Beaufort 21: de Triënnale voor hedendaagse kunst aan de Kust

Nog tot 7 november 2021 verwelkomt de Kust de zevende editie van Beaufort. De triënnale presenteert opnieuw hedendaagse kunst met zicht op zee. Curator Heidi Ballet selecteerde een mix van binnen- en buitenlandse kunstwerken die in dialoog gaan met hun omgeving en een nieuwe blik werpen op onze kustlijn.

De unieke beleving van Beaufort 21

Voor de nieuwe editie is gekozen om de bijzondere kwaliteiten van Beaufort te benadrukken: het decor van de zee, de laagdrempelingheid van het project, de spreiding over de kustlijn en de uitbouw van een kwalitatief beeldenpark op termijn. 

Het kunstproject geeft de Belgische kust een internationale uitstraling en kiest voor kwalitatieve werken die ook op langer termijn geïntegreerd kunnen worden in de openbare ruimte. De voorbije zes edities van Beaufort leverden een permanent beeldenpark op dat intussen dertig werken telt, verspreid over de ganse kustlijn. Het hele jaar door is het beeldenpark van Beaufort een culturele trekpleister. Zo draagt het festival bij aan de visie dat de Kust meer en meer een uitstekende vakantiebestemming is voor de vier seizoenen.

Curator Heidi Ballet: "In Beaufort 21 gaan de werken in dialoog met de geschiedenis van de kust. Daarnaast is er aandacht voor andere veborgen verhaallijnen, zoals wat verborgen ligt op de bodem van de zee, of voor stemmen die vroeger onderdrukt werden. De werken activeren hierdoor een collectief geweten dat op een onzichtbare manier deel uitmaakt van de identiteit, zodat we met andere ogen naar een gekende plek kunnen kijken."

Permanente en tijdelijke kunstwerken

De artistieke selectie bestaat uit een mix van binnen- en buitenlandse kunstenaars. Acht kunstwerken zullen na de tentoonstelling blijven staan en het permanent Beeldenpark Beaufort uitbreiden.

Het programma wordt aangevuld met performances die zich verspreiden langs de kustlijn. Zo wordt tijdens de zomer een muzikale creatie van kunstenaar Ari Benjamin Meyers uitgevoerd in elke kuststad. De tien uitvoeringen gebeuren door 'Die Verdammte Spielerei' in samenwerking met lokale amateursensembles. Saadane Afif sluit de lijst af met zijn project 'Pirate's Who's Who'. De Franse kunstenaar vroeg andere kunstenaars om een songtekst te schrijven over zijn gelijknamige installatie. Zijn oproep leidde tot een concertenreeks die voor Beaufort opgevoerd wordt op verschillende plekken langs de kust.

Bart Tommelein, burgemeester Oostende: "Kunst beweegt de wereld, het zet aan tot denken. De kunstbeeldenroute Beaufort combineert dit met een deugddoende wandeling in de zeelucht, een boost voor onze mentale gezondheid. De Triënnale is dan ook een krachtig artistiek concept. Ze plaatst onze steden en gemeenten internationaal in de kijker en laat de bezoeker deze regio ontdekken zoals nooit voorheen."

Praktisch

Beaufort 21 is gratis toegankelijk voor iedereen. De meeste kunstwerken bevinden zich in de openbare ruimte en zijn dus 24/7 bereikbaar. Enkele werken bevinden zich op een (binnen)locatie met beperkte openingsuren. Daarnaast kan je je eigen route uitstippelen aan de hand van de vermelde tramhaltes en fiets- en wandelknooppunten bij alle werken. Alle info kan je hier vinden.

  GRANDE.be reporter Phebe Coppens volgt de toeristische actualiteit en schrijft elke week een nieuwsbericht, over Vlaanderen of ver daarbuiten.

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels

GRANDE reporter Gert Van Wichelen
bezocht dit hotel en schreef:
"
In ‘Nieuw Brugge’ niet ver van het station vind je Radisson Blu Hotel Brugge. Het hotel ligt op slechts een korte loopafstand van het pittoreske stadscentrum van Brugge. Het is een prachtige moderne uitvalsbasis om de stad te bezoeken.
..."
"

Een juweeltje van een hotel, gehuisvest in een zeventiende-eeuws herenhuis langs de schilderachtige reien in hartje Brugge.

..."
"

Verblijf in het vijf-sterren hotel van Brugge en ervaar een weekend vol luxe en cultuur! Iedere kamer en suite weerspiegelt de historische schoonheid van dit 15e eeuwse paleis, de voormalige residentie van de Hertogen van Bourgondië.

..."
"

'Pluk de dag' is inderdaad hét motto in dit authentieke, rustgevende landhuis in de duinen. Je wilt immers zo lang mogelijk genieten van de bijzonder knusse familiesfeer. Die is er al in de gang, waar je ontvangen wordt.

..."
"

Aan de straatkant zeven ruime en warm gedecoreerde kamers met lateraal zeezicht, achteraan vier kamers. Overnachten in het hotel is een zalige en veilige afsluiter na een weelderige maaltijd in het restaurant.

..."