Citytrips naar de hoofdsteden van Wallonië

Kortbij en toch anders, zo kan Wallonië met zijn unieke provinciehoofdsteden het best omschreven worden. Ontdek Bergen, Waver, Namen, Luik en Aarlen, elk met hun bezienswaardigheden.

1. Bergen in de provincie Henegouwen

Bergen, gelegen op een heuvel omringd door begroeide mijnterrils, werd in de 7e eeuw een bekende stad door de patroonheilige Waldetrude toen hij er een klooster bouwde. Vanaf dan breidde de stad uit tot de moderne provinciehoofdplaats die ze vandaag is. In 2015 werd de stad bekroond als Culturele Hoofdstad van Europa. 

Nog elk jaar wordt er een ode gebracht aan St-Waldetrude tijdens 'La Ducasse'. De Ducasse de Mons is een eeuwenoud folkloristisch feest op de eerste zondag na Pinksteren. Het Feest van Doudou – zo genoemd in de volksmond  naar een lied dat tijdens de feestelijkheden wordt gespeeld – is sinds 2005 erkend als Unesco-Werelderfgoed. De relieken van St-Waldetrude worden in een optocht met een gouden praalwagen meegevoerd. Aan het einde van de processie moet de koets in één keer naar de top van de kasseihelling van St-Walderius geduwd worden. Zo niet, dan zal er volgens de eeuwenoude traditie onheil over de stad neerdalen.

Meer info over 'La Ducasse' vind je hier.

2. Waver in de provincie Waals-Brabant

Waver is de hoofdstad van de provincie Waals-Brabant en is vooral bekend om zijn atractiepretpark Walibi. De stad wordt ook wel ‘cité du Maca’ genoemd, een verwijzing naar het standbeeld van een adoloscent die over het muurtje van het stadshuis klimt. Hij staat symbool voor de levendige en schalkse mentaliteit van de inwoners. Volgens de traditie zou het geluk brengen als je even over zijn achterwerk wrijft.

Wie graag de tijd van Napoleon herbeleeft, kan dat elk jaar tijdens het eerste weekend van juli. Honderden acteurs uit heel Europa voeren een reconstructie op: met kanonschoten op de achtergrond beelden zij de veldslag ‘de Vergeten Slag’ uit. Die vormde een mijlpaal in de geschiedenis van Waver.

Meer info over het evenement vind je hier.

3. Namen in de provincie Namen

Namen, de hoofdstad van de provincie Namen én van Wallonië, heeft een gezellig stadscentrum vol mooie winkels en verleidelijke terrasjes. Daarnaast kan je ook het uitgebreide culturele en historische leven van de stad ontdekken.

Een voorbeeld is het Provinciaal Museum Félicien Rops. Het museum is volledig gewijd aan de in Namen geboren schilder: de geschiedenis van zijn leven, zijn onmoetingen en zijn creaties zoals de beroemde 'Pornokrates' of ‘De dame met het varken’.

Meer info over het Provincial Musum Félicien Rops vind je hier.

4. Luik in de provincie Luik

Luik, de stad van de honderd klokkentorens, verrast je door haar architectuur en gevarieerde patrimonium. De belangrijkste voorbeelden hiervan zijn de historische Place Saint-Lambert met het Prinsbisschoppelijk Paleis en de Koninklijke Opera van Wallonië.

In Luik kan je ook talrijke groene parels ontdekken, waaronder de heuvels van de Citadel. Vlakbij de Place Saint-Lambert in het centrum, liggen de hellingen van de Citadel. Deze groene heuvelachtige site herbergt niet minder dan zestig monumenten en vijf geklasseerde sites. Het is een echt paradijs voor wie op zoek is naar ontspanning of een wandeling wil maken. Je kan vijf bewegwijzerde routes volgen met de start aan de Esplanade Saint-Léonard of aan de Rue Pierreuse.

Meer info over de heuvels van de Citadel vind je hier.

5. Aarlen in de provincie Luxemburg

Met 29.000 inwoners is Aarlen de kleinste Belgische provinciehoofdstad. Ze is tevens ook de oudste samen met Doornik en Tongeren. Dankzij zijn 2000 jaar geschiedenis is Aarlen een stad met een belangrijk historisch, religieus en architecturaal erfgoed.

Wanneer je in Aarlen bent, grijp dan de kans om van de heerlijke streekproducten te proeven waaronder de Maîtrank, een typische Ardense drank. Het zoete drankje leent zijn uitgesproken smaak aan de lievevrouwbedstrobloemen. Deze bloemen worden elk jaar rond half mei door de bewoners van Aarlen geplukt in de bossen van de Gaume - de meest zuidelijke regio van België - om hun eigen versie van de Maîtrank te maken. Het ideale moment om het drankje eens te proeven is tijdens het Maîtrankfeest in mei.

Meer info over de Maîtrank vind je hier.

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels

GRANDE reporter Gert Van Wichelen
bezocht dit hotel en schreef:
"

Midden-november 2018 opende Radisson het gloednieuwe Radisson Blu Hotel Brugge op de site ‘Nieuw Brugge’, gelegen aan het station. Het hotel ligt op slechts een korte loopafstand van het pittoreske stadscentrum van Brugge. GRANDE.be deed de test en was gecharmeerd!

..."