Coronatip: groene zone Wroclaw en Silezië

In Polen liggen enkele van de weinige groene zones in Europa in de huidige Corona-crisis: ondermeer de stad Wroclaw en de regio Silezië, een van de streken die Polen zo mooi maakt.

Het Venetië van Polen

Wroclaw kreeg de bijnaam ‘het Venetië van Polen’ omdat de stad gebouwd werd op een aantal kleine eilandjes. Het is de derde grootste stad van Polen met een bevolking van bijna 640.000 inwoners. In 2018 werd Wroclaw verkozen tot ‘Best European Destination’.

Als toerist kan je genieten van de geschiedenis van Wroclaw. Die weerspiegelt zich nog steeds in de gebouwen en pleinen. De Oude Stad laat niemand onverschillig. Op het marktplein ‘Rynek’ vind je het gotische stadhuis ‘Ratusz’, een pareltje van de seculiere architectuur van Silezië. De kleurrijke gevels van de gebouwen gecombineerd met de vele terrasjes geven een gezellige sfeer aan het oude plein.

Omdat Wroclaw gebouwd is in en rond de rivier Oder, vind je er talloze bruggen. Zo zouden er ongeveer 130 bruggen te vinden zijn verspreid over de stad. De Grundwaldzki-brug is een van de symbolen van de stad. De hangbrug werd gebouwd in 1910 en is 116 meter lang. Een andere merkwaardige brug is de Tumski-brug. Deze brug brengt je naar het eiland Ostrow Tumsk, het oudste gedeelte van Wroclaw.

Cultuur en kabouters

Liefhebbers van kunst en cultuur vinden snel hun weg in Wroclaw. In 2016 was de stad Culturele Hoofdstad van Europa. Aan de oever van de Oder ligt het Nationaal Museum: je vindt er Silezische artistieke werken uit de 12de tot de 19de eeuw, inclusief Poolse schilderijen. De collectie omvat ook schilderwerken van internationaal erkende kunstenaars als Lucas Cranach en Pieter Brueghel de Jongere. Eén van de populairste en meest indrukwekkende werken is het Panorama van Raclawice. Dit gigantisch kunstwerk van 120 meter lang en 15 meter hoog herdenkt de overwinning bij de Slag van Raclawice. Naast uitgebreide kunstcollecties telt Wroclaw ook een aantal befaamde opera’s en theaterhuizen.

En dan zijn er ook nog de kabouters! Deze ‘Krasnale’ vind je overal terug in Wroclaw. Het zijn kleine beeldjes van 20 à 30 centimeter groot. De kabouters herdenken de ondergrondse, anticommunistische beweging Oranje Alternatief. Deze oppositiegroep wilde in de jaren 80 de communistische slogans van de overheid bestrijden met kabouters in graffiti die hoopvolle symbolen uitdroegen over de stad. Officieel zouden er meer dan 160 kabouters verscholen zijn in Wroclaw. Elke kabouter beeldt een deel van de stadsgeschiedenis of het dagelijkse leven uit. Wie graag op zoek gaat naar de kleine beeldjes, kan een ‘kabouterkaart’ halen in een van de bureaus van de toeristische dienst.

Levendige universiteitsstad met jeugdig karakter

Naast cultuurstad is Wroclaw ook een echte studentenstad. Op slechts enkele minuten wandelafstand van het Marktplein, bevindt zich de Wroclaw Universiteit. Wroclaw moest wachten tot het jaar 1702 om deze universiteit te bouwen vanwege hevige tegenstand uit de concurrerende universiteitsstad Krakau. Toch behoort de universiteit van Wroclaw tot de oudste universiteiten van Europa. De woelige geschiedenis van de universiteit is best interessant. Het gebouw werd bijvoorbeeld een tijdlang gebruikt als gevangenis, ziekenhuis en voedingswinkel. De mooie ligging langs de rivier de Oder, de hevige geschiedenis en de rijkgevulde bibliotheek trekken vandaag zo’n 26.000 studenten naar de universiteit.

Naast de algemene universiteit is ook de Wroclaw Universiteit voor Wetenschap en Technologie een belangrijk element voor deze studentenstad. Deze trekt 28.000 studenten aan, dat zijn er dus nog 2.000 meer dan de Wroclaw Universiteit. De universiteiten en de vele studenten in de stad maken van Wroclaw een levendige stad met een jeugdig karakter.

De rijke geschiedenis van Silezië

De regio Silezië rond Wroclaw is een van de meest historische streken in Midden-Europa. Zeker Neder-Silezië is bekend bij toeristen vanwege de natuurlijke wonderen, prachtige paleizen en Wroclaw. De rijke geschiedenis van de streek vormt een grote aantrekkingsfactor.

De streek heeft in de loop der eeuwen veel verschillende heersers gekend. Tegen het einde van de 10e eeuw plaatste Mieszko I, de eerste Poolse heerser, Neder-Silezië op Pools grondgebied. De regio kwam onder het bewind van de Tsjechische koningen in de 11de eeuw, het Oostenrijkse Rijk in de 14de eeuw en tenslotte Pruisen in de 18de eeuw. Na de Tweede Wereldoorlog werd de streek weer Pools.

Voorbeelden uit deze rijke geschiedenis zijn de katholieke Cistercienzer adbijen van Lubiaz, Trzebnica en Krzeszow, én de protestantse Kerken van de Vrede in Jawor en Swidnica. Interessant hieraan is dat de bouw van de Kerken van Vrede in Jawor en Swidnica kwam als een gebaar van tolerantie. De Lutheranen kregen in de 17de eeuw de toestemming een drietal kerken te bouwen, mits deze aan een aantal voorwaarden zouden voldoen. Zo moesten de kerken bijvoorbeeld buiten de stadsmuren staan en mochten ze geen klokkentoren hebben. Ook het gebruik van steen en metaal tijdens de bouw van de kerken was verboden. Daarom werden de kerken gemaakt uit hout, zonder ook maar één spijker te gebruiken. Ook vandaag nog zijn deze kerken de grootste houten kerken van Europa.

Kastelen, burchten en paleizen

Naast kerken, kan je in Silezië ook niet naast de vele kastelen en paleizen kijken. Het grootste en mooiste kasteel van de streek bevindt zich aan de noordelijke rand van Walbrzych, op ongeveer 40 kilometer van de Tsjechische grens. Het kasteel van Ksiaz is gelegen op een heuvel en omringd door een 50 meter diepe kloof. Het indrukwekkende kasteel heeft 415 kamers en is het tweede grootste kasteel van Polen. Het kasteel werd wereldnieuws toen twee schattenjagers beweerden dat een nazi-trein vol goud begraven lag onder het kasteel. Na een mislukte opgraving is het mysterie rond het kasteel nog steeds niet opgelost. Het gerucht dat het kasteel van Ksiaz gepland was als hoofdkwartier voor Hitler houdt nog steeds aan.

Wie de smaak te pakken heeft van kastelen en alles hierrond, raden we ook de Jelenia Gora-vallei aan. Deze vallei staat ook wel bekend als de ‘Poolse Loire’. Tot de mooiste bezienswaardigheden behoren het neogotische Karpniki-kasteel, het majestueuze paleis Wojanow, het statige Lomnica-paleis en de ruïnes van het middeleeuwse Chojnik-kasteel.

In Kliczków vind je dan weer het kasteel van Kliczków. Het hoofdgebouw van dit kasteel werd in 1585 in renaissancestijl gebouwd, in 1810 werd een grote balzaal toegevoegd. In 1881 begonnen de architecten Heinrich Joseph Kayser en Karl von Großheim uit Berlijn met een uitbreiding van het kasteel. Ze maakten gebruik van een mix van verschillende bouwstijlen: ondermeer Engelse gotische architectuur, Italiaanse Renaissance en Frans maniërisme.

Het kasteel overleefde de Tweede Wereldoorlog vrijwel ongedeerd, maar het interieur werd spijtig genoeg geplunderd door Sovjet-troepen. In 1949 verwoestte een brand het depot en de dienaarswoningen. In de jaren vijftig stond het kasteel onder de hoede van de plaatselijke boswachterij, die het interieur verwaarloosde en het stucwerk en de kachels vernielde. De paardenbegraafplaats van de voormalige eigenaar werd behouden.

In 1971 verwierf de Technische Universiteit van Wrocław het kasteel en probeerde tevergeefs om het te doen heropleven. Na de val van het communisme kocht een commercieel bedrijf het kasteel en ontwikkelde het tot een luxueus conferentie- en recreatiecentrum dat in 1999 werd geopend.

Ongeveer 50 kilometer zuidwaarts van het kasteel van Kliczków, tegen de grens met Tsjechië, vind je het kasteel van Czocha. Het kasteel is gelegen op het meer Leśnia. Het telde al heel wat eigenaars. Zo werd het in het midden van de 14de eeuw geannexeerd door Karel IV, tussen 1389 en 1453 behoorde het toe aan de adellijke families von Dohn en von Kluks. In 1427 werd het kasteel veroverd door de Hussieten, een verzameling van protestantse groeperingen die zich lieten inspireren door de theoloog Johannes Hus. In 1453 werd de burcht gekocht door de familie von Nostitz, die het 250 jaar lang in bezit had.

In 1909 werd Czocha dan gekocht door een sigarenfabrikant uit Dresden, Ernst Gutschow, die een grote verbouwing liet uitvoeren door de Berlijnse architect Bodo Ebhardt. Na de Tweede Wereldoorlog werd het kasteel meerdere malen geplunderd, zowel door soldaten van het Rode Leger als door Poolse dieven. Grote stukken meubilair en andere goederen werden gestolen. Eind jaren veertig en begin jaren vijftig was het kasteel de thuisbasis van vluchtelingen uit de Griekse burgeroorlog. In 1952 werd Czocha overgenomen door het Poolse leger en gebruikt als militair vakantieoord. Sinds september 1996 is het kasteel geopend voor het publiek als hotel en conferentiecentrum. Onlangs werd het kasteel gebruikt als het decor van ‘The College of Wizardry’, een live action role-playing game dat zich afspeelt in een universum vergelijkbaar met het universum uit Harry Potter.

Het fort van Kłodzko

150 kilometer naar het oosten van Polen, ligt het fort van Kłodzko. Dit was vroeger een van de grootste forten van Silezië. Vanwege de strategische ligging tussen Wrocław en Praag wordt vermoed dat het een belangrijke handelsplaats was in de middeleeuwen. In 1114 werd het veroverd en vernietigd door Tsjechische troepen onder leiding van prins Soběslav. Vijftien jaar later, in 1129, herbouwde diezelfde Soběslav de stad en de burcht. Geleidelijk aan werd het fort uitgebreid met een kerk en een kapel en in 1557 bouwde Lorenz Krischke, architect aan het hof van prins Ernest van Beieren, de benedenburcht.

In 1622, tijdens de Dertigjarige Oorlog, werd de vesting door het Oostenrijkse leger veroverd. In 1742, tijdens de Oostenrijkse Successieoorlog, werd de stad samen met haar vesting veroverd door Pruisen onder Frederik II. De stad zelf gaf zich op 14 januari over, maar de vesting, met 2000 soldaten, hield stand tot 25 april. Momenteel ziet het fort er nog steeds hetzelfde uit als 200 jaar geleden.

De Tafelbergen in de natuur van Silezië

Ook de indrukwekkende natuur van Silezië kan reizigers bekoren. Denk maar aan het Sudetengebergte, op de grens tussen Polen en Tsjechië. Hier vind je de Tafelbergen in het naar hen vernoemde nationale park: ‘Stolowe Mountains National Park’. De prachtige rotsformaties ontstonden ongeveer 70 miljoen jaar geleden als gevolg van erosie. Het Stolowe Mountains National Park is de perfecte plaats voor een wandeling in de buurt van dit natuurwonder. Dankzij de ongewone paddestoelvormige rotsblokken, mysterieuze grotten en pittoreske kloven krijg je het gevoel te leven in een fantasiefilm.

Nuttige links:

Op de website van de toeristische dienst van Polen vind je informatie over regio’s, steden en ook reistips.

Hier vind je informatie over de regio Neder-Silezië.

De officiële website van de stad Wroclaw met informatie over de stad.

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels