Bij Veuve Clicquot in Reims: un hôtel très particulier

‘Charme, luxe et volupté’, de Fransen zijn er nog steeds meester in. Bewijs daarvan is het Hôtel du Marc, de privéwoning van het beroemde champagnehuis Veuve Clicquot. Zelfs de moeilijkste leden van de smaakpolitie zullen verrukt zijn door deze schitterende ‘blend’ van oud en nieuw, van rustiek en design. Voor gewone stervelingen is het Hôtel du Marc niet toegankelijk, maar GRANDE.be mag je een exclusieve blik gunnen op dit staaltje van Franse verfijning.

Hartje Reims, de hoofdstad van de champagne. Daar vind je het Hôtel du Marc, verscholen achter een dikke muur, als ware het een duur juweel dat je enkel voor speciale gelegenheden bovenhaalt. De vergelijking is niet lukraak gekozen, want het pand oogt ook als een juweel: beeldschoon en glamoureus. Logisch ook, want het gerestaureerde Hôtel du Marc moet symbool staan voor de glamoureuze uitstraling van Veuve Clicquot, een champagnehuis (tegenwoordig onderdeel van de immense LVMH-groep) dat altijd al de Franse chic perfect heeft weten te vertegenwoordigen.

Gulle weduwe

De band tussen het Hôtel du Marc en Veuve Clicquot ontstond in 1822 toen Madame Clicquot, de grote baas van het champagnehuis die erg vroeg weduwe geworden is, het terrein kocht waarop het pand gelegen is. In 1840 schonk ze alles als verwelkomingscadeau in een gulle bui aan Edouard Werlé, haar associé die de dagelijkse leiding van het bedrijf voor zijn rekening zou nemen.

Werlé maakte er al snel zijn privéresidentie van, zeker nadat het herenhuis in 1846 eindelijk helemaal afgewerkt was. Jarenlang vormde het een epicentrum van de toenmalige champagne-jetset van Reims. Somptueuze diners en andere events vonden dan ook heel regelmatig plaats in de indrukwekkende ruimten van het pand. Iedereen viel als een blok voor dit staaltje van achttiende-eeuws neoclassicisme dat werd aangevuld met voor die tijd uitgepuurde hedendaagse accenten.

In 1907 werd het Hôtel du Marc volledig eigendom van het champagnehuis Veuve Clicquot Ponsardin, en zette het zijn carrière voort als symbool voor Franse luxe en verfijning. Goede klanten werden er in de watten gelegd en al wie wat te betekenen had in Reims en omstreken, werd er geregeld uitgenodigd.

Nieuwe tijden

In 2007 besliste Veuve Clicquot om hun vlaggenschip grondig te restaureren en te renoveren. Daarbij ging het bedrijf natuurlijk niet over één nacht ijs. Architect Bruno Moinard maakte van het Hôtel du Marc een poëtisch universum en toverde het pand om tot een heuse ontdekkingstocht door de geschiedenis en de geest van het beroemde champagnehuis. Daarnaast mocht ook een aantal hedendaagse designers hun gang gaan bij de aankleding van de verschillende ruimten.

Gevolg: elke plek in het Hôtel du Marc straalt elegantie, grandeur en absolute goede smaak uit. Toppers zijn onder meer de indrukwekkende bibliotheek, de imposante eetzaal en de schitterende bar: helemaal in fonkelend zwart, met een bijbehorende boordevolle wijnmuur met honderden van de beste flessen van het champagnehuis. Belangrijke contacten en de beste klanten van het traditierijke champagnehuis worden er met veel egards ontvangen. De diners zijn er nog steeds verrukkelijk én natuurlijk volledig begeleid door de beste champagnes die de opvolgers van de weduwe in huis hebben.

Nadien kunnen de gasten zich terugtrekken in een van de magnifieke en somptueuze kamers op de bovenverdieping. Ook die kamers tonen een geslaagde mix van eerbied voor enerzijds traditie en verleden en anderzijds hedendaagse moderniteit. Bovendien mag het hele Hôtel du Marc zich ‘ecovriendelijk’ noemen. Dankzij de nieuwste technieken slaagt het er immers in om zelf te voorzien in 85 procent van zijn energiebehoeften. Maar natuurlijk zijn het toch vooral de sexy uitstraling en de absolute schoonheid van het Hôtel du Marc die elke bezoeker bijblijven.

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels

"

Een zeventiende-eeuws waterslot in de gouden driehoek (Epernay-Reims-Châlons-en-Champagne) dat dienstdeed als rustplaas voor de Franse koningen op hun route naar het oosten. En inderdaad, er zijn slechtere plaatsen om e nacht door te brengen als je verdwaalt tussen de Noord-Franse weilanden.

..."
"

Gastenkamers. Vijf afzonderlijke suites in een volledig gerenoveerd oud huis.

..."