Architecturale pareltjes en adembenemende uitzichten aan de Belgische Westkust

De Belgische Westkust betekent prachtige duinen en brede stranden. We gingen langs de Dumontwijk in De Panne, leerden alles over de vissers in Nieuwpoort en ontdekten architecturale pareltjes in Sint-Idesbald.

 Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met dekust.be.

Adembenemende plekken

De Belgische kust is rijk aan adembenemende plekken om bij weg te dromen en volledig tot rust te komen. Tot eind augustus 2023 zet Westtoer deze plekken in de kijker dankzij een fototentoonstelling met werken van 47 plaatselijke fotografen. Deze prachtige foto’s zijn de ideale excuus om met de kusttram rond te reizen langs de Belgische kust. De foto’s worden tentoongesteld aan 43 tramhaltes, bij 14 kustondernemers en op 6 locaties over de grens met Frankrijk. Wij lieten ons alvast inspireren door die adembenemende plekken aan de Belgische Westkust.

Wandelen tussen de villa’s in de Dumontwijk

Onze ontdekking begint in het meest westelijk hoekje van België: De Panne. Laat het strand even achter je liggen en begin je dag met een wandeling in de beschermde Dumontwijk. Deze prachtige villawijk werd vernoemd naar de beroemde architect Albert Dumont die een belangrijke rol speelde in de opbouw van de buurt. Ruime villa’s in 19e-eeuwse cottagestijl gemengd met enkele Art-Deco gebouwen, zullen liefhebbers van architectuur ongetwijfeld van de ene verbazing in de andere doen vallen. Als kers op de taart kan je over de wijk kijken vanaf het uitkijkplatform in het duinpark Kykhill. Adem in, adem uit en geniet van de rust die je ongetwijfeld overvalt op dat magisch uitkijkpunt. 

Armalot by Julia: heerlijk eten in een familiale sfeer

Na deze wandeling hebben we nood aan een heerlijk hapje eten. En dus gaan we langs bij Armalot by Julia, een gezellig restaurant dat vernoemd is naar de vier kinderen van de eigenaars. Het restaurant serveert enkel seizoensgebonden streekproducten op een originele, creatieve wijze. Na het hartelijke ontvangst door Franky Baert genieten we van de buitengewone kookkunsten van Sandrine Auvray. 

Monumenten die je stil krijgen in Nieuwpoort

Nog nagenietend van het heerlijke eten, nemen we de kusttram naar Nieuwpoort. We spreken af met onze gids, Johan Dhaenens aan het bezoekerscentrum ‘Westfront Nieuwpoort’. Al vanaf de tramhalte Nieuwpoort-stad zie je het grote imposante Albert-I monument liggen waaronder het bezoekerscentrum zich bevindt. Het cirkelvormige monument staat niet voor niets op die plek naast de boorden van de Ijzer. Het is namelijk daar, bij het sluizencomplex de Ganzepoot, dat de onderwaterzetting plaatsvond die de Duitsers in de Eerste Wereldoorlog een halt toeriep. 

Tussen de 12de eeuw en 1960 werd Nieuwpoort meermaals genoemd als de belangrijkste vissershaven van de Belgische kust. Dat verleden leeft hier nog steeds. Het Vissersmonument op het Kaaiplein van kunstenaar Pierre de Soete brengt hulde aan alle Belgische op zee omgekomen vissers. 

Van de vissershaven naar de Kattesas

We wandelen verder achter de Vismijn. Onze gids Johan vertelt over de vissersboten die aangemeerd liggen. De letter N op de boten staan natuurlijk niet voor Noordzee, maar voor Nieuwpoort. Je kan eveneens aan de netten zien welke boot de heerlijke Nieuwpoorste garnaal vangt. Tijdens onze wandeling is het stil in de Vismijn die direct aan de vissershaven ligt. Toch wordt er nog steeds vers gevangen vis geveild op de dagen dat de vissersboten terugkeren na enkele dagen op zee. Fietsliefhebbers die deze bijzondere plek toch eens op een andere manier willen bezoeken, kunnen op 13 en 14 mei éénmalig dwars door monumenten zoals de Vismijn fietsen.

Het Kattesas vormt de verbinding tussen de vissershaven en de Robert Orlentpromenade. Het sas vormde een zeer belangrijke rol bij de onderwaterzetting van de Ijzervlakte. Daar werd de eerste poging ondernomen om de vlakte onder water te zetten. Door een te lage watertoevoer mislukte die poging. Toch lag deze gebeurtenis aan de grondslag van de onderwaterzetting. Enkele dagen later volgde de oplossing door het watertoevoer via een kortere weg te leiden. De rest is geschiedenis.

Je ogen de kost geven op de Robert Orlentpromenade

We wandelen over het Kattesas de mooi afgewerkte houten Robert Orlentpromenade op en ontdekken de Havengeul. De promenade loopt door tot Nieuwpoort-Bad. Het is heel rustig op de promenade. Het regent en er hangt een mystieke sfeer...De kust heeft toch echt wel zijn charmes als het regent. “In de zomer heerst hier een aangename drukte”, vertelt Johan. 

Op de promenade geef je je ogen de kost. Je wandelt langs één van Europa’s grootste jachthavens en komt onderweg parken tegen om even uit te rusten. In de verte zie je op de rechteroever een vuurtoren liggen met een eenzaam huisje ernaast. Aan die kant van het water ligt ook het bijzondere natuurreservaat ‘De Ijzermonding’ met zijn slikken en schorren. Dankzij de getijdenwerking vallen de slikken droog bij laagwater en lopen ze over bij hoogwater. Dat onbegroeide stukje nat zand bestaat uit een overvloed aan bodemdieren en is een rijke voedingsbron voor vogels. Met een beetje geluk zie je zelfs zeehonden uitrusten. De schorren staan enkel onder water bij hoog springtij, wat ervoor zorgt dat het rijk is aan een unieke fauna en flora. Het grootste gedeelte van dit natuurgebied is verboden terrein, sommige delen kan je bezoeken met een gids. Vanaf de Robert Orlentpromenade kan je een overzetboot nemen naar de rechteroever en terug. 

De vuurtoren komt steeds dichter en dichterbij en je voelt de zeewind steeds feller door je haren blazen. Aangekomen in Nieuwpoort-bad, wandelen we naar het uiterste stukje van het westerstaketsel. Je ziet de wijde zee voor je liggen, een bootje vaart voorbij, klaar om aan te meren in de haven.

Leopold-I monument bij zonsondergang

Uitrusten van deze prachtige wandeling doen we op de kusttram van Nieuwpoort-Bad naar De Panne. Wij stappen af aan de halte ‘De Panne Esplanade’ en bezoeken het Leopold-I monument. De eerste Koning der Belgen zette voor het eerst voet aan land op dit punt. Om deze belangrijke gebeurtenis altijd te herinneren werd er een prachtig, groots monument opgetrokken. Dat monument is altijd de moeite waard, maar zodra de zon ondergaat en de hemel de mooiste kleuren geeft, is het werkelijk magisch. 

Een bezoek aan het Beaufort kunstwerk Touching To Sea You Through Our Extremities mag je ook zeker niet missen als je aan het Leopold-I monument bent. De enorme octopus op het strand zorgt voor een bijzondere sensoriële omgeving. Bezoek ook zeker de andere Beaufort kunstwerken zoals 'Windswept' en 'Acqua Scivolo'.

Eten en slapen in De Panne

Op de Zeedijk van De Panne, in de buurt van het Leopold-I monument ligt het restaurant ‘De Witte Berg’. Gelegen op een duin, biedt dit restaurant een prachtig uitzicht over het strand. Verwacht in dit restaurant een rustige sfeer, vriendelijke bediening en tot in de puntjes afgewerkte borden gevuld met heerlijk eten. 

Met een goedgevulde maag, wandelen we over de zeedijk naar ons hotel. Een overnachting in het driesterrenhotel Continental in het hart van De Panne is een absolute aanrader! Achter de historische gevel verschuilt zich een mix van moderne luxe en een eigen interpretatie van art-nouveau.

Terug in de tijd in Sint-Idesbald

Uitgeslapen vertrekken we op dag twee naar Sint-Idesbald voor de erfgoedwandeling. Zodra we uit de kusttram stappen overvalt een koude wind ons. Aan Toerisme Sint-Idesbald ontmoeten we onze gids Marie-Monique. Zodra ze aan haar verhaal begint, zijn we die koude wind snel vergeten. De erfgoedwandeling neemt je terug in de tijd toen Sint-Idesbald nog een ongerept stukje natuur was. 

In het begin van de 20ste eeuw werd in de buurt van de Strandlaan het Chalet Bertand gebouwd. Toeristen kwamen hier even tot rust, en dat vormde het prille begin van deze badplaats. Enkele jaren later maakte de houten chalet plaats voor Hôtel des Dunes, het eerste hotel van Sint-Idesbald.

Bovenop een duin torent de Mieke Hill, een vakantiewoning waar je niet naast kunt kijken tijdens je wandeling. Architect Albert Dumont was eigenaar van een groot duingebied en bouwde er een houten chalet op. Hij vernoemde het naar zijn jongste dochter Mieke. De oorspronkelijk ‘tearoom-laiterie’ was voor kinderen een waar paradijs bovenop de duinen. Een houten reuze glijbaan bezorgde hen uren speelplezier. Rond 1920 maakte de houten chalet plaats voor een stenen versie met een uitkijktoren in het dak. In de Tweede Wereldoorlog werd het dak echter vernield en verdween de toren. 

Architecturale pareltjes

We steken de Koninklijke Baan over, werpen onze laatste blik op Mieke Hill en wandelen de Zeepannelaan in. Hier reis je echt terug in tijd en zie je architecturale pareltjes. Je wandelt naast cottages in Engelse stijl, gebouwd voor de Eerste Wereldoorlog. Marie-Monique vertelt ons dat de huizen gebouwd werden volgens de duinen. Er liepen toen nog geen straten in Sint-Idesbald en het enige dat deze huizen van het strand scheidde waren de duinen. Je wandelt langs prachtige gebouwen met Normandisch vakwerk, luifeltjes, balkons en erkers. 

Sint-Idesbald staat ook vol met modernistische gebouwen in Art-Deco stijl. Je herkent ze aan de ronde ramen, afgeronde hoeken, de typische lokale silicobaksteen, de hoefijzer vormen en de stenen bloembakken in de tuinen. 

Nog verder weg van de zee, tussen de Paul Delvauxlaan en de Schaessensstraat, zie je een schattig wit vissershuisje met zwarte plint. De vissers bouwden hun huizen zo ver van de zee af dat ze door de duinen beschermd werden tegen weer en wind. 

Sint-Idesbald en zijn kunstenaars

Sint-Idesbald was mede dankzij beeldhouwer George Grard een ontmoetingsplaats voor kunstenaars. Paul Delvaux verbleef een tijdje bij George Grard en liet zich inspireren door het mooie licht van Sint-Idesbald. Bezoek zeker het Paul Delvaux museum om de prachtige werken van deze kunstschilder te bewonderen. 

Verse Noordzeevis en chocolade sardientjes in Julia’s Fish&Oysterbar

Wij sluiten ons bezoek aan de westkust af met een lunch in Julia’s Fish&Oysterbar. Het restaurant is een eerbetoon aan overgrootmoeder Julia, dochter van de eerste vissers van De Panne. De heerlijke gerechten van verse Noordzeevis zijn een streling voor de tong. Drink ter afsluiting een koffie en laat je verrassen door chocolade sardientjes in een blikje: zonder twijfel een heerlijke afsluiting van een geslaagde tweedaagse aan de Belgische westkust.  

Meer informatie vind je via de volgende links: 

dekust.be

Fototentoonstelling

De Panne

Nieuwpoort

Kykhill

Armalot by Julia

Vismijn

Havengeul

Touching To Sea You Through Our Extremities

driesterrenhotel Continental

Sint-Idesbald

Mieke Hill

Paul Delvaux

Julia’s Fish&Oysterbar

Copyright foto's:  © Westtoer,  © David Samyn,  © Sofhie Legein,  © Ulrike Simons
Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels

"
In het hart van Brussel ligt het luxe viersterrenhotel NH Collection Brussels Grand Sablon. Het elegante hotel is gevestigd in een prachtig historisch gebouw en telt 192 stijlvolle ingerichte kamer en suites.
..."