Cacao, het mirakel van de Dominicaanse Republiek

Chocolade: die zoete lekkernij waar vrijwel elke Belg, en niet alleen elke Belg, verzot op is. We houden zelfs zoveel van chocolade dat er jaarlijks ongeveer 700.000 ton van wordt geproduceerd in ons land. Internationaal bekende topmerken als Côte d’Or, Godiva, Leonidas en Neuhaus zijn allemaal Belgisch. Een groot deel van de cacao die gebruikt wordt in België komt uit de Dominicaanse Republiek. 

Voor de Dominicaanse Republiek is cacao het tweede belangrijkste landbouwproduct met een exportwaarde van ongeveer 227 miljoen euro per jaar. In 2018 alleen werd er ruim 80.000 ton aan cacao geproduceerd in het land. Het land in de Caraïben is de grootste exporteur van gecertificeerde biologische cacao ter wereld. De bio cacao uit de Dominicaanse Republiek vind je in merken zoals: Belvas, NewTree, Oxfam chocolates en Boni Bio, het huismerk van Colruyt.

Bio, fair trade en duurzaamheid

Belgische chocoladeproducenten kiezen vaak voor de cacaobonen uit de Dominicaanse Republiek wegens het kwaliteitsvol productieproces. Die organische productie legt namelijk de nadruk op bio, fair trade en duurzaamheid. Daarnaast hamert het Caraïbisch land ook op het belang van de sociale verantwoordheid van de cacaoproductie: in geen enkele stap van het proces is er sprake van enige vorm van kinderarbeid. Die eerlijke, sociaal verantwoorde handel zorgt ervoor dat de lokale economie stappen vooruit zet. Daarnaast investeert de Dominicaanse Republiek in plaatselijke initiatieven op het platteland om de cacaoproductie te bevorderen. Al die factoren maken dat het land stilaan uit het armoededal klimt en talrijke families een inkomen hebben.

Een grote fair trade-cacaoproducent wekt natuurlijk de interesse op van elke chocoladeliefhebber. Wie graag meemaakt hoe cacao en chocolade worden gemaakt, kan in de Dominicaanse Republiek op chocoladetour.

Chocoladetours

In Hacienda La Esmeralda worden drie verschillende soorten chocoladetours georganiseerd: de ‘classic tour’, de ‘chocolate lovers’ tour en de ‘chocolate and culture’ tour.

Op de ‘classic tour’ leer je alles over het maken van chocolade, van het zaaien van de planten tot het maken van chocoladerepen. Na een bezoek aan de ‘La Esmeralda Chocolate Factory’, mag je je eigen chocoladereep maken en meenemen.

De ‘chocolate lovers’ tour gaat iets verder en leert je ook hoe chocolade traditioneel wordt gemaakt in de Dominicaanse Republiek. Al dansend en zingend, tonen de cacaoboeren je hoe dat juist in zijn werk gaat.

Op de ‘chocolate and culture’ tour leer je, zoals de naam suggereert, meer over de cultuur van de chocolade. Je stapt met een expert door het hele proces van chocolade maken en gaat later ook mee naar ‘Provincia Hermanas Mirabal’ en ‘Museo de las Hermanas Mirabal’ waar je meer leert over de cultuur van de chocolade en de Dominicaanse Republiek.

Naast deze tours biedt ook de ‘Kahkow Experience’ een aantal tours aan. Je leert alles over chocoladeproductie op de ‘Kahkow Experience’ tour, maakt je eigen chocoladereep op de ‘Kahkow chocolate factory’ tour of maakt zelfs zeep van cacaoboter op de ‘soap lab’ tour. Naast deze tours zijn er ook chocolade workshops en evenementen.

Chocoladeproductie en fair trade gaan hand in hand

Net zo belangrijk als de cacaoproductie, is ook de fair trade productie ervan. Een groot deel van de cacao geproduceerd in de Dominicaanse Republiek belandt op de Fairtrademarkt. Charles Snoeck, persverantwoordelijke van Fairtrade Belgium, geeft wat meer informatie.

CONACADO, een succesverhaal uit de Caraïben

CONACADO is een unie van ongeveer 10.000 cacaoboeren in cacaocoöperaties in de Dominicaanse Republiek. Ze werken samen met Fairtrade en hebben op korte duur een heel indrukwekkende ontwikkeling doorgemaakt.

“Er zijn twee aspecten waarmee Fairtrade zich onderscheidt van anderen”, vertelt Charles. “Dat is ten eerste het financieel aspect, de eerlijke prijs die boeren krijgen voor hun product. Ten tweede is er ook het aspect dat we de boeren aanzetten om te investeren in ‘empowerment’. Met het extra geld dat de boeren gaan verdienen, moedigen wij hen aan om investeringen te doen die zorgen voor een betere toekomst. Het gaat dan over nieuwe gebouwen, dryingcenters of investeringen in de gemeenschap.”

De magie van Fairtrade

“Er is heel veel talent op vlak van productie, maar die wordt niet genoeg ondersteund. De producent is nu de zwakste schakel in de aanvoerketen, maar zij hebben wel de meeste kennis op het terrein. Als je deze talentvolle mensen kansen en toekomstmogelijkheden biedt, gaan ze ook investeren in kwaliteit en ook in de gemeenschap. Dat is de ‘magie’ van Fairtrade. Wij gebruiken vaak de uitdrukking ‘it’s trade, not aid’. We willen handel gebruiken als middel om aan ontwikkeling te doen. Het belangrijkste is dat we de toekomstperspectieven van de mensen kunnen aanpassen. De Dominicaanse Republiek is een essentiële speler in de cacaoproductie, waarbij de Dominicanen goed werk leveren. Daarom vinden wij het ook belangrijk dat zij een eerlijke prijs krijgen voor hun handelsproduct.”

Wat zijn de voordelen voor de Vlaming?

“Als je Fairtrade chocolade koopt, weet je niet alleen waar die vandaan komt, maar kan je als consument ook zeker zijn van een eerlijk productieproces. Je kan er als klant dus vanuit gaan dat je de daadwerkelijke producent van de lekkernij na je aankoop gesteund hebt.”

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels