Britten, Portugezen en Chinezen: Het beste van drie werelden in Hongkong & Macau

Een skyline die niet onderdoet voor New York, een legendarische keuken, adembenemende eilanden en weelderige bergnatuur, tempels en een reuzenboeddha. Kortom, Hongkong en Macau lenen zich perfect tot een culturele duik.

Hongkong ligt aan de zuidoostelijke kust van China en bestaat uit Hong Kong Island, Kowloon en de New Territories: 236 eilanden op een oppervlakte van 1100 vierkante kilometer. Het gebied telt meer dan 7 miljoen inwoners. Hongkong is 156 jaar lang een kolonie van Engeland geweest. Op 1 juli 1997 werd het overgedragen aan China, en sindsdien luidt de officiële naam van het gebied ‘Speciale Administratieve Regio Hongkong van de Volksrepubliek China’.

Macau werd door de Portugezen gesticht in 1557. In 1999 werd het overgedragen aan China. Ook Macau is nu een speciale administratieve regio van China. Macau is zo’n 30 vierkante kilometer groot en bestaat uit twee eilanden: Macau en Taipa, die verbonden zijn via bruggen. De regio telt zo’n 580.000 inwoners. 

Een skyline indrukwekkender dan die van New York, trendy designerboetieks, strand, tempels, een reuzenboeddha, de beste restaurants en nog veel meer. Voor een citytrip-plus is Hongkong de place to be.

HongK ong Island

Hongkong bestaat uit drie gebieden maar het beeld dat je onmiddellijk voor ogen krijgt als je aan Hongkong denkt, is dat van Hong Kong Island. Dit is het kloppende zakendistrict, te vergelijken met Manhattan in New York. Het heeft een even indrukwekkende skyline van wolkenkrabbers.

Tref je een blauwe, wolkenloze lucht bij aankomst? Ga dan eerst naar de Peak, met 552 meter boven zeeniveau de grootste berg van Hong Kong Island, en geniet er van het prachtige uitzicht. Zo weet je meteen in wat voor een wervelende wereldstad je terecht bent gekomen. Aan de ene kant zie je Hong Kong Central, het indrukwekkende Victoria Harbour en Kowloon, en de andere kant wordt ingenomen door groene heuvels. Ga ernaartoe met de oude Peak-tram, die supersteil de berg opklimt.

Vlak bij de Peak ligt Hollywood Road. Deze straat strekt zich uit over de wijken Central en Sheung Wan op Hong Kong Island. In Hollywood Road, Upper Lascar Row en Ladder Street zijn veel winkeltjes te vinden met antiek en kunst, en er is een leuke vlooienmarkt met curiosa en prullaria. Het aanbod varieert van antieke vazen tot T-shirts met afbeeldingen van Mao en alles wat daartussenin zit.

Iets ten zuiden van Hollywood Road ligt de buurt SoHo (South of Hollywood Road), waarvan de belangrijkste straten Elgin Street, Staunton Street en Shelley Street zijn. Hier vind je talloze bars en restaurants met internationale keukens. Dé place to be voor expats. Vlak bij SoHo vind je ook Lang Kwai Fong, de partystraat van Hongkong. In deze straat en de steegjes eromheen is het, zeker in het weekend, ongelooflijk druk in de talloze bars, cafés, restaurants en clubs. Bij mooi weer staat men zelfs tot buiten op straat te drinken en te kletsen.

Vanaf Hong Kong Central is het ongeveer een half uur met de bus naar Stanley, op het zuidelijke deel van het eiland. Stanley is een stadje aan een grote baai met twee fijne stranden: Main Beach aan de oostelijke en Saint Stephen’s aan de westelijke kant. Op beide stranden zijn er plekken waar je kunt barbecueën, en in het water liggen netten die zwemmers beschermen tegen haaien. Maar Stanley staat ook bekend om de grote buitenmarkt die zeven dagen per week open is – de ideale stek voor een souvenirjacht.

Kowloon

In Kowloon heerst een heel andere sfeer dan op Hong Kong Island: het is hier nog drukker en hectischer, en het schiereiland doet ook meer ‘Chinees’ aan. In de drukke winkelwijk Mong Kok vliegt het namaakspul je om de oren. Maar vergis je niet: dit is de geboorteplek van Michelinrestaurant Tim Ho Wan. De oorspronkelijke is inmiddels verhuisd naar Olympian City en breidde zijn imperium over de stad (en de wereld) uit. Van buitenaf ziet het eruit als een shabby eettentje, maar het is wel degelijk een Michelinsterrenrestaurant, en dan nog wel het goedkoopste ter wereld. Je eet hier voor ongeveer tien (!) euro per persoon. Voor het avondeten heb je meestal een lange rij van hongerige wachtenden voor je, maar niet voor de lunch.

