Corontatip: groene zone Istrië

Istrië in Kroatië is een van de weinige groene zones in Europa in de huidige Corona-crisis. Istrië is subliem. Subliem dankzij de talloze invloeden die het schiereiland heeft gekend. Subliem dankzij de goed bewaarde geschiedenis. Subliem dankzij de gastvrijheid van de locals en de smaakvolle gerechten die ze met plezier voor je klaarmaken. De maag gevuld met heerlijke geitenkaas, overgoten met een vleugje zelfgemaakte olijfolie, al dat heerlijks spoel je door met een Istrisch wijntje. Je geniet in de zon, neerkijkend op de schitterende Adriatische zee of de glooiende wijngaarden van het binnenland.

Heuveldorp Groznjan

De eerste inwoners van Istrië waren de Histri, aan wie het schiereiland de naam dankt. De Histri bouwden talloze dorpen op de heuveltoppen die het noorden van het schiereiland bedekken. Tot vandaag geven de heuveltopdorpen die oogstrelende charme aan het binnenland van Istrië. Uren wandel- en bezoekplezier beleef je in deze prachtige gehuchtjes. Trek wel je stapschoenen aan, want het bereiken van de toppen is niet weggelegd voor de minder sportieven onder ons. Die steile en uitputtende hellingen hadden een zeer belangrijke functie voor de Histri. Ze zagen hun vijanden van ver komen en vaak waren die al compleet uitgeput voor ze de strijd aangingen.

Een prachtig, maar vooral rustgevend heuveltopdorp is Groznjan. Het gehuchtje floreerde eeuwenlang, van het prille begin tot het einde van de Tweede Wereldoorlog. Toen kende het een dipje, tot enkele kunstenaars er zich in de jaren zestig vestigden en er nooit meer vertrokken. Vandaag is Groznjan een mengeling van verleden en hedendaagse kunst. Een combinatie die het dorpje uniek maakt.

Groen Istrië in Montovun

Enkele heuveltoppen vandaan van Groznjan is Motovun gevestigd. Wandelen door de piepkleine en eeuwenoude steegjes geeft je een gevoel van sereniteit. Je voelt de ziel van het dorp in de wind die je komt strelen en de geschiedenis druipt uit de warmte. Die warmte hebben de Histri gevoeld toen de Romeinen na twee mislukte pogingen het schiereiland hebben ingepalmd in de tweede eeuw voor Christus. De Romeinen brachten welvaart in de regio. Ze bouwden de dorpen uit en legden wegen aan. Maar het zijn de Venetianen die Motovun tussen de veertiende en zeventiende eeuw uitbouwden zoals we het vandaag kennen. De beschermende stadsmuren van weleer dienen nu als aangename wandelweg rondom het dorp. Van op het terrasje op de top van de heuvel, dat het centrum van Motovun vormt, kan je genieten van adembenemende vergezichten. In de zon of onder een boom met een Istrisch wijntje bij de hand, kijkend naar heuveltoppen in de verte en de ongerept natuur. Als de wolken het willen, kan je zelfs de zon zien ondergaan in de Adriatische Zee.

Blauw Istrië rond Porec

Welkom in Porec, een eeuwenoude stad aan de Adriatische Zee in het centrum van Istrië. Flaneren tussen de jachten in het haventje en rondwandelen in het nieuwe gedeelte van de stad behoren er tot de activiteiten van de dag. En als de maag snakt naar iets lekker Istrisch dat de zee geschonken heeft, zijn de restaurantjes op de dijk de 'place to be'. Porec ziet elk jaar het aantal toeristen toenemen. De jongste jaren worden meer en meer hotels uit de grond gestampt. Gelukkig is men in Porec veel gewoon. Door de eeuwen heen zag de stad de ene overheerser na de andere opduiken. Zoals elders in Istrië begon het verhaal toen de Romeinen er een belangrijk administratief bastion van maakten. Later kwamen de Venetianen, dan de Oostenrijkers, vervolgens de Fransen, zonder de Italianen te vergeten en uiteindelijk ook nog eens de Duitsers. Maar de belangrijkste overheerser van Porec was het Byzantijnse rijk. In het centrum van de oude stad bouwden ze in de zesde eeuw de prachtige Eufrasiusbasiliek waar je schitterende fresco’s kan ontdekken. De heilige plaats staat daarom ook sinds 1997 op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Zeeparel Rovinj

Veel wegen leiden naar Rovinj, maar een is de mooiste. Neem vanuit de haven van Porec een taxiboot, waarmee je een uurtje over de oogstrelende Adriatische Zee vaart. Geen betere optie om volop van blauw Istrië te genieten. Bij kalm water springen de dolfijnen naast je bootje uit het water. Vanop de zee oogt de kuststrook nog mooier. Geniet mee: keistranden die overgaan in doorschijnend appelblauwzeegroen water, zware rotswanden bedekt met bomen waarvan de voet bijna aan het water komt, in volle vaart, met veel muziek over de zee koersen en bij elk dorpje een pauze nemen, voor het plezier van de ogen… Maar het plezier wordt pas echt groot wanneer het pareltje van de zee tevoorschijn komt. De beboste heuvel valt als een gordijn naarmate je de grand cru van de Istrische dorpjes nadert. Rovinj is won-der-baar-lijk mooi. Het stadje doet aan Venetië denken met de vele huizen die in het water lijken te zwemmen. In de achtste eeuw na Christus heeft Rovinj ook om de hulp van de Venetianen moeten vragen, door dreigende piraten. Met alle positieve gevolgen van dien, waaronder een mooie architectuur. Het opvallendste monument in Rovinj is de Sint-Euphémie kerk en de 60 meter hoge klokkentoren waar bovenop een standbeeld meedraait met de wind.

Pula: van amfitheater tot haven

Pula is het Antwerpen van Istrië: dé zeehaven, maar ook dé scheepswerf van het schiereiland. Het contrast tussen oud en nieuw in Pula is enorm. Een Romeinse tempel op de voorgrond, een gigantische havenkraan op de achtergrond. Een oude Byzantijnse kerkklok die de ‘toooeeet’ van een vrachtschip probeert te overstemmen. Van op het oude Venetiaanse fort, dat boven Pula troont en van waaruit je een heel mooi zicht hebt over de stad, zie je ook de warboel van de erg drukke haven. Ook in Pula zijn het de Romeinen die de stad op de kaart hebben gezet. De haven had in die eerste eeuw voor Christus nog niet zijn huidige afmetingen, maar de Romeinen hebben heel veel tempels en andere belangrijke gebouwen achtergelaten. Het grootste en mooiste en ook het best bewaarde daarvan, is het amfitheater. Aan de buitenkant oogt het nog in ‘perfecte’ staat, maar binnenin valt er niet veel meer te zien. De schuld daarvoor moeten we zoeken bij de Venetianen die de stenen van het amfitheater meenamen naar de andere kant van de Adriatische Zee om er hun stad mee te bouwen. Wel hoort dit amfitheater tot de zes grootste ter wereld. Vandaag dient het vooral als concertplaats.

Tito op Brijuni

Ten noordwesten van Pula bevindt zich de eilandengroep Brijuni, waar de Joegoslavische dictator Tito smoorverliefd op werd. Zonder boe of ba maakte hij van het prachtige gebied in de Adriatische Zee zijn persoonlijk bezit. Hij bouwde er zijn ‘witte huis’ met idyllisch strand en een enorm bos als tuin. Naast zijn huis bevinden zich de ruïnes van een Romeinse villa, die hij als speeltuin gebruikte en waarmee hij kon pochen bij zijn vrienden. Zes maand per jaar bracht Tito zijn tijd door op Brijuni, waar hij de grootste wereldleiders en bekendste filmsterren uitnodigde. In een fotogalerij zie je Tito op Brijuni vergezeld door onder meer Ghandi, Sophia Loren, Elizabeth Taylor en Fidel Castro. Hij bouwde er een drive in cinema, waar hij pronkte met zijn Cadillac. Vele Afrikaanse staatshoofden gaven hem dieren zoals olifanten, struisvogels en zebra’s, als cadeau. Tito kon daarmee op Brijuni een heuse privésafari uitbouwen. Naast de safari vind je er ook een enorme golfbaan. Tito’s witte huis is enkel van de buitenkant te bezichtigen. Het witte huis op een paradijselijk eiland, het lijkt wel een beeld uit een James Bondfilm.

Parenzana per fiets

Istrië en Italië, het is een lang verhaal. Om de Italiaanse invloed op het schiereiland te voelen, zijn er vele manieren. Een interessante, leuke en sportieve optie is om de Parenzana af te rijden, met de fiets. Je moet enkele dagen vrij houden om deze oude spoorlijn uit begin twintigste eeuw helemaal af te leggen, maar het is wel een echte aanrader. De route vertrekt uit de stad Trieste in Italië, helemaal in het noorden van het schiereiland. Het is minstens drie dagen trappen doorheen prachtige landschappen. Je ontdekt er alle gezichten van Istrië en fietst doorheen drie landen: Italië, Slovenië en Kroatië. Je fietst langs de beboste heuvels van het binnenland en ontdekt op die manier groen Istrië. Je daalt de heuvels af en komt aan in de kuststad Porec, waar je volop kan genieten van blauw Istrië. Onderweg heb je tal van mogelijkheden om het Italiaans sfeertje van Istrië op te snuiven. Naast de taal die massaal wordt gesproken op het schiereiland, kan je bijvoorbeeld ook olijfgaarden bezoeken. De eigenaars bereiden je er met plezier een typische Istrische maaltijd met hun smaakvolle olijfolie. Net zoals in Italië enkele jaren geleden, kent ook in Istrië de wijnindustrie een grote bloei. De wijnproducenten groeien als paddenstoelen uit de grond en produceren heerlijke Istrische wijn. Geen bezoekje brengen aan een wijnproducent en een Istrische wijnproeverij missen, dat zou zonde zijn. Een heerlijk wijntje erbij, maakt je dag goed en je Istriëreis volledig.

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels