Reportagetip: Kleuren van Cambodja

Magisch, mysterieus, meeslepend…, Cambodja. Dat o zo intrigerende land in het verre Azië vormt het summum voor elke reiziger die zich graag onderdompelt in nieuwe culturen, exotische kleuren en verrassende geuren. We trokken door het fabelachtige Cambodja en raakten bedwelmd door de pure schoonheid ervan en de vele mensen die er een unieke final touch aan geven.

Typisch Cambodja

Siem Reap is de uitvalsbasis voor Angkor, een uitgestrekt complex met zowel hindoeïstische als boeddhistische tempels. Je kunt er een week ronddwalen zonder je te vervelen. Angkor Wat is gebouwd tussen 1113 en 1145 door de toenmalige Khmer koning Suryavarman II. De tempel maakte deel uit van de gelijknamige hoofdstad. De muren van de zuilengalerijen zijn bedekt met enorme basreliëfs. In de hoven rond de tempel vind je vooral sierlijke apsara’s, de vrouwelijke godinnen van de wolken en het water.

Angkor Wat wordt omringd door een brede gracht. Je bereikt de tempel via een dam. Daar ontmoeten we ook veel Cambodjaanse bezoekers, zoals twee weduwen die je herkent aan hun kaalgeschoren hoofd of korte haardracht. Tijdens een boottochtje naar een eiland in de West Barray belanden wij onverwacht ook in een ceremonie met boeddhistische monniken.

In de vijftiende eeuw verplaatste de toenmalige koning de hoofdstad van Angkor naar Phnom Penh. Angkor raakte overwoekerd door de jungle en werd in de negentiende eeuw herontdekt door een Franse botanicus. Zijn verslag trok de aandacht van archeologen. In Ta Prohm krijg je nog een indruk van de staat waarin zij het complex aantroffen. De andere tempels zijn grotendeels ontdaan van hun begroeiing.

Optimistische bevolking

‘Dankzij’ Pol Pot en zijn Rode Khmer hebben de Cambodjanen een tragisch recent verleden, waardoor ze achterlopen op de buurlanden. Ze zijn arm en hebben zelden een glanzende toekomst in het vooruitzicht. Maar de mensen hebben een optimistische aard en lachen graag, veel en hartelijk.

Bonn Om Toeuk, het Waterfestival, is het grootste nationale feest. Met races tussen meer dan 400 drakenboten vieren miljoenen Cambodjanen in Phnom Penh drie dagen lang dat de Tonle Sap-rivier van stroomrichting verandert.

N’Yam Bai betekent ‘eet rijst’. Het is de Cambodjaanse variant op ‘eet smakelijk’. Rijst is nu eenmaal het belangrijkste bestanddeel van de Cambodjaanse keuken. Geen wonder dus dat rijstvelden het landschap domineren. Voor kleine kwajongens is het bovendien een heerlijke plek om te spelen.

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels