Arles: meer dan de stad van Romeinen en Van Gogh

De Zuid-Franse stad Arles lijkt met zijn lange en rijke historie wel een openluchtmuseum. Je kan er makkelijk een paar dagen doorbrengen zonder je te vervelen. Het kleine centrum is een paradijs aan indrukwekkende Romeinse restanten, herinneringen aan Van Gogh én natuurlijk de heerlijke Provençaalse sfeer!

Griekse en Romeinse overheersing

De Grieken bouwden Arles in de 6de eeuw voor Christus om enkele eeuwen later verdreven te worden door de Romeinen. ‘Klein Rome’ werd een belangrijke strategische positie omwille van de goede ligging aan de Rhône. De Romeinse bouwwerken zijn nog steeds erg goed bewaard gebleven en pronken daarom op de Werelderfgoed lijst van UNESCO.

Spektakel in de Arène d’Arles

De blikvanger van de stad is het amfitheater, één van de grootste en best bewaarde Romeinse bouwwerken in de Provence. De arena is gebouwd rond het jaar 90 voor Christus wanneer de Flavische keizers Vespasianus, Titus en Domitianus heersten. Zo’n 25.000 toeschouwers kwam hier de gladiatoren aanmoedigen of uitjouwen tijdens een spannend gevecht op leven of dood.

Tegenwoordig zakken de beste matadors uit Spanje en Camargue af naar de arena tijdens de jaarlijkse ‘Féria’.  De stierengevechten vormen het belangrijkste evenement van de stad. Klim zeker via de tribunes naar de bovenste ring van de arena.  Hier krijg je een prachtig panoramisch uitzicht over de rest van de stad.

Théatre antique

Op een paar minuten lopen ligt het antiek theater dat werd gebouwd in de eerste eeuw voor Christus. Keizer Augustus gaf opdracht voor de constructie van dit halfronde theater dat dienst deed als voorhistorische bioscoop. De ‘high society’ toeschouwers pinkten een traan weg of toverden een lach tijdens één van de talloze opgevoerde tragedie- en komediestukken.

Thermes de Constantin

Wie aan de Romeinen denkt, denkt ongetwijfeld aan de Romeinse badcultuur. Een badhuis in de vorm van een reusachtig paleis ontbreekt dus ook niet in Arles. Het is niet volledig bewaard gebleven, maar de restanten geven je een goed beeld van hoe het er in de Romeinse tijd uitzag. Zo kan je nog steeds de overblijfselen van het warme bad, het lauwwarme bad en de ondergrondse verwarming bekijken.

Herinnering van Van Gogh

Arles is ook de stad waar de Nederlandse schilder Vincent van Gogh een grote stempel op drukte. Hij verhuisde van Parijs naar Arles en verbleef er eind 19de eeuw voor 15 maanden. Hier sneed Van Gogh zijn oor af in een ruzie met collega-schilder Paul Gauguin. De Nederlander schilderde zo’n 300 doeken tijdens zijn verblijf in Arles, maar hiervan is er geen enkele meer te vinden in de stad zelf.

Espace Van Gogh

We wandelen tot op het binnenplein van de Espace Van Gogh, het voormalige ziekenhuis, waar de schilder behandeld werd voor zijn psychische klachten. Het is net alsof we in het schilderij ‘Le Jardin de L’Hôtel-Dieu’ rondlopen... Het gras is net zo groen, de muren net zo geel en de centrale fontein pronkt er nog steeds.

Op een boogscheut van de Espace op het Place du Forum ligt het café dat Van Gogh schilderde. Ook dat ziet er met zijn overheersend gele muren nog steeds hetzelfde uit.  Het beroemde werk zorgt er nog steeds voor dat heel wat toeristen het café bezoeken.  Het eten in het Café Van Gogh is niet geweldig, maar een terrasje doet altijd deugd.

Fondation Vincent Van Gogh

Op 200 meter van het Espace Van Gogh ligt de Fondation, een interessant alternatief voor de afwezigheid van Van Gogh’s authentieke doeken. Beroemde kunstenaars zoals Fernando Botero en Francis Bacon brengen een hommage aan de Nederlandse schilder. De schilderijen zijn allemaal verschillend in stijl, maar de inspiratie ligt bij het werk Van Gogh. Niet alleen de kunstwerken maar ook het gebouw is de moeite waard. De Fondation is gevestigd in het Hôtel Léautaud de Donines, een stijlvol gerenoveerd historisch pand.

Fotografiek Arles

Arles heeft meer te bieden dan Romeinse bouwwerken en het erfgoed van Van Gogh. Fotografie is een belangrijk thema geworden in de stad: overal waar je wandelt zie je het steeds terugkeren. Sinds 1969 worden van half juli tot september ‘Les Rencontres d’Arles’ georganiseerd. De stad verspreidt tijdens dit fotografiefestival zo’n 60 tentoonstellingen met werk van binnen- en buitenlandse fotografen.

Musée Réattu

We wandelen tot aan de oever van de Rhône waar het indrukwekkende museum Réattu ligt in één van de best bewaarde romaanse gebouwen van Frankrijk. Het museum is de moeite waard met zijn baanbrekende fototentoonstellingen en kunstwerken van Picasso en Provençaalse kunstenaars.

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels

"

Foto's boven het bed, in de badkamer, aan de muren in de gang, in het restaurant, eigenlijk overal, zowat vijfhonderd in totaal. Hotel de l'Image is wat de naam doet vermoeden: een charmant en vlot hotel met 32 kamers opgedragen aan de fotografie.

..."
GRANDE reporters Matthias Vanheerentals en Kevin De Vos
bezochten dit hotel en schreven:
"

Hotel L'Oustau de Baumanière in Les Baux-de-Provence is wel een erg bijzonder plekje. Er werden immers heuse olijfbomen in de hotelkamers geplant. Van een bijzondere nacht gesproken. In het hotel kun je ook lekker eten en verpozen in de wellnessruimte.

..."