De blauwe parels van Noord-Italië: op ontdekking langs magnifieke meren

Noord-Italië is doorspekt met de mooiste en meest romantische meren van Europa, meren die honderden schrijvers, dichters en schilders geïnspireerd hebben. Hun azuurblauwe pracht wordt nog versterkt door de weelderige natuur en idyllische dorpen die ze omzomen. De meeste van die blauwe parels vind je in de regione Lombardia.

Het Gardameer: schilderachtige schoonheid

Het Gardameer, ook wel bekend als Benaco is een van de bekendste en meest bezochte plekken van Noord-Italië. Het grote meer met een totale oppervlakte van 370 vierkante kilometer, hoort bij de grootste van Italië.
Gelegen tussen de drie Italiaanse regio’s Lombardije, Veneto en Trentino-alto Adige en omringd door vele pittoreske dorpjes, vormt het Gardameer het ideale decor voor een heerlijke vakantie. Een van de meest geliefde plaatsjes is Sirmione, een dorp dat zich in het zuiden van het Gardameer op een schiereiland bevindt. Het dorpsbeeld wordt er geschetst door het mooie kasteel ‘Castello de Sirmione’. Via trappen kom je aan de top van het kasteel, waar je wordt beloond met een uniek panorama over Sirmione en het Gardameer.
Aan de noordkant van het schiereiland ligt dé bezienswaardigheid van Sirmione: de grotten van Catallus. Hier kan je de restanten van een oude Romeinse villa bezoeken en ook het mooiste museum van het Gardameer: Antiquarium. Ontdek er de magische grotten met een toeristentreintje of kies voor een panoramische wandelroute langs het Gardameer. Deze route voert je langs de zestiende-eeuwse kerk Santa Maria Maggiore, tot in de buurt van zwavelbronnen en fantastische stranden. Dankzij de zwavelbronnen staat Sirmione al eeuwen bekend als kuuroord. Aan de westelijke oevers van het dorp ‘zweven’ meerdere terassen boven het water waarvan Piazza Giosuè Garducci ongetwijfeld de mooiste is. In de periferie van het Gardameer ligt het middeleeuws dorp Borghetto sul Mincio, een pittoreske nederzetting gebouwd rond oude watermolens aan de rivier Mincio.
Vele beroemde auteurs en schilders vonden in de overweldigende schoonheid van de Gardone Rivièra, bekoring en inspiratie om onsterfelijke kunst te maken. Zo maakte Gustav Klimt er zijn ‘Malcesine on Lake Garda’. Vanwege zijn rijke geschiedenis,  weerspiegeld in de vele historische monumenten, kastelen en forten, blijven bezoekers en kunstenaars inspiratie zoeken in deze schilderachtige omgeving. Vanaf de veerboten, die er af en aan varen, krijg je een machtig zicht over de groene flanken vol bloemen, oleanders, cypressen en citroenbomen. Het blijft de perfecte Italiaanse postkaart maar dan wel eentje met een eeuwenlange impact op vele generaties.

Het Comomeer: idyllische luxe

Het Comomeer, ook wel Lario genoemd, is het op twee na grootste meer in de regio en met vierhonderd meter ook het diepste van Italië. Het heeft de vorm van een omgekeerde Y, met de aftakkingen van Como, Lecco en Colico. Het Comomeer wordt omgeven door adembenemend mooie landhuizen met weelderige tuinen. De parken en giardini in deze regio zijn bij de mooiste van de wereld. De omgeving heeft een onweerstaanbare grandeur met zijn overdadige mediterrane vegetatie, de vele oude villa’s en palazzi. Al sinds de 16e eeuw was het de mondaine en favoriete vakantiebestemming voor rijke families en edelen uit Lombardije. Met werelds élan flaneren of een stevige wandeling maken, het kan dus beide in het door bergen omgeven landschap. Proef zeker de hartige missoltino, gedroogde, zoute vis uit het meer, geserveerd met de typische polenta, in een van de gezellige restaurants aan het water. Daarna kan je genieten op de rondvaartboot die Como verbindt met Varenna, Tremezzo, Bellagio, Lecco en het heerlijk ouderwetse Menaggio.
Net als het Gardameer wordt het Comomeer omgeven door idyllische dorpen en middeleeuwse borgo’s met sfeervolle promenades waaronder Bellagio, ook wel ‘de parel van het Comomeer’ genoemd. Een prachtig oud stadscentrum dat aan drie zijden omringd wordt door water, pastelkleurige villa’s en huizen, weelderige groene natuurparken en een betoverend mooi berglandschap. De schoonheid van de stad valt ook in de smaak bij beroemdheden: onder meer George Clooney heeft er een vakantiehuis. Een van de meest bekende villa’s is ongetwijfeld ‘Villa d’Este’. De statige villa was het decor voor Alfred Hitchcocks beroemde film ‘The Pleasure Garden’.  Hel, vagevuur en paradijs komen samen in café-restaurant La Divina Commedia waar je een dantesk menu kan bestellen.

Het Iseomeer: ongestoorde rust

Een rustiger alternatief voor het toeristische Garda- en Comomeer is het nabijgelegen Iseomeer. Zelfs tijdens de drukke zomermaanden blijft het er heerlijk rustig en kan je er genieten van een relaxte vakantie met veel watersportmogelijkheden. Het decor van het meer wordt geschetst door groenblauw water, massieve bergtoppen, groene glooiende heuvels, wijngaarden en middeleeuwse dorpjes.
Aan de zuidkant ligt de levendige en gelijknamige stad Iseo. Deze stad heeft mooie pleinen zoals het Piazza Giuseppe Garabaldi en een gezellige wandelpromenade die je een fantastisch uitzicht biedt op het Iseomeer en het eilandje Monte Isola, het grootste zoetwatereiland van Italië. De historische kern van Iseo wordt gedomineerd door het Oldofredi kasteel, daterend uit de 13e eeuw, het Palazzo Vantini en de Sant'Andrea Kerk. 
Vanuit het centrum in Iseo lopen er een aantal gemarkeerde wandelroutes naar het natuurgebied Le Torbiere del Sebino. Hier kunnen vogelliefhebbers hun hart ophalen. Het mooie en uitgestrekte reservaat biedt een thuis aan vele dier- en plantensoorten en heeft in alle seizoenen een betoverend botanisch kleurenpalet. De moerassen en vijvers zijn verbonden met bruggetjes en paden. Kikkers, salamanders en schildpadden wandelen met je mee.
Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels

GRANDE reporter Gert Van Wichelen
bezocht dit hotel en schreef:
"
Villa d'Amelia is een stijlvol en hedendaags hotel, 15 kilometer ten zuiden van Alba.
..."