In deze wijk vind je ook de Ladies’ Market, één van de populaire straatmarkten van Hongkong met eindeloze rijen kraampjes met souvenirs, kleding, tassen, gadgets en speelgoed. Leuk zijn de boetiekjes van de jonge up and coming designers, onder andere in Granville Road, Kimberley Street en de Rise Commercial Building. Shop ‘till you drop!

Op een heldere avond is een bezoekje aan de Eyebar, op de dertigste verdieping van de iSQUARE Mall, een absolute aanrader. Je kunt er proeven van de heerlijkste cocktails - probeer onze favoriet: Grape Expectations! - en de bar heeft een terras met een schitterend uitzicht op de skyline van Hong Kong Island. Een andere unieke manier om de skyline van zowel Hong Kong Island als Kowloon te bekijken, is vanaf het dek van een traditionele jonk die vaart tussen de twee eilanden, in Victoria Harbour. Elke dag om acht uur ’s avonds is er de lichtshow Symphony of Lights, waar 44 gebouwen aan beide kanten van Victoria Harbour aan meedoen.

Heel bijzonder is een bezoek aan het Yau Ma Tei-theater. In deze voormalige bioscoop uit 1930, die gelegen is tussen levendige markten en winkels, wordt vandaag Kantonese opera opgevoerd. Een volledige voorstelling duurt drie en speciaal voor Engelstalige geïnteresseerden heeft men opera’s ondertiteld.

Lantau

Een korte treinrit weg van de drukte van Kowloon en Hong Kong Island doet je belanden in het relatief rustige Lantau. Hier vind je het Tian Tan Boeddhabeeld, ’s werelds grootste zittende bronzen boeddha in openlucht. De Ngong Ping Cable Car brengt je in 25 minuten naar je plek van bestemming (als je bereid bent eerst in een heel lange rij te wachten), en onderweg kun je genieten van mooie uitzichten. Wil je aan het beeld zelf geraken, dan wachten jou nog heel wat traptreden.

Wanneer je bent uitgekeken bij de jonge Boeddha (hij stamt uit 1993), brengt een bus je in een kwartier naar Tai O, een authentiek vissersdorpje in het oosten van Lantau. Daar leven mensen in tinnen huizen op palen. Ga er alleen niet naartoe op zondagmiddag, want dan komen alle locals en toeristen uit Hong Kong City hier met busladingen naartoe. Op het noordwestelijke deel van Lantau vind je Mickey, Mini, Sneeuwwitje, Assepoester en andere sprookjesfiguren. Je raadt het al: hier is Hong Kong Disneyland gevestigd.

De magie van Macau

Heb je zowat alles gezien in Hongkong? Neem dan de ferry naar gokwalhalla Macau; die doet er precies een uur over. Vergeet Las Vegas: Macau is veel groter en bestaat eigenlijk uit twee eilanden, Taipa en Macau, die verbonden zijn door bruggen. Macau heeft op het vlak van gokopbrengsten Las Vegas in 2006 voorbijgestreefd. Spendeer je geld in het gigantische Venetian op Taipa, of ga voor old skool in het Grand Lisboa in downtown Macau. Zorg wel dat je genoeg Hongkong dollars meeneemt, want met Macanese pataca’s kun je bijna nergens fiches krijgen. Het historische centrum van Macau is zeker ook de moeite waard om te bezoeken: het werd door de UNESCO tot Werelderfgoed verklaard.

Loop naar het oude Portugese Monte Fort en geniet van het uitzicht over de stad. Van daar is het maar een paar minuten stappen naar de Ruínas de São Paulo, een kerk die in 1835 door een brand werd verwoest en waar alleen de voorkant nog van overeind staat. Een bijzondere gewaarwording is het zeker: Portugese oude gebouwen in combinatie met lichtgevende uithangborden met Chinese tekens, waarachter gigantische casino’s opdoemen. Oftewel: een vreemde, maar leuke mix van drie werelden.

Op Taipa vind je het Taipa Houses Museum, dat bestaat uit vijf groene huizen uit 1921 waar gegoede Macanese families woonden. De stijl van de huizen is een mix van Portugese en Macanese architectuur en elk huis is een museum op zich. Zo is er een huis waarin exposities worden gehouden, in een ander kun je zien hoe gegoede mensen in de koloniale tijd leefden, en nog een ander huis toont de geschiedenis van Taipa.

Ga op Taipa beslist ook eten bij António. De muren zijn bezaaid met lofzangen: gewonnen prijzen, bijzondere diploma’s en certificaten (waaronder dat van sabreur, wat betekent dat chef-kok António met een zwaard een champagnefles kan openen) en aanbevelingen van Michelin. Als je geluk hebt, word je er ook nog getrakteerd op een liveoptreden van fado met gitaar en zang.

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels