in de tijd”.

Nadien wandelen we verder naar het Straatje Zonder Einde. Hier luisteren we naar Audrey Dye, stadsbeiaardier van Waver en Bergen. Het meest verrassende nummer dat zij ooit gespeeld heeft, is ‘Come As You Are’ van de band Nirvana op de 25ste verjaardag van lead singer Kurt Cobain. Nog nét geen heavy metal dus, maar wel grunge.

Het Cultuurplein

Een van de laatste stops op de route is het Cultuurplein. Het plein is een culturele hotspot: hier liggen het Cultuurcentrum, de Academie en het Stedelijk Conservatorium. Op maandagavond, van juni tot september, kan je er luisteren naar beiaardconcerten die vanuit de Sint-Romboutstoren worden gegeven. Op een groot scherm zie je de beiaardier dan aan het werk. 

Meer info vind je via deze links

Visit Mechelen

de app van Visit Mechelen

Podcastwandeling over de beiaardcultuur

Koninklijke Beiaardschool Jef Denyn

Sint-Romboutskathedraal

Sint-Romboutstoren

IJzerenleen

Grootburg

Korenmarkt

Kruidtuin

Sinte-Mettetuin

Museum Hof van Busleyden

Groen Waterke

Cultuurplein

Cultuurcentrum

Academie

Stedelijk Conservatorium

Copyright foto's: Nora Pauwels
Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels

"

In het bruisende centrum van het mondaine Zoute in Knokke-Heist ligt het prestigieuze boetiekhotel Hotel Britannia. Een oase van rust aan onze Belgische Kust. 

..."
"
Hotel Bero is geschikt voor gezinnen met kinderen die een onvergetelijke vakantie aan de Belgische Kust verlangen. Op vijf minuutjes wandelen van de zeedijk is het de perfecte locatie om de kust te ontdekken.
..."
"
GRANDE selecteerde dit hotel omwille van zijn unieke kamers en gunstige ligging. In het D-Hotel in Kortrijk zal je genieten van een ontspannend en zorgeloos verblijf. 
..."
"

Een juweeltje van een hotel, gehuisvest in een zeventiende-eeuws herenhuis langs de schilderachtige reien in hartje Brugge.

..."
GRANDE reporter Gert Van Wichelen
bezocht dit hotel en schreef:
"

Op een van de heuvels net buiten het centrum van Spa, bevindt zich het viersterrenhotel Radisson Blu Balmoral Hotel. Het is dé ideale plek om te ontspannen en het centrum te bezoeken.

..."
GRANDE reporter Gert Van Wichelen
bezocht dit hotel en schreef:
"
In ‘Nieuw Brugge’ niet ver van het station vind je Radisson Blu Hotel Brugge. Het hotel ligt op slechts een korte loopafstand van het pittoreske stadscentrum van Brugge. Het is een prachtige moderne uitvalsbasis om de stad te bezoeken.
..."
"
Hotel Julien bevindt zich in twee historische gebouwen, omgeven door groene terrassen. Het biedt je heel wat stijl en comfort. De loungeruimte, een relaxerende plaats met boeken en magazines, leidt je naar de stijlvolle bar, waar je op je wenken bediend wordt.
..."
"

Verblijf in het vijf-sterren hotel van Brugge en ervaar een weekend vol luxe en cultuur! Iedere kamer en suite weerspiegelt de historische schoonheid van dit 15e eeuwse paleis, de voormalige residentie van de Hertogen van Bourgondië.

..."
"

In hotel Radisson RED Brussels geniet je van de levendige sfeer, de kunst, de muziek. Dit is de Europese hoofstad: ook voor Belgen is er veel te ontdekken!

..."
"
In het verleden deed dit gebouw al dienst als stoomkatoenspinnerij (1873), magazijn, broodbakkerij (1892) en garage. Maar sinds 2004 kreeg het een nieuwe toekomst als viersterrenhotel, centraal gelegen aan de rechteroever van de Leie.
..."

Pagina's