De culturele zomer 2021 van Nantes met TGV INOUI

De Franse stad Nantes bereidt zich voor op een mooie zomer. Tijdens de zomermaanden is de stad immers het decor van Le Voyage à Nantes, een route langs moderne kunstobjecten. Elk jaar verschijnen nieuwe kunstwerken en wordt de route langer. De realisaties van al die jaren maken van de stad een openbaar museum waar achter elke straathoek een verrassing schuilt. De combinatie van vaste en tijdelijke installaties dompelen Nantes onder in een surrealistisch sfeertje. Maar Nantes ademt ook de sfeer van Parijs. Maar dan zonder de grote drukte en zonder de honderden selfiesticks. Welkom in de geboorteplaats van Jules Verne én de bakermat van het wereldbefaamde LU-koekje. Vanuit Brussel-Zuid elke dag rechtstreeks bereikbaar met TGV INOUI.

Bestemming Nantes

In het verleden inspireerde Nantes Jules Verne en de surrealisten. Na de sluiting van de scheepswerven in 1987 bleef de stad echter achter als een verwoeste stad. Maar ze heeft zichzelf heruitgevonden. De voorbije jaren werd de creativiteit van kunstenaars en architecten aangescherpt en onderging de stad een metamorfose. Vandaag is Nantes een moderne stad waar respect voor het industriële erfgoed en moderne architectuur een perfecte match vormen. Een match met een surrealistisch kantje. Het grote voorbeeld van die aanpak is te zien in het artistiek project Les Machines de l’île. Dat is een verzameling 'levende' machines. Hier wordt de fantasie van Jules Verne werkelijkheid. Op deze verrassende plek woont het icoon van Nantes: een immense mechanische olifant die gemaakt is met materialen die refereren naar de scheepswerven van vroeger. Koop een ticket voor een plekje op de rug en ervaar de slentergang van het twaalf meter hoge gevaarte. In de mechanische dierentuin wonen ook een rups met sneltreinambitie, gigantische spinnen, een luiaard en metalen vogels: allemaal creaties in hout en metaal die kunnen bewegen. En het zijn niet de enige dieren in de stad: kortbij de Galerie des Machines staat Le Carrousel des Mondes Marins waar de creaturen uit ‘Twintigduizend mijlen onder zee’ rondjes draaien.  

Stad in beweging

De Franse stad is constant in beweging. Ook vandaag nog. De jaren van Nantes als grijze industriestad behoren definitief tot het verleden. De voorbije 20 jaar heeft de industrie plaats moeten ruimen voor een levendige, groene metropool. In 2013 mocht Nantes, als eerste Franse stad, zich de groenste stad van Europa noemen. De ‘Green Capital’ van Frankrijk. Niet onlogisch met meer dan 100 parken en tuinen in de binnenstad. De ‘Jardin des Plantes’, net tegenover het treinstation, zet de toon voor alle stadsparken. Goed voor zeven hectaren groen, een kinder(speel)tuin en 10.000 verschillende planten. Vorig jaar zorgde de Franse illustrator en ontwerper Jean Julien voor de aankleding van het park. Sindsdien fleuren grappige figuurtjes als ‘l’arroseur’ (de sproeier), ‘le ratisseur’ (de harker) en ‘la coiffe’ (het kapsel) de tuin én de vakantiebrochure op. 

De groene lijn

De rode draad door Nantes is niet rood, maar groen. Letterlijk. De 15 km lange groene lijn op de straten verbindt alle bezienswaardigheden van de stad. Van de de 19e-eeuwse overdekte galerij La Passage Pommeraye in het hartje van de stad, via het kasteel van de hertogen van Bretagne richting het artistiek project Les Machines de l’île met zijn imposante mechanische olifant. Ga zeker een kijkje nemen in de ‘Jungle Intérieure’, de stadsjungle van de kunstenaar Evor. De Passage Bouchard geeft langs een houten trap toegang tot de binnenplaats waar de kunstenaar sinds 1994 zijn passie voor planten tentoon stelt. Intussen is het een echte stadsjungle geworden waar Evor zelf dagelijks zijn grassen, bomen en struiken verzorgt. In juli en augustus worden de vaste attracties aangevuld met voorstellingen, tentoonstellingen, concerten, festivals met wereldmuziek en jazz en riviercruises.

Nantes per fiets

Fietsen in Nantes? Absoluut! De stad staat op nummer twee als meest fietsbare stad van Frankrijk. Maak er gebruik van. De binnenstad en alle bijhorende bezienswaardigheden mogen dan allemaal op wandelafstand liggen, zo een dagje rondfietsen heeft zeker zijn charme. Nantes ligt trouwens op het kruispunt van twee iconische fietswegen; ‘La Vélodyssée’ (EuroVelo 1) en ‘La Loire à Vélo’ (EuroVelo 6). Ook is de regio goed voor bijna 600 km aan uitstekende fietspaden en maar liefst 7000 fietsstallingen. Vergeet zeker niet om onderweg even te stoppen aan de Cantine du Voyage. Deze oase van rust in het Parc des Chantiers is voor de inwoners van Nantes een stukje vakantie in eigen stad, inclusief de typische strandstoeltjes. Perfect voor een drankje of een hapje. De Cantine du Voyage heeft trouwens een eigen moestuin waar de groenten verser dan vers op je bord belanden.

De zomer van 2021

Elk jaar, van begin juli tot midden september, is Nantes de kunststad van het Frankrijk. Dat is dit jaar niet anders. Le Voyage à Nantes nodigt tussen 3 juli tot 12 september opnieuw creatief talent uit. Bijna de volledige oppervlakte van de Place Gaslin, zeg maar het kloppende hart van de stad, wordt ingenomen door een gigantische Roller Derby-piste waarop honderden mensen kunnen skaten. De trappen van het operagebouw vormen de tribunes. Op de top van de Porte Sauveout waakt een gigantische bever met een grote vissenstaart, klaar om de passerende nieuwsgierigen met één klap uit te schakelen. En in de Temple du Goût serveert kunstenares Bianca Bondi haar toverdrank. Gewoon een fris drankje of verandert het brouwsel je in een rat? Probeer het uit. Als je durft.

Alle hens aan dek

Kunstenaar Ugo Schiavi liet zich inspireren door het archeologische verhaal Sécheresse (1964) van schrijver J.G. Gallard voor zijn creatie ‘Le Naufrage de Neptune’ (De Schipbreuk van Neptunus). Schiavi verkent de rivier en de maritieme symboliek van de stad Nantes. ‘Le Naufrage de Neptune’ toont een zinkend, verroest koopvaardijschip. Door het kunstwerk onder te dompelen, spelen eb en vloed met het stalen karkas. Het werk is te bezichtigen op de fontein van de Place Royale, in het centrum van de stad.

Besnuffel de stad

Belofte maakt schuld. Eerst aangekondigd voor 2020, maar door de Corona-epidemie noodgedwongen een jaar opgeschoven: de geur van Nantes. Het ‘kunstwerk’ is de zoektocht naar een parfum die representatief is voor Nantes. Marc-Antoine Corticchiato, Bertrand Duchaufour en Mélanie Leroux, drie gerenommeerde parfumeurs, werden door Le Voyage à Nantes uitgenodigd om de stad te integreren in een parfum. Slechts één van de drie originele creaties komt eind 2021 ook effectief op de markt. Welke? Het is aan de bezoekers en de inwoners om de geur van Nantes te kiezen. Elke bezoeker wordt uitgenodigd om, na zijn snuffelervaring, een doorzichtige bal in het bakje van het parfum naar keuze te laten glijden. Zo lijkt het alsof een glazen fles zich druppel per druppel vult met het toekomstige parfum van de stad. Snuffel mee in het Château des Ducs de Bretagne en help Nantes een keuze maken. Eind 2021 is het parfum dan officieel beschikbaar en exclusief te koop in Nantes.

