Bruisend Den Haag, verrassende citytrip met de trein

Wie zin heeft in een fijne citytrip, maar niet al te ver wil reizen, kan zeker in Nederland terecht. De talrijke prachtige steden zijn er vlot bereikbaar met de trein. Vooral Amsterdam staat bekend als citytrip-stad bij uitstek. Maar ook Den Haag is een ideale bestemming.

Den Haag ligt in het zuiden van Nederland op ongeveer 25 kilometer van Rotterdam. De bruisende, moderne stad is ook de administratieve hoofdstad van Nederland. Daarom heeft het een hele reeks overheidsgebouwen. Hun architectuur valt meteen op. Vele kregen een passende, maar ook grappige bijnaam op basis van hun vorm. Zo wordt de Zürichtoren, een kantoortoren in de Haagse wijk Resident, de ‘citruspers’ genoemd. Het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen kreeg de bijnaam de ‘vulpen’.

De derde grootste gemeente van Nederland combineert die moderne architectuur met gezellige plekjes aan zee, grote zones groen en veel kunst en cultuur. De Nederlandse stad is vlot te bereiken met de trein. Vanuit Antwerpen duurt de trip naar Den Haag via Rotterdam slechts anderhalf uur.

Stad aan de Noordzee

De stad aan de Noordzee heeft een kustlijn van elf kilometer en badplaatsen zoals Kijkduin. Scheveningen is de grootste badplaats van Nederland en kan jaarlijks op meer dan negen miljoen bezoekers rekenen. Het is de ideale plek voor een rustige namiddag op het strand of een bezoekje aan een vissersdorpje. Ook de sportievelingen zijn in Scheveningen aan het juiste adres, want dit is de perfecte plek om te leren surfen.

Stad in het groen

Den Haag is een van de groenste steden van Nederland: maar liefst 30 procent van haar oppervlakte is groen. De vele parken en tuinen vormen de groene longen van de stad. Het Westbroekpark wordt zo door velen omschreven als de mooiste plek van Den Haag. Tijdens de zomer bloeien er maar liefst 300 verschillende soorten rozen, goed voor 20.000 rozenstruiken. Daarnaast is er een vaste plantentuin met 150 plantensoorten.

Prachtige groene plekjes in Den Haag zijn zeker de ‘hofjes’. Het zijn binnenplaatsen of -tuinen omringd door kleine woningen. Aan het einde van de negentiende eeuw zouden er ongeveer 700 van deze hofjes zijn geweest.  Vandaag blijft Den Haag met nog meer dan 100 hofjes een ware ‘hofstad’. Wie de hofjes wil bekijken zal wellicht even moeten zoeken, een groot deel ervan iligt verscholen in steegjes of achter deuren. Een bezoek is zeker de moeite waard: het schetst een beeld van het oude Den Haag.

Naast een groene stad is Den Haag ook een heel leefbare stad. In het centrum domineren fietsers en voetgangers de twee vierkante kilometer autovrije zone.

Stad van kunst en cultuur

Ook kunst en cultuur hebben een prominente plaats in de stad. Een erg bijzondere artistieke en culturele plek is het Zeeheldenkwartier. In deze wijk staan bedrijvigheid en creativiteit centraal. Je vindt er heel opvallende jugendstilwinkelgevels met gedecoreerde bel-etages. Niet alleen antiekwinkels, speciaalzaken, vintage, delicatessen, maar ook de cafés, restaurants en terrasjes zijn ontelbaar in deze wijk. Bakkerij Hessing in de Reinkestraat is een absolute aanrader. Daar kan je de bekende ‘Haagse hopjes’ kopen, een speciaal soort snoepjes met koffie en karamel. Het is een delicatesse waar de inwoners van Den Haag zeer trots op zijn. Je kan er ook de typische Haagse ‘kakkah’ kopen: warme krentenbrood gevuld met amandelspijs, kaneel, roomboter en noten.

Wereldvermaarde kunstcollecties

Kunstliefhebbers vinden in Den Haag zeker hun gading. In de Zeestraat ligt het bijzondere museum Panorama Mesdag. Hier hangt het indrukwekkende panorama van Scheveningen dat Mesdag in 1881 schilderde. Het indrukwekkende, cilindrische doek heeft een omtrek van 120 meter en een hoogte van 14 meter. Het Gemeentemuseum in Den Haag pronkt dan weer met de grootste schilderijencollectie van Piet Mondriaan ter wereld.

Verder bezit ook het Mauritshuis een prachtige collectie. Vlakbij het Binnenhof, de zetel van de Nederlandse regering en parlement, herbergt het museum de kunstverzameling van het Nederlandse koningshuis. Daarnaast toont het verscheidene topstukken uit de Nederlandse schilderkunst zoals ‘Meisje met de parel’ van Johannes Vermeer en ‘Het puttertje’ van Carel Fabritius. Het museum bezit verder diverse schilderijen van Rembrandt, het icoon van de Nederlandse schilderkunst.

In het voormalige winterpaleis van koningin Emma is een permanente tentoonstelling met ruim honderdvijftig prenten van de Nederlandse kunstenaar M.C. Escher. Hij werd wereldberoemd door zijn spel met perspectief en ruimte. Zijn ‘onmogelijke’ voorstellingen zijn fantasierijke constructies gebouwd op gezichtsbedrog. Eschers kunstwerk ‘Dag en nacht’ toont bijvoorbeeld vogels die uit Hollandse weiden lijken te groeien.

Stad van plezier

Naast de zee, moderne architectuur en kunst heeft Den Haag ook nog een bijzonder park. Het park Madurodam is een aanrader voor het hele gezin. Je kan er Nederland in miniatuurversie ontdekken. Daarnaast heeft Madurodam ook speeltuinen, restaurants en organiseert men er talloze activiteiten.

In Den Haag kan het ook heel groot! De Haagse markt is de grootste onoverdekte warenmarkt in Nederland en behoort zelfs tot de grootste markten van Europa. Op marktdagen wandelen duizenden mensen tussen de honderden verkopers van kledij tot elektro. In het weekend of op speciale openingsdagen worden er tot 40.000 bezoekers geteld. Je kan deze multiculturele markt bezoeken op maandag, woensdag, vrijdag en zaterdag van 9u tot 17u.

Met de trein naar Den Haag

Den Haag is perfect bereikbaar met de trein. Vanuit Brussel-Zuid bedraagt de reistijd ongeveer tweeënhalf uur. Vanuit Antwerpen-Centraal bereik je Den Haag in anderhalf uur. De prijs van een treinticket schommelt tussen 20 en 45 euro, afhankelijk van reisdatum en vertrekplaats.

In 2019 worden er tijdens het weekend regelmatig werken uitgevoerd op de lijn naar Nederland. Daardoor stoppen de treinen niet altijd in alle stations. Voor actuele reisinformatie check je best de app van NMBS Internationaal.

Voor meer informatie over met de trein naar Den Haag kan je hier terecht.

Copyright foto's: Den Haag Marketing, Jurjen Drenth, Arjen de Jager
Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels