De culturele en natuurlijke rijkdom van Klein-Polen

Heel veel elementen van de geschiedenis, de gewoonten en gebruiken van Polen vinden hun oorsprong in de regio Klein-Polen, ook wel Malopolska genoemd. Geen enkele andere Poolse regio heeft zoveel betoverende sites, charmante dorpjes, rijke herenhuizen, kerken en prachtige kasteelruïnes. Ook natuurliefhebbers vinden er hun gading: ongerepte bossen, grillige rotsen, snelle waterwegen en het spectaculaire Tatragebergte met zijn hoge pieken getuigen van een uitzonderlijk natuurlijk erfgoed.

Uitzonderlijk natuurlijk erfgoed

In het zuiden van het land rijst de Tatra, de enige Alpine bergen in Polen, hoog op. Verder naar het oosten ligt het Beskidygebergte en de Pieninybergen. De Beskiden zijn glooiende heuvels en bergen met een hoogte van ongeveer 2000 meter, bedekt met prachtige bossen, velden en baaien. De kalkstenen rotsmassa’s, canyons en grotten van Pieniny zijn dan weer een natuurlijk monument op wereldschaal.

De natuurpracht van Klein-Polen wordt beschermd in honderden natuurreservaten en landschapsparken. Zes nationale parken bevinden zich op het grondgebied van de provincie binnen een straal van honderd mijl. Dat is een uniek fenomeen, zelfs in de wereld! Een van deze parken is het Tatrzanski Nationaal Park. Hier wordt een afgescheiden gedeelte van het Tatragebergte beschermd samen met de dieren die er leven zoals de murmeltier (een soort marmot), de adelaar, de bruine beer,… Het park werd opgenomen op de UNESCO lijst van Biosfeer Reservaten.

De grandeur van Krakau

Klein-Polen herbergt maar liefst acht bezienswaardigheden die voorkomen op de UNESCO Werelderfgoedlijst: de oude binnenstad van Krakau, het museum in Oswiecim, de Wieliczka-zoutmijn, het pelgrimsoord van Kalwaria Zebrzydowska en de vier houten kerken in Binarowa, Debno, Sekowa en Lipnica.

Krakau wordt door velen gezien als de mooiste stad van Polen. Met zijn oude binnenstad en de Wavelheuvel met het koninklijk kasteel en de kathedraal is Krakau de culturele hoofdstad van Polen. Breng zeker ook een bezoekje aan Kazimierz, de voormalige joodse wijk die de charme uitstraalt van Montmartre in Parijs. Deze sfeer contrasteert hevig met de eindeloze grijze, uit het communistische tijdperk stammende appartementsblokken van de wijk Nowa Huta.

Auschwitz

In Oswiecim, de Poolse naam voor Auschwitz, herinneren de restanten van het Duitse naziconcentratiekamp aan de meer dan één miljoen Joden die hier werden omgebracht. Sinds 1979 maakt het museum van Auschwitz-Birkenau deel uit van de UNESCO Werelderfgoedlijst.

De oudste zoutmijn van Polen

Klein-Polen is rijk aan mineraalbronnen. De provincie herbergt dan ook veel kuuroorden en welnesscentra. Bezoekers kunnen afdalen in de zoutmijnen van Bochnia en de oudste Poolse zoutmijn, Wieliczka. Deze zoutmijn werd uitgeroepen als UNESCO Werelderfgoed omwille van zijn vele ondergrondse, in het zout uitgehakte zalen, die schitterend zijn versierd.

Oeroude tradities

Traditie staat hoog in het vaandel in Malopolska. Zo worden elk jaar tijdens de Paasperiode de passiespelen opgevoerd in het pelgrimsoord Kalwaria Zebrzydowska. Gedurende de kerstperiode worden er kerstliederen gezongen in de kerken en ook Sacramentsdag is een belangrijk katholiek feest, dat onder meer gepaard gaat met processies. Bovendien galoppeert dan de Lajkonik, een man uitgedost als Tataar met een houten paard rond zijn middel, rond het grote marktplein in Krakau.