Cacao, het mirakel van de Dominicaanse Republiek

Chocolade: die zoete lekkernij waar vrijwel elke Belg, en niet alleen elke Belg, verzot op is. We houden zelfs zoveel van chocolade dat er jaarlijks ongeveer 700.000 ton van wordt geproduceerd in ons land. Internationaal bekende topmerken als Côte d’Or, Godiva, Leonidas en Neuhaus zijn allemaal Belgisch. Een groot deel van de cacao die gebruikt wordt in België komt uit de Dominicaanse Republiek.

Het land in de Caraïben is de grootste exporteur van gecertificeerde biologische cacao ter wereld. De bio cacao uit de Dominicaanse Republiek vind je in merken zoals: Belvas, NewTree, Oxfam chocolates en Boni Bio, het huismerk van Colruyt.

Cacao is heel belangrijk voor de Dominicaanse Republiek, het is het tweede belangrijkste landbouwproduct met een exportwaarde van ongeveer 227 miljoen euro per jaar. In 2018 alleen werd er ruim 80.000 ton aan cacao geproduceerd in het land. De cacaoproductie onderhoudt families en helpt het land om uit de armoede te geraken.

Een grote cacaoproducent wekt natuurlijk de interesse op van elke chocoladeliefhebber. Wie graag meemaakt hoe cacao en chocolade worden gemaakt, kan in de Dominicaanse Republiek op chocoladetour.

Chocoladetours

In Hacienda La Esmeralda worden drie verschillende soorten chocoladetours georganiseerd: de ‘classic tour’, de ‘chocolate lovers’ tour en de ‘chocolate and culture’ tour.

Op de ‘classic tour’ leer je alles over het maken van chocolade, van het zaaien van de planten tot het maken van chocoladerepen. Na een bezoek aan de ‘La Esmeralda Chocolate Factory’, mag je je eigen chocoladereep maken en meenemen.

De ‘chocolate lovers’ tour gaat iets verder en leert je ook hoe chocolade traditioneel wordt gemaakt in de Dominicaanse Republiek. Al dansend en zingend, tonen de cacaoboeren je hoe dat juist in zijn werk gaat.

Op de ‘chocolate and culture’ tour leer je, zoals de naam suggereert, meer over de cultuur van de chocolade. Je stapt met een expert door het hele proces van chocolade maken en gaat later ook mee naar ‘Provincia Hermanas Mirabal’ en ‘Museo de las Hermanas Mirabal’ waar je meer leert over de cultuur van de chocolade en de Dominicaanse Republiek.

Naast deze tours biedt ook de ‘Kahkow Experience’ een aantal tours aan. Je leert alles over chocoladeproductie op de ‘Kahkow Experience’ tour, maakt je eigen chocoladereep op de ‘Kahkow chocolate factory’ tour of maakt zelfs zeep van cacaoboter op de ‘soap lab’ tour. Naast deze tours zijn er ook chocolade workshops en evenementen.

Chocoladeproductie en Fairtrade gaan hand in hand

Net zo belangrijk als de cacaoproductie, is ook de Fairtrade productie ervan. Een groot deel van de cacao geproduceerd in de Dominicaanse Republiek wordt verkocht aan de Fairtrademarkt. Charles Snoeck, persverantwoordelijke van Fairtrade Belgium, geeft wat meer informatie.

CONACADO, een succesverhaal uit de Caraïben

CONACADO is een unie van ongeveer 10.000 cacaoboeren in cacaocoöperaties in de Dominicaanse Republiek. Ze werken samen met Fairtrade en hebben op korte duur een heel indrukwekkende ontwikkeling doorgemaakt.

“Er zijn twee aspecten waarmee Fairtrade zich onderscheidt van anderen”, vertelt Charles. “Dat is ten eerste het financieel aspect, de eerlijke prijs die boeren krijgen voor hun product. Ten tweede is er ook het aspect dat we de boeren aanzetten om te investeren in ‘empowerment’. Met het extra geld dat de boeren gaan verdienen, moedigen wij hen aan om investeringen te doen die zorgen voor een betere toekomst. Het gaat dan over nieuwe gebouwen, dryingcenters of investeringen in de gemeenschap.”

De magie van Fairtrade

“Er is heel veel talent op vlak van productie, maar die wordt niet genoeg ondersteund. De producent is nu de zwakste schakel in de aanvoerketen, maar zij hebben wel de meeste kennis op het terrein. Als je deze talentvolle mensen kansen en toekomstmogelijkheden geeft, gaan ze ook investeren in kwaliteit en ook in de gemeenschap. Dat is de ‘magie’ van Fairtrade. Wij gebruiken vaak de uitdrukking ‘it’s trade, not aid’. We willen handel gebruiken als middel om aan ontwikkeling te doen. Het belangrijkste is dat we de toekomstperspectieven van de mensen kunnen aanpassen. De Dominicaanse Republiek is na Haïti het armste land in het Caraïbisch gebied, ongeveer de helft van de bevolking leeft onder de armoedegrens. Omdat cacaoproductie zo belangrijk is voor het land en omdat ze er zo goed in zijn, belonen wij hen graag met een eerlijke prijs.”

Wat zijn de voordelen voor de Vlaming?

“Als ik straks op straat chocolade ga verkopen die bijdraagt aan armoede, ontbossing of kinderarbeid, zal ik weinig klanten hebben. Als je Fairtrade chocolade koopt, weet je waar die vandaan komt en dat die eerlijk geproduceerd wordt. Je weet als klant dan ook dat je de producent van de lekkernij die je net kocht steunt.”

 

 

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels