De geheimen van Isola del Giglio

Zoals zovele eilanden kent ook Isola del Giglio een geschiedenis van overheersingen en oorlogen. In de Romeinse tijd had keizer Nero er een buitenvilla: Villa Patrizia. Bij die villa heeft hij in een lieflijk, besloten baaitje, Cala Moray bij Giglio Porto, een bad laten bouwen voor het kweken van vis. De restanten op de zeebodem zijn nog steeds zichtbaar.

In de negende eeuw werd het eiland bewoond door cisterciënzermonniken van de Aquas Salvias Roma. Via deze monniken kwam het eiland door schenkingen en huwelijken telkens in andere handen. In de zestiende eeuw werd het eiland regelmatig opgeschrikt door invallen van piraten, onder meer door Barbarossa (Roodbaard), die tot twee keer toe het eiland leeg plunderde. In 1558 ging het eiland over in handen van de Medici-familie. In 1799 vielen Turkse piraten voor de laatste keer het eiland aan, maar hun aanval werd toen volledig afgeweerd. Sinds 1860 behoort het eiland tot Italië.

Ongerept eiland

Giglio is ongerept en nog niet overspoeld door het massatoerisme. Hier geen winkelketens en grote bedrijven, maar rust, eenvoud, ruimte en tijd. Zeeën van tijd. Om met mensen te praten, om te slenteren door de schilderachtige straatjes, of gewoon om over de Tyrreense Zee te staren met een glas van die heerlijke wijn van de inheemse ansonicadruiven. Er zijn genoeg voorzieningen om een relaxte vakantie te hebben. Het is een paradijs voor liefhebbers van de zeewereld en voor wandelaars. Je kunt kiezen uit een vijftiental wandelwegen in verschillende wilde en onbebouwde gebieden van het eiland, en sommige zijn behoorlijk uitdagend. Zo ontdek je het best de verborgen schoonheid van dit eiland en bijna altijd word je getrakteerd op schitterende vergezichten, of je komt er toevallig terecht op een verlaten strand.

Flora en fauna

Het eiland is bijna volledig uit graniet gevormd. Op sommige plaatsen ontwaar je een roze gloed op het graniet. Dat werd over de hele wereld gebruikt als bouwmateriaal. De bodem is vrijwel volledig bedekt met groene, mediterrane maquis met steeneik, dopheide, aardbeiboom en kamperfoelie. De zuidwestkant van het eiland is schaars bewoond. Hier zie je veel wijngaarden in terrasvorm; door de vele zonuren en warmte is de wijn van hier amberkleurig met een hoog alcoholpercentage, de Vino Ansonaca. In het voorjaar biedt de bloei van goudsbloem, witte narcissen, rozemarijn en wilde brem een unieke en onvergetelijke aanblik. Er zijn niet zoveel dieren die hun vaste verblijfplaats op Giglio hebben. Het wilde konijn is bijna uitgestorven. Er zijn wel salamanders, hagedissen en slangen (geen adders). Naast de trekvogels is de zilvermeeuw de bekendste en meest talrijk aanwezige vogel.

Giglio Porto

Als je, net zoals wij, in Giglio Porto verblijft, heb je geen auto nodig. De twee andere plaatsjes op het eiland (Castello en Campese) zijn heel goed bereikbaar met een bus (15 en 25 minuten). De rest van het eiland kun je te voet of met een (gehuurde) scooter bereiken via onverharde wegen en voetpaden.

Porto is zonder meer het leukste plaatsje om op het eiland te verblijven. Vanop de ferryboot die het eiland nadert, zie je de pastelkleurige huisjes die in een halve maan de baai volgen. Je vindt hier de invloed van twee culturen terug: uit Ligurië en Napels. De koraalvissers uit deze streken kozen in de tweede helft van de achttiende eeuw Giglio Porto als woonplaats. Er is een kleine haven, waar de bootjes ’s avonds het strand worden opgetrokken en waar de ferryboot wat kolossaal oogt. Van hieruit varen botentaxi’s naar strandjes en baaitjes rond het eiland Giglio of naar de eilandjes Pianosa en Gianuttri, een klein eiland niet ver van Giglio. Het ligt op vijftien kilometer van Giglio, is drie vierkante kilometer groot en was vroeger een vakantieoord voor de Romeinen. Het heeft een unieke zeebodem, en duiken en snorkelen in de zee rond Gianuttri is adembenemend.

Plastic bordjes

Wij hebben de eerste avond een bijzondere eetervaring. We schuiven aan bij pizzeria/spaghetteria L‘Angolo di Napoli. In dit kleine restaurantje dat aandoet als een grot, zijn de tafeltjes gedekt met plastic kleedjes. Maar ook onze pizza komt op plastic bordjes en onze wijn in plastic bekertjes. Na de eerste hap waren onze reserves direct verdwenen; we werden compleet verrast door de overheerlijke pizza’s. Zonder meer de lekkerste van Giglio en dat geldt ook voor de spaghetti di mare, met veel verse vis. Angolo komt uit de geboortestad van de pizza, Napoli, en dat proef je. In dit familierestaurant is het elke avond druk, ook wanneer je enkel pizza’s komt afhalen.

De volgende avond hebben we bij Trattoria da Meino een heel andere ervaring. Deze trattoria met een prachtig zicht over de haven, is wat chiquer. Hier worden we welkom geheten door Fabio, die eerst onze namen wil weten. Als we hem twee dagen later weer tegenkomen, weet hij onze namen nog steeds. We worden op onze wenken bediend door een Cubaans meisje, dat met haar handen de vorm van een hart maakt wanneer we haar vragen wat haar naar Giglio heeft gebracht. We eten er heerlijk en als we na uren tafelen afrekenen, krijgen we een limoncello van het huis en drie zoenen van Fabio als afscheid. 

Een ander goed restaurant met een ruime keuze verse vis is het vrij chique La Vecchia Pergola, dat een vriendelijke bediening heeft. Je eet er onder een pergola, weelderig begroeid met bougainvillea’s, en natuurlijk met uitzicht op de haven en de zee.

Zee en strand

Giglio is omgeven door een heldere zee die smaragdgroen van kleur is. De wisselende kleuren in alle schakeringen van groen maken deze zee tot een prachtig schouwspel waar je uren naar kunt kijken. Het eiland heeft prijzen gewonnen voor de schoonste zee, en is dan ook een waar paradijs voor duikers en snorkelaars. Op mooie dagen liggen er ook veel motor- en zeilboten in de baaien te dobberen en soms komt er een groot luxejacht de show stelen, vanuit Porto Ercole met zijn jetsetjachthaven. Giglio telt 28 kilometer kustlijn. Het eiland telt vier grotere stranden met voorzieningen en een aantal kleinere baaitjes en strandjes.

Bij Giglio Porto kun je naar Spiaggia Canelle wandelen (15 tot 20 minuten), een ingesloten baai met meestal een rustige zee die langzaam afloopt en waar je heerlijk in kunt dobberen. Op een deel van het strand kun je enkel terecht als je er een ligbed en parasol huurt, maar het andere deel is vrij toegankelijk. Er is een restaurantje waar je ‘s middags in de schaduw van de pergola heerlijk kunt eten.

Van Canelle loopt een wandelpad van 800 meter naar een volgende baai. Dit strand Caldane is niet bereikbaar met de auto en dus stiller, echt iets voor rustzoekers. Aan de andere kant van Porto bevindt zich het strand Spiagga Aranella. Dit mooie strand is alleen met de auto bereikbaar en naast een paar huizen zijn er ook enkele kleine horecagelegenheden.

Giglio Campese

Het grootste en zonnigste strand ligt aan de andere kant van het eiland, Giglio Campese. Dit is ook het tweede plaatsje op het eiland dat bereikbaar is met de bus vanuit Porto (25 minuten). Het stadje werd gebouwd in de negentiende eeuw, vooral omdat er een mooi strand is. Hier vind je wat meer hotels dan in Porto en je hebt er een ruime keuze restaurants. Het mist echter wel de charme van het authentieke Porto. Het strand is voor het grootste gedeelte verdeeld tussen de hotels die vlak aan het strand liggen. Het is vrij toegankelijk maar dan moet je wel een bedje huren. Er is ook een deel vrij strand en een klein haventje. Voor meer rust kun je ook kiezen om je handdoek op de granietrotsen uit te spreiden. De vurige zonsondergangen met op de achtergrond het eiland Montechristo zijn werkelijk onvergetelijk.

Giglio Castello

Midden op het eiland, op het hoogste punt, ligt Giglio Castello (405 meter) te zinderen in de zon. Vanuit Giglio Porto is Castello via een haarspeldroute in 15 à 20 minuten bereikbaar met de bus. Het is gebouwd in de middeleeuwen en ommuurd. De drie toegangspoorten van Castello, geplaatst tegen kolossale granieten blokken, getuigen nog van de tijd van de piratenaanvallen. Je merkt er een wirwar van straatjes, trapjes en gangetjes, waar geen autoverkeer mag en kan komen. Er zijn enkele winkeltjes met handgemaakte sieraden, portemonneetjes en tassen, een kruidenier annex groenteboer en een paar goede restaurantjes. Het is er stil en heet.

De kerk van Sint-Pieter die uit de vijftiende eeuw dateert, neemt een overheersende positie in aan de westkant. Er zijn talrijke voorwerpen te bewonderen, zoals antieke wapens van de piraten en een ivoren Christus die wordt toegeschreven aan Gianbologna. Het stadje komt aan het eind van de dag pas echt tot leven; de bars en trattoria’s gaan open, er is livemuziek en zelfs een heuse nachtclub. Een wandeling buiten de muren biedt adembenemende uitzichten op de eilanden Giannutri, Elba, Montechristo en de kustlijn van Giglio.

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels

GRANDE reporter Gert Van Wichelen
bezocht dit hotel en schreef:
"
Villa d'Amelia is een stijlvol en hedendaags hotel, 15 kilometer ten zuiden van Alba.
..."