De schaduw achterna

De Parijse kunstenares Ulla von Brandenburg heeft iets met Nantes. Haar werk is geïnspireerd door theater en verbeelding. Ze nodigt het publiek uit om deel te nemen aan haar experiment met beweging, kleur, muziek en textiel. De doorgang van de Passage Sainte-Croix wordt gebruikt als decor. Video’s en sculpturen animeren haar tentoonstelling. Von Brandenburgs kunstwerk ‘Ombres Bleues et Jaunes’ bestaat uit verschillende hoofdstukken. Wie er altijd al van droomde om eens een onderdeel van een kunstwerk te zijn, is zeer welkom in de Passage Sainte-Croix. Het is slechts een (kleine) selectie uit het aanbod dat Nantes deze zomer omtovert tot een openbare kunstgalerij en bijdraagt tot het uitzicht van de stad. Kortom: Nantes is een kunststad die constant evolueert.

Estuarium Nantes-Nazaire

De zoektocht naar kunst beperkt zich in Nantes niet alleen tot de binnenstad. Tussen Nantes en het 60 kilometer verder gelegen Saint-Nazaire liggen 33 kunstwerken te wachten op bezoekers. De monding van de Loire doet, met zijn fascinerend gebied en zijn milieu- en erfgoedrijkdom, dienst als kunstroute. Ga in Cordemais op zoek naar ‘Villa Cheminée’, waar een industriële schoorsteenpijp in rood en wit bovenop een kleine villa staat in een tuin van de artiest Tatzu Nishi. Ontdek zeker ook het indrukwekkende ‘Serpent d’océan’, een 120 meter lange metalen slang die Loch Ness-gewijs uit de zee oprijst. Alle sites zijn vrij toegankelijk met de auto, met de fiets of te voet. En in de zomer met de boot. 

Passe-partout voor 7 dagen

Nantes heeft een uitstekend alternatief voor prijsbewuste bezoekers: de Nantes-pas voor 24, 48 of 72 uur. Deze stadspas is opvallend volledig en geeft toegang tot bijna alle interessante bezienswaardigheden van de stad zoals de Galerie des Machines de l’île, het Château des Ducs de Bretagne, het planetarium en het Jules-Verne Museum. Parking, openbaar transport en shuttle boot inbegrepen.

Een nieuwe en nog meer complete optie is de 7 dagen pas. De nieuwe 7 dagen-optie opent mogelijkheden om niet alleen de stad Nantes te ontdekken, maar ook het estuarium, de wijngaarden, de Erdre,... Zo wordt Nantes een uitvalsbasis voor de regio, ideaal voor een langer verblijf. Zoals een uitstap naar het wijnmuseum in Le Pallet, het Museum Terre d’Estuaire in Cordemais of een bezoek aan het Château de Châteurbriant. Of stap op de fiets en ontdek het estuarium Nantes-Nazaire in je eigen tempo.

Met de trein naar Nantes

Overtuigd? TGV INOUI brengt je rechtstreeks van Brussel-Zuid naar Nantes in 4u56min en verbindt ook België rechtstreeks met meer dan 30 Franse steden. Spoor van noord naar zuid via het oosten van Frankrijk en reis met hoge snelheid naar Rijsel, Straatsburg, Lyon, Valence, Bordeaux, Avignon, Marseille, Montpellier enz. Boek je treintickets tot 3 maanden op voorhand voor een gunstige prijs. Een snelle, comfortabele en voordelige reis zonder filestress!

Ziehier voor informatie over de treinen:

https://www.b-europe.com/NL/Treinen/TGV-Brussel-Frankrijk

https://www.b-europe.com/NL/Kopen/Treintickets#TravelWish

Meer info:

https://www.levoyageanantes.fr

https://www.levoyageanantes.fr/parcours-images/

https://www.nantes-tourisme.com/fr/visite/pass-nantes

Copyrights foto's: Le Voyage à Nantes
Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels

"
Het Sozo Hotel is gevestigd in een voormalige kerk. De originele structuren van het gebouw werden behouden. Het geheel werd ingericht met designmeubelen van onder meer Philippe Starck en Ron Arad. Bovendien baadt elke verdieping in een andere sfeer dankzij de uitgekiende en aparte verlichting.
..."