Beleef en proef de herfst in Piemonte!

In het noordwesten van Italië, letterlijk aan de voet van de Alpen, ligt de regio Piemonte. Pjeemonte! Zó klinkt het in het Italiaans. Deze prachtige streek omgeven door pittoreske dorpjes, kastelen, bergen en wijngaarden, wordt wereldwijd beschouwd als één van de beste wijnstreken van Italië.  De drie belangrijkste wijnlandschappen Roero, Monferrato en Le Langhe staan geregistreerd op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Hier worden ’s werelds bekendste wijnen, de “Barolo” (Koning van Italiaanse wijnen), de “Barbera”, de “Barbaresco” en de “Dolcetto” gemaakt. Ook het gastronomisch aanbod van rijke voedingsproducten in deze regio is ronduit spectaculair. Denk maar aan de “Tartufo Bianco” of witte truffel, ook wel het witte goud van Piemonte genoemd, en de verrukkelijke “Nocciole Piemontesi” of Piemontese hazelnoten.  

Deze goddelijke lekkernijen trekken het hele jaar door wijnkenners en fijnproevers naar de regio, maar échte liefhebbers halen hun hart pas werkelijk op in het najaar. Want dán, staat alles in het teken van de wijn- en truffeloogst, de vele wijnfeesten en proeverijen. Word jouw reislust hierbij getriggerd? Dat komt goed uit! Wij delen dé ingrediënten voor een onvergetelijke trip naar Piemonte. Noteer alvast deze tips in je things-to-visit lijstje!

1. Bezoek Alba en de Fiera del Tartufo Bianco – Le Langhe

Wie Piemonte zegt, zegt ook Alba. La città di Alba! Dit kleine middeleeuwse stadje, gelegen op de top van een heuvel tussen de wijngaarden in het zuiden van Piemonte, staat bekend om haar truffels en hazelnoten, en werd uitgeroepen door UNESCO tot “creatieve stad voor gastronomie”. Alba is eveneens de stad van Nutella en Ferrero.

In het oude stadscentrum kan je ongestoord kuieren langs de Piazza Duomo, de Cattedrale di San Lorenzo en de gezellige Via Vittorio Emanuele winkelstraat met haar vele gastronomische zaakjes, prachtige gevels en balkonnetjes. Heerlijk om er de sfeer op te snuiven en vervolgens even te bekomen op één van de terrasjes op de Piazza Savona. Je kan er ook de lokale wijnen “Barbera d’Alba” en “Moscatto d’Alba” degusteren.

In de herfst, wanneer de truffeloogst begint, hangt er een speciale vibe in Alba. Truffelkoorts! De hele stad ruikt naar de intense geur van witte truffel, de vlaggen hangen uit, er heerst een gezellige drukte en de straten staan vol kraampjes waar je diverse truffelproducten zoals truffelolie, -paté, -pasta, -kaas en -sauzen kan proeven. Dat is feest! De Fiera del Tartufo Bianco is de jaarlijkse truffelmarkt en -beurs in Alba, waar de meest dure, grote en beste truffels gekeurd en geveild worden.

2. Geniet van een gastronomische lunch in Alba – Le Langhe

Stop voor een lunch bij Gastronomia Urbana®, – een delicatessenzaak, op wandelafstand van het historische centrum van Alba, met een vernieuwend horecaconcept van Chef-kok Alessandro Boglione (één Michelinster). Al zijn gerechten kennen hun oorsprong in de Piemontese keuken en worden bereid met haute cuisine technieken, geserveerd met een glaasje perfect bijpassende lokale wijn. Je zintuigen worden geprikkeld, dat is beloofd!

3. Beleef het wijnfestival La Douja D’Or in Asti – Monferrato

Het najaar – meestal medio september - is wijnoogst tijd in Piemonte. In Asti, de hoofdstad van de wijnstreek Monferrato, vieren ze dat met het ‘niet-te-missen’ wijnfestival “La Douja D’Or”. De historische binnenplaats, de Palazzo Ottlenghi, wordt omgetoverd tot de grootste wijnwinkel met Piemontese wijnen die je ooit hebt gezien. 

Wijnliefhebbers komen van einde en ver, om samen met de Piemontezen meer dan 500 wijnen en vermouts te ontdekken. Ook in de straten rondom zijn er festiviteiten aan de gang. Zo kan je er deelnemen aan wijnproeverijen en een wijnmasterclass volgen. Om jouw trip helemaal volledig te maken, kan je ook een rondleiding boeken om Asti en Monferrato te ontdekken.

4. Doe-het-zelf wijnoogst in Montà d’Alba – Roero 

Wil je de herfst in Piemonte helemaal op en top beleven? Ga dan voor een Grape Harvest Experience bij Pelassa Vini Vineyard. Na een warme verwelkoming van de Fratelli (Italiaans voor broers) Danieli en Davide Pelassa, ontdek je het bijzondere familieverhaal, kom je (bijna) alles te weten over de Nebbiolo druif en de rijke historie van de Roero wijnstreek. Verrassend hoe deze wijnen aan hun elegant karakter komen!

En dan is het aan jou! Tijdens een korte wandeling in de wijngaard, ga je zelf aan de slag. Handschoentjes aan, kniptang klaar, druiven plukken maar! Na een bakje gevuld te hebben, geniet je na – van het harde labeur – met een glaasje huisgemaakte “La Rena Spumante” te midden de wijnranken. Dat is het leven, toch?!  Nadien geniet je van een versbereide driegangenlunch in de Cantina Pelassa mét wijndegustatie en een bezoek aan de moderne wijnkelder. Een aanrader!

5. Ga op truffeljacht in Costiglioli d’Asti - Le Langhe

Op nummer vijf, maar eigenlijk onze absolute nummer 1, staat de Truffel Hunting Experience in Costiglioli d’Asti, in de regio Le Langhe, het zuiden van Piemonte. Bij aankomst bij “La Casa del Trifulau” word je - op zijn Italiaans- verwelkomd door de broers expert truffle hunters zelf. Fratelli Natale en Georgio Romagnolo laten je je meteen thuis voelen!

Ook maak je kennis met de ster van het verhaal, de truffelhond ‘Litzy’. Na een boeiende introductie over de zeldzame “Il Tartufo Bianco” en de vruchtbare Langhe streek, trek je het bos in voor de truffeljacht onder begeleiding van Georgio. Zal Litzy een witte truffel vinden tijdens 'your watch'? Deze unieke experience duurt ongeveer 2 uur, maar de broers laten je niet naar huis gaan zonder geproefd te hebben van dit hemelse, kostbare product!

6. Bezoek aan de kunsttentoonstelling ‘Andy in Langa’ en de Barbaresco Tower – Barbaresco – Le Langhe

Piemonte staat ook bekend om zijn vele kunst- en cultuurschatten. Breng zeker een bezoekje aan de Barbaresco Tower in Barbaresco. Een glazen lift brengt je 30 meter boven de grond naar de rooftop van de toren. Hier geniet je van een 360° panoramisch uitzicht, hét mooiste viewpoint over de wijngaarden van de Langhe regio. En als je geluk hebt, heb je zelfs zicht tot aan Alba en de Alpen. Trakteer jezelf op een heerlijk glas “Barbaresco” – de wijn waarvoor deze streek bekend staat - en een hapje dat je kan meenemen naar de rooftop. Dat is pas genieten!

In de Barbaresco Tower vind je regelmatig kunsttentoonstellingen. Nog tot einde 2022 is er een tentoonstelling opgezet met originele werken van popart kunstenaar Andy Warhol. Ontdek zélf wat ‘het land van wijn en truffels’ en ‘popart’ met elkaar gemeen hebben en sluit vervolgens je bezoek af met een heerlijke Italiaanse lunch in de Trattoria Antica Torre. Op de terugweg kan je het vlakbij gelegen Middeleeuwse dorpje Neive bezoeken, dat behoort tot één van de veertien meest prachtige dorpen van Piemonte. – I Borghi piú bellli del Piemonte!

7. Van Alba naar Canelli per historische trein en een bezoek aan de ondergrondse wijnkathedralen

Last but not least boek je een ticket voor een begeleide rit per historische trein van Alba naar Canelli. Je geniet van het voorbijflitsende wijnlandschap in een uniek authentiek kader. Ook de Piemontezen vinden het een bijzondere gebeurtenis wanneer de oude trein rijdt. Wees dus niet verrast dat ze naar je wuiven als de trein voorbij boemelt! Ondertussen krijg je een glaasje “Spumante” aangeboden, geserveerd door hoogopgeleide sommeliers. 

Aangekomen in Canelli – de Italiaanse hoofdstad van de Spumante - bezoek je één van de ondergrondse wijnkelders, al horen ze hier liever de benaming wijnkathedralen; Bosca, Coppo, Contratto en Gancia (ook UNESCO Werelderfgoed). De kathedralen vertakken zich onder de stad en zijn echte meesterwerken. Hier rijpen miljoenen flessen “Spumante” en “Moscato”. Na het bezoek aan de wijnkathedralen, volgt er een wijnproeverij en degustatiemenu met typische streekgerechten die ook deze ervaring onvergetelijk maken.

Ciao! A presto in Piemonte!  

Meer informatie vind je via de volgende links: 

Piemonte

Doujador

Pelassa

La casa del trifulau

Torre di Barbaresco

Copyrights foto's: Karen Reynders

 

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek